Erişilebilirlik

Çin Avrupa'yla Ticari İlişkilerini Arttırıyor


Çin Avrupa'yla Ticari İlişkilerini Arttırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Çin Devlet Başkanı Li Keqiang Avrupa ziyaretini bir süre önce tamamladı. Keqiang ziyareti sırasında bir dizi ekonomik ve ticari anlaşmaya imza attı. Bazı ülkeler Çin’in önderliğinde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası ile anlaşma imzaladı. Yeni oluşumun merkezi Amerika’da olan Dünya Bankası’na bir alternatif oluşturacağı düşünülüyor.

Kısa süre önce birçok Avrupa ülkesi Çin Devlet Başkanı Li’yi misafir etti. İklim değişikliği de görüşülen konular arasında olsa da ekonomi ve ticaret toplantıların ana konusunu oluşturdu.

Li Keqiang, “Karşılıklı yatırımı arttırmalı, hatta ortak yatırımlar yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Çin’in ortak yatırım yapılabilmesi için önderlik ettiği Asya Altyapı Yatırım Bankası ya da AIIB’nin kurucu 50 üyesi arasında İngiltere, Fransa ve Almanya da yer alıyor. Washington, Avrupalı müttefiklerinden oluşuma katılmamalarını istemişti.

Bankanın şu anki sermayesi 100 milyar dolar.

Raffaello Panucci, “Asya’da gerçekten büyük altyapı yatırımlarına gereksinim var. Bu nedenle ilk baştan kurumun bir parçası olmak ve gideceği yönü belirlemek çok önemli” diyor.

Uzmanlar Çin’in yatırım bankasını Amerika önderliğindeki tek kutuplu dünyaya bir alternatif olarak gördüğünü belirtiyor. Olivia Gippner’la Skype aracılığıyla görüştük.

Olivia Gippner, “Amerika’nın IMF ve Dünya Bankası’nda veto hakkı var. 2010’da üzerinde anlaşılan IMF reformlarına göre gelişmekte olan ülkelerin oy gücü arttırılacaktı. Ancak ABD bunu engelliyor” diyor.

Washington Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın ekonomik amaçlara değil, stratejik amaçlara hizmet edebileceği uyarısında bulundu. Raffaello Pantucci, finansman standartlarının Dünya Bankası’ndan farklı olmasının yüksek olasılık olduğunu belirtiyor: “Orta Asya’da ya da Güney Asya’da bazı ülkeler uluslararası bankaların talep ettiği kriterlere uymakta zorlanıyor. Asya Altyapı Yatırım Bankası, bu kurumların yerini alabilir.”

Çin, aralarında 11 milyar değerinde, 45 Airbus uçağı satın alma sözleşmesinin de olduğu bir dizi ticaret anlaşması imzaladı. Ayrıca Airbus Çin’de bir fabrika açacak.

Çin Avrupa ile ticari ilişkileri güçlendirirken Amerika da aynı arayışı Pasifik’te sürdürüyor. Amerika’da Başkan Obama ise ticaret anlaşması görüşmelerini Kongre’den hızla geçirmesini sağlayacak bir yasaya imza attı. Amerika, 12 ülkeden oluşan Transpasifik Ortaklığı görüşmelerine liderlik yapıyor. Anlaşma, dünya ticaretinin yüzde 40’ını kapsıyor ve Çin görüşmelere taraf değil.

XS
SM
MD
LG