Erişilebilirlik

CHP’den Diyarbakır Açılımı


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kurban Bayramı’nın ikinci gününü Diyarbakır’da geçirdi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nı ve Diyarbakır Barosu’nu ziyaret eden Kılıçdaroğlu, Kürt sorunun çözümü için sorumluluk almaya hazır olduğu mesajını verdi. CHP lideri, “Bu sorunun çözümü benim siyasi hayatıma mal olacaksa ben onu da feda etmeye hazırım” dedi.

Partinin iki ağır topu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Barosu eski başkanı Sezgin Tanrıkulu ve bir diğer genel başkan yardımcısı Gürsel Tekin’le birlikte Diyarbakır’da temaslarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yakın gelecekte Kürt meselesi üzerinden hükümeti sıkıştıracağının işaretlerini verdi. Kürt sivil siyasetinin önde gelen isimlerinden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i makamında ziyaret eden Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın ‘anaların ağlamasını istemiyoruz’ sözünü eleştirdi.

“Geldiğimiz noktaya bakıyoruz, ağlamayan ana kalmadı. Kim söylüyor analar ağlamasın, siyasetçi söylüyor. Peki analar ağlamasın dedik, gereğini yaptık mı? Yapmadık. İnsanlar düşüncelerini açıkladı diye onları suçlamayalım. Demokrasi, özgürlük varsa, herkes düşüncesini rahatlıkla söylesin. Çünkü bizim çok ortak paydamız var. Bayrağımız, cumhuriyetimiz, bağımsızlığımız, Misak-ı Milli bizim ortak paydamız. Ama eğer kardeş kanı akıyorsa, bu sorunu çözmek zorundayız.''

Kılıçdaroğlu: Çözüm yeri TBMM

CHP lideri, Diyarbakır temaslarında Kürt sorunun çözümü için partisinin hazırladığı ‘yol haritası’nın önemini birkaç defa vurguladı ve ısrarla çözüm yeri olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni gösterdi. Siyasetçileri kin ve öfkeye dayalı üslup ve politikalarından vazgeçme çağrısı yapan CHP lideri, çözüm için tüm tarafların bir uzlaşma masası etrafında buluşmalarının ve müzakere etmelerinin şart olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''Eğer biz bir araya gelebilirsek, gelmemeyi de toplum kınamalı. Niye, hangi gerekçeyle gelmiyorsun demeli. Sorunun çözüm adresi TBMM'dir. Yeter ki siyaset kurumu sorumluluk üstlensin. Bu sorunun çözümü benim siyasi hayatıma mal olacaksa ben onu da feda etmeye hazırım. Benim siyasette olmamla bir kişinin hayatını kaybetmesi arasında denge kurmaya kalkarsak benim siyasi hayattan çekilmem daha iyidir. Yeter ki bu ülkede insanlar barış, huzur içinde yaşayabilsinler'' dedi.

‘Açlık grevlerini bitirin’

Ana muhalefet partisi lideri, Kürt tutuklu ve hükümlülerin birçok cezaevinde başlattıkları ve 45. güne giren açlık grevlerine değindi. “İnsan bedenini eğer ölüme yatırıyorsa, bunun üzerinde oturup düşünmemiz lazım” diyen Kılıçdaroğlu, CHP’li milletvekillerinin hapishaneleri gezerek bu kişilerin sağlık durumlarını takip ettiklerini belirtti. Hükümetin açlık grevleri konusunda daha duyarlı olmasını isteyen CHP lideri, “Eğer bir insan kendisini ölüme yatırıyorsa hepimizin kulak kabartması lazım. İnsan hayatından daha değerli bir şey yoktur. Arzu ederim, eğer bu çağrım kabul edilirse son derece memnun olurum. Bu ölüm oruçlarını bıraksınlar” dedi.

Baydemir: Çözüm için BDP, AKP, CHP, MHP yeni sayfa açmalı

Kılıçdaroğlu’nun ziyaretini “tarihi bir önemde” bulan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de siyasette kan davası olmaması gerektiğini söyleyerek ülkede Türk, Kürt, muhalefet, ana muhalefet, iktidar, BDP'lisi, AK Parti'lisi, CHP'lisi ve MHP'lisiyle yeni bir sayfa açılmasını istedi. Baydemir, in BDP’nin de yeni sayfa açması gerektiğini söylemesi dikkat çekiciydi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP lideri’ne ''Kürtçe bildiğinizi biliyoruz. Müsaadenizle bunu genel merkezinize armağan etmek istiyorum'' diyerek, Kürtçe sözlük hediye etti.

DTSO Başkanı: CHP’yle bölge halkı arasında kopukluk var

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, CHP’nin bölgeye yalnız bayramlarda değil her zaman gelmesi gerektiğini söyledi. Can, ''Akan kanın durması gerekiyor. Bölgenin gerçekten size bakışı farklı. Siz bu işin içinde olmasanız, bu iş çözülmez. Tüm bölge sizden bunu bekliyor. Ancak CHP ve bölge halkı arasında bir kopukluk var. 'Yatırımın önünü açmamız için çatışmalı ortamı kaldırmamız gerekir. Huzur ve barış ortamı yaratmamız lazım. bu bölgeye barış ortamını sağlamaya yönelik adımlarda sivil toplum örgütleri olarak sizin yanınızda olacağız'' dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar’a yaptığı ziyarette “Türkiye’nin yeni bir siyasi iklime, yeni bir duruşa, yeni bir sese ihtiyacı var” diyen Kılıçdaroğlu’na Aktar, “Ne yazık ki biz yıllardır burada bayramı bayram tadında kutlayamıyoruz. Belki bu gelişleri bu açıdan bundan sonraki bayramlarımızı bayram tadında geçmesi açısından bir katkı sunar” yanıtını verdi. Görüşmede İHD ve Mazlum-Der temsilcileri de yer aldı.
XS
SM
MD
LG