PTT Çalışanlarından Korona Virüs için Tedbir Çağrısı
PTT çalışanlarının örgütlü olduğu Haber-Sen, son zamanlarda PTT şubelerinde yoğunluk oluşması üzerine bir çağrı yaptı. Haber- Sen Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan açıklamada, şubelerdeki yoğunluğun risk yarattığı belirtilerek, “PTT merkezleri çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların verildiği dönemlerde çok kalabalık olmaktadır. Bu koşullarda COVID-19 virüsünü herhangi bir kişinin taşıyor olma ihtimalinden dolayı gerek PTT çalışanlarına ve gerekse de yurttaşlara bulaşma ihtimalini arttırmaktadır,” denildi.
Sendika yönetimi, yetkililere şu önlemleri alma çağrısı yaptı:
- PTT çalışanlarına yönelik özellikle işyerlerinin günlük dezenfekte edilmesi, diğer gerekli koruyucu tedbirlerin alınması
- Risk grubunda yer alan PTT emekçileri sağlık taramasından geçirilmesi
- Tüm yurttaşların fatura borçlarının (elektrik doğalgaz, Su vb) ertelenmesi
- Tüm PTT şubelerimizin tamamen kapatılması, yalnızca merkezlerden işlem yapılması, ancak merkezlerde yapılacak işlemlerde sosyal mesafenin korunması ve sağlık bakanlığının açıkladığı diğer kuralların uygulanmasında azami özenin gösterilmesi
- COVİD-19 virüsü dolayısıyla olağanüstü haller yaşadığımız bu günlerde internet üzerinden yapılan alışverişlere kısıtlama getirilmesi, acil ve zaruri olmayan posta, kargo gönderilerinin, virüs salgını kontrol altına alınana kadar kabul edilmemesi
- Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, kamuda esnek ve dönüşümlü çalışma uygulamasına geçilmiştir. Dağıtıcı personel bu genelgenin dışında tutulamaz. Gişede olduğu gibi dağıtımda da dönüşümlü çalışma derhal uygulamaya konulmalıdır
- Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapılarak tebligatların gönderilmesinin geçici bir süre ertelenmesi
- Çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların üç aylığının peşin verilmesi, PTT merkezlerinde oluşan kalabalığı azaltmada etkili olabileceği gibi virüsün bulaşma ve yayılımını engellemede etkili olacaktır. Bu yoğunluğun azalması bir günde yüzlerce insanla temas halinde olan Dağıtıcı ve gişe memurlarını rahatlatacaktır.
Savunma Bakanlığı'na Bağlı Fabrikalarda Maske Üretimine Hız Verildi
Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı fabrika ve dikimevlerinde maske üretimine hız verildi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre bakanlığın fabrika ve dikimevlerindeki üretim iki katına çıkarılarak günlük üretim, 400-500 bin seviyesine yükseltildi. Mevcut kapasite arttırımının sadece hastanelerin ihtiyacı değil, aynı zamanda vatandaşların da talebini karşılamak amacı taşıdığı belirtildi.
Solunum Cihazlarının Yurtdışına Satışı İzne Bağlandı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, öncelikle Türkiye’nin ihtiyacına yanıt verilmesi bakımından solunum cihazlarıyla yoğun bakım monitörleri gibi tıbbi ürünler için şirketlere, yurtdışı satışında Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin alma şartı getirdiklerini açıkladı.
Bakan Pekcan, Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada, Ticaret Bakanlığı olarak solunum cihazlarıyla ilgili iç talebi karşılamaya yetecek şekilde yönlendirme yapılması için tebliğ değişikliği yapıldığını bildirdi. Pekcan, düzenlemeyle bugünden sonraki ihracatlar için şart getirilmiş olduğunu işaret ederek, “Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, ventilatör, ecmo, ventilasyon sarfları, entübasyon tüpleri, yoğun bakım monitörleri gibi ürünlerin ihracatında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan ön izin alınması şartı getirdik,” açıklamasını yaptı.
Yerel Meclis Toplantıları Yasaklandı
İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliklerine gönderdiği yeni genelgesiyle Haziran ayı sonuna kadar önümüzdeki üç aylık süreçte yerel meclis toplantıları yapılmasını yasakladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yayımlanan genelgeyle “Valilikler ve kaymakamlıklarca büyükşehir, il, ilçe, belde belediyeleri ve mahalli idare birlikleri meclisleri ile il genel meclislerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı toplantılarının ertelenmesi” istendi. Eğer bu süreçte mahalli idarelerde yürütülecek işlerle ilgili meclis toplantısı zorunlu görülürse o zaman olağanüstü toplantı yapılmasına, gerekli sağlık tedbirleri alınması şartıyla izin verilebileceği bildirildi.