Erişilebilirlik

Cihantimur’un avukatları: “Annesi oğlunu ABD’ye Türkiye’de eksik olan anayasal ve hukuki haklarını korumak için getirdi”


İstanbul’da 1 Mart gecesi bir kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına karışan Timur Cihantimur’un avukatları, anne Eylem Tok’un Amerikan vatandaşı oğlunu, “Türk hukuk sistemindeki eksiklikler” nedeniyle ve “savunma yapmasına izin verileceği” için ABD’ye getirdiğini belirtti.
İstanbul’da 1 Mart gecesi bir kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına karışan Timur Cihantimur’un avukatları, anne Eylem Tok’un Amerikan vatandaşı oğlunu, “Türk hukuk sistemindeki eksiklikler” nedeniyle ve “savunma yapmasına izin verileceği” için ABD’ye getirdiğini belirtti.

İstanbul’da 1 Mart gecesi bir kişinin hayatını kaybettiği ve dört kişinin yaralandığı trafik kazasına karışan Timur Cihantimur ve kendisini Mısır üzerinden ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili dava Massachusetts Eyaleti Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediyor.

Dava kapsamında hakim Donald L. Cabell’in Tok ve Cihantimur’un iade davası sürecinde tutuksuz yargılanmaları için yaptıkları kefalet başvurusunu değerlendirmesi bekleniyor.

Cihantimur’un avukatları Martin G. Weinberg ve Victoria Kelleher mahkemeye sundukları dilekçede, hakimin kefalet başvurularıyla ilgili kararını beklediklerini ancak yargı süreciyle ilgili son durumun değerlendirileceği bir duruşmanın da en kısa zaman içinde yapılmasını talep ettiklerini kaydetti.

“ABD’de hükümet kontrolündeki Türk medyasının yönelttiği suçlamalara karşı savunma yapabilecek”

Weinberg ve Kelleher, müvekkillerinin annesinin Amerikan vatandaşı olan oğlunu ABD’ye getirme gerekçesinin Türkiye'deki hukuk sistemindeki eksiklikler olduğunu savunarak, burada anayasal korunma haklarını elde edeceği beklentisinde olduğunu belirtti. Avukatlar, “Türkiye’deki hukuk sisteminde ilkeli bir ceza adaleti olmadığı, buradaysa hükümet kontrolündeki medya tarafından yöneltilen suçlamalara karşı savunma yapmasına izin verileceği için oğlunun vatandaşı olduğu ABD’yi seçtiğini görülmektedir” dedi.

“Türkiye’nin ABD’ye yaptığı iade talebine itiraz edeceğiz”

Cihantimur’un avukatları Weinberg ve Kelleher, Cihantimur’un 14 Haziran 2024 tarihinde tutuklandığını, 18 Haziran’da kefaletle tahliyesi için bir duruşma yapıldığını ve 20 Haziran’da Türkiye’ye iade talebiyle dava süreci devam eden müvekkillerinin kefaletle tahliye edilmesi için başvuruda bulunduklarını belirtti. Avukatlar, müvekkillerinin son durumuyla ilgili bilgi vererek, en kısa sürede yeni bir duruşma yapılmasını talep etme gerekçelerini şöyle açıkladı:

“Cihantimur, Manson Gençlik Enstitüsü'nde gözaltında tutulmaktadır. Connecticut Islah Dairesi, yetişkin hapishanesi olarak ifade ettiği bu yerleşkedeki uygunsuz hapis koşullarını tanımlamıştır. Müvekkilimizin bu yerleşkede halen devam eden tutukluluğunun adil yargılanma sürecine aykırı olduğu, bir çocuk için zulme dönüşen hapsinin ABD anayasasına göre haklarının ihlali olduğu belirtilmiştir. Hiçbir suç geçmişi olmayan, ABD vatandaşı ve aynı zamanda Türkiye vatandaşı olan Cihantimur, kimseye zarar verme niyeti olmaksızın şiddet içermeyen bir suç işlemiştir. Bu suç ABD’de işlenseydi kefaletle serbest bırakılacaktı.”

Cihantimur’un avukatları Türkiye’nin ABD’ye yaptığı iade talebine de itiraz edeceklerini belirterek, iade talebinde Cihantimur’un ABD vatandaşı olduğuna dair somut bir ifade bulunmadığını kaydetti.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG