Erişilebilirlik

CANLI BLOG: İsrail-İran geriliminin tırmanmasından endişe edilirken, Türkiye de itidal çağrısında bulundu

İsrail-İran geriliminin artmasından endişe ediliyor. ABD, İsrail'e bölgede gerilimin tırmanmasına ilişkin risklerin "dikkatli ve stratejik" şekilde düşünülmesi gerektiği mesajını veriyor. Türkiye ise Batı ülkeleri gibi itidal çağrısında bulunuyor.

10:38 14.4.2024

Netanyahu: "Durdurduk, püskürttük, birlikte kazanacağız"

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail ordusunun İran tarafından fırlatılan 300’den fazla insansız hava aracının ve füzenin neredeyse tamamının düşürüldüğünü açıklamasının ardından, ülkesinin zafere ulaşacağı sözünü verdi.

1 Nisan’da Tahran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesine İsrail tarafından yapıldığı şüphenilen saldırının ardından, İran dün gece İsrail’e insansız hava araçları ve füzelerle misilleme saldırısı düzenledi. Saldırılar, bölgede daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma tehdidini arttırdı.

Netanyahu bugün X sosyal medya hesabından,"Durdurduk, püskürttük, birlikte kazanacağız" diye yazdı.

İsrail ordusu, silahlı kuvvetlerin İran'a ait insansız hava araçlarının ve füzelerin yüzde 99'undan fazlasını düşürdüğünü açıklamıştı.

11:13 14.4.2024

İran saldırının beklediğinden daha başarılı olduğunu açıkladı

İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, İsrail'e karşı düzenlenen operasyonun beklenenden daha başarılı olduğunu söyledi.

General Selami, devlet televizyonuna verdiği bir mülakatta, halen bilgi topladıklarını ancak "sahadan gelen ayrıntılı rapor ve belgelenen isabetler, bu operasyonun daha başarılı olduğunu gösteriyor" dedi.

Selami ayrıca İran güçlerinin "Siyonist düşmanın yaptığı kötülükle" eşleşen sınırlı bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi.

İsrail hava savunma sistemini karmaşık, çok katmanlı ve gelişmiş olarak tanımlayan Selami bu sistemi aşmanın çok zor bir iş olduğunu kaydetti.

İran Devrim Muhafızları Komutanı, "Bu, insansız hava araçlarını, seyir füzelerini ve balistik füzeleri bu alandan geçirebilecek ve hedefleri son derece yüksek doğrulukla yerde imha edebilecek bir operasyon tasarlamak anlamına geliyor" dedi.

13:10 14.4.2024

Dünya liderleri İran’ı kınayarak, itidal çağrısında bulundu

Dünya liderleri, İran’ın İsrail’e yönelik insansız hava araçları ve füzelerle yaptığı saldırıya tepki gösterdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise yaptığı yazılı açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti'nin İsrail'e yönelik kapsamlı saldırısıyla ortaya çıkan ciddi gerilimi şiddetle kınıyorum. Bu düşmanlıkların derhal son bulması çağrısında bulunuyorum” dedi.

13:41 14.4.2024

Rusya: "Son derece endişeliyiz"

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İran'ın İsrail'e saldırmasının ardından "son derece endişeli" olduğunu bildirdi.

Bakanlık, Ortadoğu hükümetlerinin, sorunlarını siyasi ve diplomatik yollarla çözmesini umduğunu belirtti.

Açıklamada BM Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Suriye'deki büyükelçilik yerleşkesine saldırmasına "yeterince tepki vermesinin" Batılı devletler tarafından engellendiği de belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Başta İsrail-Filistin çatışması olmak üzere Ortadoğu'daki çözülmemiş krizlerin sorumsuz ve provokatif eylemlerle körüklendiği ve bölgede gerilimin artmasına yol açacağı konusunda defalarca uyarıda bulunduk" denildi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG