İklim değişikliği tehdidine dikkat çekmek isteyen eylemciler, 22 Nisan Dünya Günü’nde bir dizi protesto gösterisi düzenledi. Eylemciler, Avrupa’nın Rus petrol ve doğalgaz ithalatını ve fosil yakıt altyapısı inşasının derhal durdurması dahil birçok talebi gündeme getirdi.
Avrupa’da Berlin, Varşova, Brüksel ve birçok şehirde eylemciler, Almanya’nın hükümet ya da büyükelçilik binaları önünde toplandı.
Almanya, Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar kapsamında Rusya petrol ve doğalgazına ambargo uygulanmasına, ekonomisinin zarar göreceği kaygısıyla karşı çıkan Avrupa Birliği ülkelerinden biri.
Almanya’nın Brüksel’deki Avrupa Birliği temsilciliği önünde toplanan yaklaşık 50 eylemci, ‘‘Ukrayna gibi cesur ol’’ sloganları attı. Bazıları ise Ukrayna bayrağına sarınarak ya da kırmızı boyayla üzerlerini kana bulanmış gibi boyayarak yerde yattı.
Ukraynalı eylemcilerden Avrupa’ya çağrı
Ukrayna’nın batısındaki Lviv’de de 10 kadar aktivist ellerinde ‘‘derhal ambargo’’ yazılı pankartlarla protesto gösterisi düzenledi. Polonya sınırına yakın olan Lviv’in bazı kesimleri, bu hafta Rus füzelerinin hedefi olmuştu.
EcoAction adlı sivil toplum grubunun başkanı Natalia Gozak ve Lviv’de toplanan diğer göstericiler, Avrupalı siyasetçilerin ambargonun ekonomik zorluklarıyla Ukraynalılar’ın ölümü arasında tercih yapmaları gerektiğini söyledi.
ABD’de Extinction Rebellion grubundan eylemciler New York’ta bir gazete matbaasını kapatarak, basında iklim değişikliği ile ilgili daha fazla haber yer alması çağrısı yaptı.
Genç protestocular aralarında Bangkok ve Stockholm’ün olduğu kentlerde gösteriler düzenledi. İsveçli aktivist Greta Thunberg de Stockholm’de okul grevine katıldı. Thunberg iklim değişikliğine dikkat çekmek için okul kırma eylemlerini 2018 yılında başlatmıştı.
Londra’da da Extinction Rebellion eylemcileri petrol tabakası kılığına girerek fosil yakıta 300 milyar dolardan fazla yatırım yapan dünyanın en büyük ikinci portföy yöneticisi ve en büyük kömür yatırımcısı Vanguard'ın binasının önünde protesto düzenledi.
Protestolar, çevreyi korumanın önemine dikkat çekilen Dünya Günü'nde, iklim değişikliğibe karşı harekete geçilmesi taleplerini duyurmayı amaçlıyor.
Birleşmiş Milletler’in üç hafta önce açıkladığı bir rapor, sera gazı emisyonlarını dizginleyerek iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için çok az zaman kaldığı uyarısında bulunmuştu.
Moskova’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana AB, Rusya’dan fosil yakıt ithalatı için 38 milyon Euro’dan fazla (41,2 milyar dolar) harcama yaptı.
27 Avrupa Birliği ülkesi, Rusya bankalarını ve oligarklarını da hedef alan kapsamlı yaptırımlar kapsamında Rusya’dan kömür satın almayı ise Ağustos ayından itibaren durdurma kararı aldı.
İtalya ve Almanya’nın aralarında olduğu ülkeler Rusya gazından birkaç yıl içinde vazgeçebileceklerini söyledi. Bazı Avrupalı şirketlerse yasal sorun yaşamamak ya da itibarlarını zedelememek için Rus petrolünden gönüllü olarak vazgeçti.
AB ülkeleri ambargo konusunda bölündü
Ancak AB ülkeleri Rus doğalgazına derhal ve tam kapsamlı ambargo uygulayıp uygulamama konusunda bölünmüş durumda. Almanya ve Macaristan böyle bir ambargonun ekonomilerine darbe vuracağını söylüyor. Avrupa Birliği doğalgazının yüzde 40’ını Rusya’dan satın alıyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, doğalgaz ambargosunun savaşı sona erdirmeyeceğini söylüyor. Scholz, Der Spiegel’e yaptığı açıklamada ‘‘Eğer Putin ekonomik tartışmalara açık olsaydı bu çılgın savaşa zaten başlamazdı’’ dedi.
Ukraynalı sivil toplum örgütleri de bugün Almanya Federal Meclisi’ne mektup yazarak Rus petrol ve doğalgazı satın almaya son verilmesini istedi.
Mektupta, ‘‘Almanya ana tüketicilerden ve bu nedenle de Ukrayna’daki savaşın ana sponsorlarından. Rus petrol ve doğalgazına tam ambargo uygulamak için yalnızca daha fazla siyasi iradeye ve insanlığa ihtiyacınız var’’ denildi.
Varşova’da yaşayan 20 yaşındaki iklim aktivisti Dominika Lasota, ‘‘Fridays for Future’’ (Gelecek için Cumalar) gençlik hareketinin, geçmiş yıllarda iklim değişikliğine uluslararası alanda dikkat çekmek için binlerce kişinin katıldığı büyük sokak protestoları düzenlediğini, ancak fosil yakıt yaptırımlarına karşı çıkan hükümetleri hedef alan daha küçük eylemlere geçeceklerini söyledi.