Erişilebilirlik

Savcılık: “Yapılacak duruşmada Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi kararı değişmeyecek”


İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz kullandığı araçla Murat Aci’nın hayatını kaybetmesine ve dört kişinin yaralanmasına yol açan Timur Cihantimur ile annesi Eylem Tok’un, Türkiye’ye iadesiyle ilgili davaların görülmesine Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediliyor
İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz kullandığı araçla Murat Aci’nın hayatını kaybetmesine ve dört kişinin yaralanmasına yol açan Timur Cihantimur ile annesi Eylem Tok’un, Türkiye’ye iadesiyle ilgili davaların görülmesine Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediliyor

İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz kullandığı araçla Murat Aci’nın hayatını kaybetmesine ve dört kişinin yaralanmasına yol açan Timur Cihantimur ile annesi Eylem Tok’un, Türkiye’ye iadesiyle ilgili davaların görülmesine Massachusetts eyaletindeki Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediliyor.

Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili kararı hakimin onayına sunan başsavcılık, kararın gerekçelerini ayrıntılarıyla açıkladı. Avukatları, Timur Cihantimur’un şartlı tahliye edilerek tutuksuz olarak yargılanması için yasal girişimlerini sürdürüyor.

Massachusetts Bölge Başsavcı Vekili Joshua S. Levy, Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili Hakim Donald Cabell’e imzalaması için sundukları taslak karar metnine ek olarak iade şartlarının yeterince oluştuğunu öne çıkaran 27 sayfalık bir yazılı mütalaa sundu.

Dilekçede, Eylem Tok’un 11 Eylül’de Boston’da yapılacağı belirtilen duruşmada Türkiye’ye iadesini engelleyecek herhangi bir yasal değişiklik olmayacağı vurgulandı.

Başsavcı Vekili Levy, Tok'un Türkiye'nin iadesini talep ettiği her iki suçu da işlediğine inanmak için ellerinde yeterli kanıt olduğunu belirterek, mahkemeden Tok'un Türkiye'ye gönderilmesi için ABD Dışişleri Bakanlığı’na iade kararını tebliğ etmesini talep etti.

Savcılık: “Yapılacak duruşmada Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi kararı değişmeyecek”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

"Türkiye, Tok’un suçluluğunu ABD’ye yeterince kanıtladı"

Başsavcı Vekili Levy, Tok davasının bir ceza davası değil, başka bir ülkede işlenmiş suçların doğru olup olmadığının tespit edildiği bir iade davası olduğunu hatırlattı.

Başsavcı Vekili Levy, Tok’un Türkiye’nin iadesini istediği her iki suçla ilgili kendilerine yeterince delil sunarak bu suçların kendi ülkelerinde işlendiğini kanıtladığını belirterek, “Kaçak Eylem Tok’un yapılacak duruşmada suçsuz olduğunu ifade edecek herhangi bir tanık ya da yeni bir delil yok. İade duruşması bir ceza kovuşturması değildir. Bir ceza davasında sanığa tanınan haklar, uluslararası iade işlemleri davasında Tok için geçerli değildir. Kaçağın delil sunma hakkı ciddi şekilde kısıtlanmıştır ve Anayasal hakları sınırlıdır. Örneğin, kaçağın duruşmada ifade verebilecek tanıkları çapraz sorgulama veya kendisini suçlayanlarla yüzleşme hakkı yoktur” dedi.

Başsavcı, Tok’un Türkiye’de işlemiş olduğu iki ayrı suçun, ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 7 Haziran 1979 tarihinde imzalanan “Suçluların İadesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması” kapsamında iadesini gerektiğini, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın mahkemeye bu yönde görüş bildirdiğini belirterek, “Türkiye'nin şimdiye kadar gönderdiği belge ve deliller avukatlarının öne sürdüğü gibi kaçak Eylem Tok'un oğluna yardım ettiği için ceza Türkiye'de ceza almayacağı ya da bir yıldan daha az ceza alıp Türkiye ile ABD arasında yapılan suçluların iadesi anlaşması kapsamı dışında olması anlamına gelmiyor. Türk Ceza Kanunu’na göre Tok'un işlediği suçlar 5 yıllık bir hapis cezası isteniyor” dedi.

“Cihantimur şartlı tahliye için mahkemenin her isteğini yapmaya hazır”

Halen Newark’taki ceza yerleşkesinde gözetim altında tutulan Timur Cihantimur’un burada üç kişi tarafından saldırıya uğraması sonrasında, avukatlarının şartlı tahliyesiyle ilgili yaptığı ikinci acil başvuruyu hakimin değerlendirmeye aldığı belirtildi.

Cihantimur’un avukatları Victoria Kelleher ve Martin G. Weinberg, müvekkillerinin tutuksuz yargılanması için yeni önerilerde bulundu.

Avukatlar, Cihatimur’un onlarca yıldır her eyalette denetimli serbestlik ve şartlı tahliyelerde elektronik gözetim güvenliği sağlayan özel kuruluş SCRAM tarafından GPS ile elektronik izleme hizmetlerini kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Avukatları, Cihantimur’un elektronik gözetimle Boston’da teyze ve eniştesinin yanında kalabileceği, ev hapsi dahil mahkemenin getireceği tüm özel koşulları kabul etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Avukatlar, “Cihantimur; GPS ile elektronik izleme, ev hapsi, eğitim, ruh sağlığı tedavisi, polis ve savcılığa imza vermek dahil mahkeme tarafından belirlenen tüm koşullara uyacaktır. Tüm bunlar göz önüne alındığında, mahkeme Cihantimur’un serbest kalmasını kabul etmemesi halinde, güvenli bir yer olan Massachusetts eyaletindeki DYS ceza yerleşkesine sevkinin sağlanmasını rica ederiz” ifadesini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG