İçişleri Bakanlığı'ndan “Ticari Taksilere” Hijyen Genelgesi
İçişleri Bakanlığı'nın 8 Mayıs'ta yayınladığı yeni genelge ile ticari taksilere yönelik hijyen tedbirleri belirlendi. Bu tedbirler kapsamında, ticari taksi durakları ve taksi olarak kullanılan araçların haftada en az bir kez dezenfekte edilecek. Bakanlık, dezenfekte tarihlerini gösteren belgenin de araç içinde bulundurulmasını talep etti.
Ticari taksi şoförlerinin maske kullanması ve gün içinde araçlarına binecek müşteriye yetecek miktarda dezenfektan ve kolonya bulundurması da genelgede belirtilen yeni önlemler arasında sıralandı.
Yolculara da şöförlere de maske zorunluluğu
Taksilere müşterilerin de maskeli binmesi kuralı getirilirken, araçlara aynı anda üç kişiden fazla yolcu binemeyecek.
Genelgede taksi ücretinin fiziksel temas gerektirmeyen kredi kartı, mobil uygulamalar gibi yöntemlerle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmelerin meslek odaları ve işletmeciler tarafından yapılacağı belirtildi.
Tedbirlere ilişkin olarak kolluk birimleri, yerel yönetimler, meslek odaları ve ilgili birim/kurum yetkilileri ile gerekli koordinasyon yapılacağı, alınan bu tedbirlerin trafik zabıtası tarafından etkin şekilde denetleneceği de kaydedildi.
Corona Virüsü İstanbullu Taksileri de Vurdu
Corona virüsü tedbirleri kapsamında birçok sektörün geçici olarak kapatılması ve ‘Evde kal’ çağrılarının yapılması hem sosyal hayatı etkiledi hem de trafiğin gözle görülür oranda azalmasına sebep oldu. Salgının yarattığı bu olumsuz tablodan çok sayıda sektörün yanında taksiciler de etkilendi.
Genel olarak İstanbullu taksiciler, tek-çift plaka uygulamasının sona erdirilmesinin ve taksi plaka kiralarının hala yüksek olmasının, böylesine zor bir süreçte kendilerini çok daha kötü etkilediğine dikkat çekiyor. Evlerine ekmek götüremediklerini ifade eden taksi şoförleri, yaşadıkları sıkıntılı durumu VOA Türkçe’ye anlattı.
Haberin devamı için tıklayın
Huzurevleri Anneler Günü ve Ramazan Bayramı'nda Ziyaretçi Kabul Etmeyecek
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Corona pandemisi nedeniyle huzurevlerinin 10 Mayıs Pazar günü kutlanacak Anneler Günü ve 23-25 Mayıs'ta kutlanacak Ramazan Bayramı'nda ziyaretçi kabul etmeyeceğini açıkladı.
Bakan Selçuk, huzurevlerine çiçek göndermenin de yasak olacağını belirtti ve huzurevi sakinlerinin bu süreçte görüntülü olarak aranması çağrısında bulundu.
Corona Sürecinde Sağlık Haberleri Ne Kadar Sağlıklı?
Türkiye’de 11 Mart’ta ilk vakanın görülmesiyle birlikte ülke gündeminin ilk maddesi Corona virüsü salgını oldu. Salgına karşı alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı, maske kullanıp kullanmamak gerektiği, hastalığın tedavisine yönelik çalışmalar, risk grupları, virüsün insan yapımı olduğu yönündeki iddialar, yapılan testlerin güvenilirliği gibi birçok konu tartışılmaya başlandı. Bu süreç aynı zamanda gazetecilerin kamuoyunu doğru bilgilendirme konusundaki sorumluluklarını da arttırdı.
Türk medyası, bu salgına, birçok medya kuruluşunda artık sağlık muhabiri istihdam edilmeyen bir dönemde yakalandı. Sağlık konusundaki uzman habercilerin eksikliği, yapılan haberlere de yansıdı. 35 yıldır sağlık haberciliği yapan Sibel Güneş, bu süreçte ‘sorumlu yayıncılık’ yapılmadığı görüşünde. Aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri olan Güneş, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Konunun uzmanı olmayan insanlar televizyon programlarına çıkarıldı. Emekli askerler, emekli öğretim üyeleri, kelle paça içmeyi öneren ve bilim insanı olduğu soru işareti taşıyan, reyting garantili bazı hekimlerle bu konuyu hafife alan sığ yaklaşımlar sergilendi. Bilginin yerine şov geçti” dedi.
Haberin devamı için tıklayın.