Erişilebilirlik

CANLI BLOG: İsrail-İran geriliminin tırmanmasından endişe edilirken, Türkiye de itidal çağrısında bulundu

İsrail-İran geriliminin artmasından endişe ediliyor. ABD, İsrail'e bölgede gerilimin tırmanmasına ilişkin risklerin "dikkatli ve stratejik" şekilde düşünülmesi gerektiği mesajını veriyor. Türkiye ise Batı ülkeleri gibi itidal çağrısında bulunuyor.

03:49 14.4.2024

İsrail: “İran 200’ün üzerinde dron ve füze fırlattı; yaylım ateşi devam ediyor”

İsrail ordusu, İran’ın şimdiye kadar İsrail’e 200’ün üzerinde dron ve füze fırlattığını açıkladı.

Fırlatılanların çoğununun, İsrail sınırlarına ulaşmadan havada vurularak etkisiz hale getirildiğini belirten ordu, İran’ın yaylım ateşinin devam ettiğini kaydetti.

İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, karadan karaya fırlatılan az sayıda İran füzesinin İsrail topraklarına isabet ettiğini, bir kızın yaralandığını ve güneydeki bir askeri tesiste hafif hasar meydana geldiğini bildirdi.

İsrail: "İran 200'den fazla dron ve füze fırlattı"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

03:52 14.4.2024

İngiltere, Almanya, Fransa ve Kanada İran’ın saldırısını kınadı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran'ın İsrail' e karşı düzenlediği saldırıyı kınadı.

Sunak , "İran rejiminin İsrail'e karşı pervasızca saldırısını en güçlü şekilde kınıyorum. İran bir kez daha, kendi arka bahçesine kaosun tohumlarını ekme niyetinde olduğunu gösterdi" dedi.

İngiltere'nin, İsrail ile Ürdün ve Irak dahil tüm bölgesel müttefiklerinin güvenliğine desteğini sürdüreceğini vurgulayan Sunak, "Müttefiklerimizle birlikte, durumu istikrarlı hale getirmek ve gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için aceleyle çalışıyoruz. Hiç kimse daha fazla kan dökülmesini istemiyor" ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne de yaptığı yazılı açıklamada, “İran, daha önce eşine rastlanmamış böylesine bir adım atarak, istikrar bozucu faaliyetlerinde yeni bir eşiği geçti” dedi.

Sejourne, İran’ın saldırısının, askeri gerilimi tırmandırma riskini beraberinde getirdiğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da sosyal medya platformu X’te paylaştığı mesajda, ülkesinin, “devam eden saldırıyı en sert şekilde kınadığını” vurguladı.

Saldırının tüm bölgeyi bir kaosa sürükleyebileceği uyarısında bulunan Baerbock, “İran ve vekil güçleri derhal bu saldırıları durdurmalı” dedi ve İsrail’le tam dayanışma mesajı verdi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da, “İran’ın İsrail’e karşı havadan saldırılarını net biçimde kınadıklarını” belirtirken, İsrail’in yanında olduklarını ve bu saldırılardan kendini ve halkını koruma hakkını desteklediklerini vurguladı.

Trudeau, “İran’ın, Hamas’ın 7 Ekim’deki vahşi saldırısını desteklemesinin ardından bu son sergilediği eylemler bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak ve kalıcı barışı daha zor hale getirecek” ifadesini kullandı.

04:31 14.4.2024

İsrail ordusu İran'ın saldırısının sona erdiğinin sinyalini verdi


İsrail ordusu, ülke halkına yönelik daha önce yayınladığı sığınma yerleri bulmak için hazırlık yapma uyarısını kaldırdığını açıkladı.

Bu açıklama, İran’dan füze ve dron ateşinin sona erdiğinin sinyali olarak yorumlandı.

BM Güvenlik Konseyi İsrail'in talebi üzerine acil toplanacak

Öte yandan İsrail, BM Güvenlik Konseyi’nin İran konusunda acil oturum düzenlemesini talep etti.

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Konsey’in İran’ın İsrail’e saldırısını kınamak ve İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan etmek için acilen toplanmasını istediklerini belirtti.

Erdan sosyal medya platformu X’te paylaştığı mesajda, “İran’ın saldırısı küresel barış ve güvenliğe ciddi bir tehdittir ve Konsey’den İran’a karşı somut tedbir alınması için eldeki her aracı kullanmasını bekliyorum” ifadesini kullandı.

Bu talebin ardından bir diplomat, BM Güvenlik Konseyi'nin Pazar günü bir oturum düzenlemeyi planladığını söyledi. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan diplomat, oturum saatinin şimdilik, yerel saatle 16:00 olarak belirlendiğini kaydetti.

06:17 14.4.2024

Beyaz Saray’da olağanüstü İsrail-İran mesaisi

Beyaz Saray’da olağanüstü İsrail-İran mesaisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

Başkan Joe Biden, İran’ın İsrail’e misilleme saldırısının ardından ulusal güvenlik ekibini topladı. Biden, İran'dan kaynaklı tehditlere karşı ABD’nin İsrail’e sarsılmaz desteğini vurguladı. ABD’ye ait hava savunma sistemlerinin, İran İHA'larının bazılarını etkisiz hale getirdiği belirtiliyor.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG