Erişilebilirlik

CANLI BLOG: İsrail-İran geriliminin tırmanmasından endişe edilirken, Türkiye de itidal çağrısında bulundu

İsrail-İran geriliminin artmasından endişe ediliyor. ABD, İsrail'e bölgede gerilimin tırmanmasına ilişkin risklerin "dikkatli ve stratejik" şekilde düşünülmesi gerektiği mesajını veriyor. Türkiye ise Batı ülkeleri gibi itidal çağrısında bulunuyor.

14:26 14.4.2024

İran üç Avrupa ülkesinin büyükelçisini Dışişleri’ne çağırdı

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e yönelik saldırısını kınayan üç Avrupa ülkesinin büyükelçisini çağırdı. Bu ülkeler, İngiltere, Almanya ve Fransa.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan büyükelçilerin, bu ay başında Suriye'deki İran Büyükelçilik yerleşkesine düzenlenen ve iki İranlı generalin ölümüyle sonuçlanan saldırıya misilleme olarak İran'ın İsrail'e karşı düzenlediği operasyonla ilgili olarak hükümetlerinin "sorumsuz tutumları" nedeniyle çağrıldıklarını belirtti.

16:26 14.4.2024

Fidan’dan telefon diplomasisi


Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakan Fidan, İran’ın 13 Nisan gecesi İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından bölgede Türkiye’nin daha fazla tırmanma olmasını istemediğini iletti; gerilimi artıracak adımların sona ermesinin arzu edildiğini muhatabına aktardı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran’ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi. Abdullahiyan, İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ayrıca İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Her iki isim de bölgede tırmanmanın daha fazla artmaması gerektiğini vurguladılar.

16:33 14.4.2024

Sunak: “İngiliz jetleri İran'a ait insansız hava araçlarını düşürdü”

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak İngiliz askeri jetlerinin İran'ın İsrail'e saldırısında fırlattığı insansız hava araçlarını vurduğunu söyledi ve çatışmanın tırmanmasını önlemek için "sakin kafaların galip gelmesi" çağrısında bulundu.

Sunak, "Uçaklarımızın bir dizi İran’a ait insansız hava aracını düşürdüğünü doğrulayabilirim" dedi.

Sunak, “İsrail'in ve daha geniş anlamda bölgenin güvenliğinin yanındayız ki bu, elbette kendi ülkemizdeki güvenliğimiz için de önemlidir” ifadelerini kullandı.

20:36 14.4.2024

G-7 liderleri İran'ın İsrail saldırısını kınadı

G7 ülkelerinin liderleri İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınadı ve Ortadoğu'da bölgesel gerilimin kontrolden çıkmasının önlenmesi için çalışacaklarını belirtti.

G-7 liderleri İran’ın İsrail saldırısının ardından görüşme kararı almıştı.

Liderler video konferans aracılığıyla görüştü.

Dönem başkanı İtalya tarafından yapılan açıklamada, "İran, eylemleriyle bölgenin istikrarsızlaştırılmasına doğru bir adım daha attı ve bu kontrol edilemeyen bir bölgesel gerilimi kışkırtma riskini taşıyor. Bundan kaçınılmalıdır" ifadesine yer verildi.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede G7 liderleri, İran'a itidal çağrısında bulundu.

Açıklamada, "İran’ın saldırılarını durdurmasını talep ediyoruz ve istikrarı daha da bozan girişimlere yanıt olarak şimdi daha fazla önlem almaya hazırız" denildi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG