Erişilebilirlik

Cihantimur’un Türkiye’ye iade davasının düşürülmesiyle ilgili talebi ABD mahkemesince reddedildi


Eylem Tok ve Timur Cihantimur New York'ta görüntülenmişti
Eylem Tok ve Timur Cihantimur New York'ta görüntülenmişti

İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybetmesine ve dört kişinin yaralanmasına yol açan Timur Cihantimur ile onu yurtdışına kaçıran annesi Eylem Tok’un, Türkiye’ye iadesiyle ilgili davaların görülmesine Massachusetts eyaletindeki Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediliyor. Hakim Donald L. Cabell, Cihantimur’un Türkiye’ye iade davasının düşürülmesi talebini reddetti.

Cihantimur’un avukatları Martin G. Weinberg ve Victoria Kelleher, mahkemeye sundukları dilekçede, Türkiye’nin müvekkillerini iade etme talebinin iki ülke arasında imzalanan suçluların iadesi anlaşması kapsamına girmediği iddiasıyla davasının düşürülmesini ve müvekkillerinin derhal serbest bırakılmasını istemişlerdi.

Cihantimur’un avukatları ayrıca müvekkillerinin son durumunun değerlendirileceği acil bir duruşma yapılması talebinde bulunmuştu.

Cihantimur’un tutuksuz yargılanma ve acil duruşma başvurusu kararı daha sonra verilecek

Hakim Cabell, bugün Adalet Bakanlığı’nın elektronik sistemi aracılığıyla ilettiği kararında, Cihantimur’un Türkiye’ye iade davasının düşürülmesiyle ilgili başvuruyu reddetti.

Hakim Cabell, New Jersey eyaletinin Newark kentinde gözetim altında bulunan Cihantimur’un kefalet karşılığında tutuksuz yargılanması başvurusuyla ilgili henüz bir karar belirtmedi.

Hakim Cabell’in ilgili kararında, Cihantimur’un son durumunun değerlendirileceği yeni bir duruşmanın acilen gerçekleştirilmesiyle ilgili ikinci başvurusunun da savcılığın 23 Ağustos’a kadar yapacağı itiraz sonrasında değerlendirileceği belirtildi.

ABD’de kalmayı planlayan Tok serbest kalmak için yeniden başvuruda bulundu

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye iadesi konusunda olumlu görüş bildirdiği ve taslak iade kararı metninin ABD Adalet Bakanlığı’nın elektronik sisteminde yer aldığı Tok, avukatları aracılığıyla tutuksuz yargılanmak için kefalet karşılığında serbest kalma girişimlerini sürdürüyor.

Eylem Tok, avukatları aracılığıyla kefaletle tutuksuz yargılanma talebini yineledi.

Tok, iddiaların aksine olay sonrası delilleri yok etmediğini, telefonları toplamadığını, suçunun sadece oğluna yardım etmek olduğunu, işlemiş olduğu bu suçun bir yılın altında cezası olduğunu belirterek iki ülke arasında yapılan anlaşma kapsamına girmediğini öne sürdü.

Avukatları, Tok’un kendilerine aktardığı suçlamalarla ilgili 21 sayfalık savunması ve tutuksuz yargılanma talebini de mahkemeye sundu. Başvuru dilekçesinde, Tok’un iade davası ve iade işlemleri devam ederken serbest bırakılması talep edildi.

Başvuruda, Tok’un kaçma riski olmadığı ve toplum için herhangi bir tehlike oluşturmadığını kanıtlayabileceği belirtilerek mahkemenin uygun gördüğü makul koşullar altında serbest kalması istendi.

Tok'un avukatları: “Serbest kalmak için mahkemenin sunacağı her şartı kabul etmeye hazır”

Tok’un kefalet karşılığında teminat gösterme, elektronik izlenme, ev hapsi de dahil olmak üzere serbest bırakılmak için gerekli tüm koşulları kabul edeceği kaydedildi. Tok’un devam eden tutukluluğunda sağlığıyla ilgili oldukça ciddi sıkıntılar yaşadığı, yakalandığı epilepsi hastalığı nedeniyle tutukluğu sırasında iki kez nöbet geçirdiği öne sürüldü.

Türkiye’nin Tok’un iadesiyle ilgili talebinde yer alan gerekçe ve suçlamaların tamamen eksik, tutarsız ve yanıltıcı bir şekilde Türk makamları tarafından seçildiği belirtildi. Tok’un iadesi için atıfta bulunan suçlamalardan hiçbirinden ceza verilemeyeceği belirtilerek çocuğunu savunmak için işlediği cezanın bir yıldan daha uzun süreyle cezalandırılsa bile bu durumun iki ülke arasındaki antlaşma hükümleri kapsamında olmadığı iddia edildi.

Tok’un oğluyla birlikte bundan sonra ABD’de yaşamayı planladığı, göçmenlik statüsünün değiştirilerek bu ülkede kalması için girişimlerde bulunduğu kaydedildi.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG