Erişilebilirlik

CANLI BLOG: İsrail-İran geriliminin tırmanmasından endişe edilirken, Türkiye de itidal çağrısında bulundu

İsrail-İran geriliminin artmasından endişe ediliyor. ABD, İsrail'e bölgede gerilimin tırmanmasına ilişkin risklerin "dikkatli ve stratejik" şekilde düşünülmesi gerektiği mesajını veriyor. Türkiye ise Batı ülkeleri gibi itidal çağrısında bulunuyor.

06:50 14.4.2024

İran’ın İsrail’e saldırısının ardından Tahran’da sevinç gösterileri

İran’ın İsrail’e saldırısının ardından Tahran’da sevinç gösterileri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

İran’ın İsrail’e saldırısının ardından başkent Tahran sokaklarında kutlamalar yapıldı.

İranlılar, saldırı haberlerinin ardından başkentte sokaklara döküldü.

Kimileri araçlarıyla kutlamalara katılarak, kornalar çaldı ve arabalarının camından İran bayrağı salladı. Kutlamalara yaya olarak katılanlarsa, havai fişek patlattı ve “İsrail’e ölüm” şeklinde sloganlar attı.

08:52 14.4.2024

ABD Savunma Bakanı İsrailli mevkidaşıyla bir kez daha görüştü

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’la ikinci kez telefonda görüşerek, ülkesinin İsrail’e verdiği desteği yineledi.

Pentagon'dan yapılan açıklama Bakan Austin ayrıca, İran ve bölgedeki diğer unsurların gelecekte herhangi bir saldırısına karşı İsrail'i savunmak için ülkesinin tam desteğine güvenebileceğini bir kez daha ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin

09:05 14.4.2024

İran'ın saldırısını kınayan AB liderlerinden itidal çağrısı

AB liderleri, İran’ın İsrail’e yönelik insansız hava araçları ve füzelerle yaptığı saldırıları kınadılar.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medya hesabından, İran'ın İsrail'e yönelik haksız saldırısını şiddetle kınadığını ifade ederek, “İran’a ve destekçilerine bu saldırıları derhal durdurmaları çağrısında bulunuyorum. Tüm aktörler gerilimi artık daha fazla tırmandırmaktan kaçınmalı ve bölgede istikrarın yeniden tesis edilmesi için çalışmalıdır” dedi.


Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de, saldırıyı kınayarak, “Bölgesel gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için herşey yapılmalıdır. Daha fazla kan dökülmesi önlenmelidir. Ortaklarımızla birlikte durumu yakından takip etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, “İran'ın İsrail'e yönelik kabul edilemez saldırısını şiddetle kınar. Bu eşi benzeri görülmemiş bir tırmanış ve bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da X sosyal medya hesabından, "İran'ın İsrail'e karşı başlattığı ve bölgeyi istikrarsızlaştırma tehdidi oluşturan eşi benzeri görülmemiş saldırıyı en güçlü ifadelerle kınıyorum" diye yazdı.

Ülkesinin İsrail ve halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Macron, "Fransa ortaklarıyla gerilimi düşürmeye çalışıyor ve itidal çağrısında bulunuyor" dedi.

10:11 14.4.2024

Ürdün, Irak ve Lübnan hava sahalarını yeniden açtı

Ürdün, Irak ve Lübnan, İran'ın İsrail'e karşı insansız hava aracı ve füze saldırıları başlatması üzerine Cumartesi günü geç saatlerde kapattıkları hava sahalarını Pazar günü yeniden açtıklarını açıkladı.

Ürdün devlet televizyonu havacılık yetkililerine dayandırdığı haberinde ülkenin hava trafiği operasyonlarına yeniden başladığını duyurdu. Irak'ın havacılık otoritesi ise güvenlik risklerinin artık aşıldığını bildirdi.

Bölgedeki iki güvenlik kaynağı, İran ve İsrail arasında yer alan Ürdün'ün, topraklarını ihlal eden herhangi bir insansız hava aracı ya da füzeyi engellemek üzere hava savunma sistemlerini hazırladığını söyledi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG