Salgın İngiltere'de İnşaat Sektörünü de Vurdu
Corona virüsü salgını nedeniyle otomotiv sektörünün ardından İngiltere'de inşaat sektöründen de rekor düzeyde düşük veriler geldi. İnşaat sektöründeki Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, Mart ayında yüzde 39,3'ten yüzde 8,2'ye düştü. Daha önce 2009 yılındaki krizde bile endeks yüzde 27,8'e kadar gerilemişti. İngiltere'de hükümet karantina kapsamında inşaat sektöründe faaliyetlerin durması kararı vermemesine rağmen sektörde daralma yaşandı.
Almanya'da Ölü Sayısı 7.000'e Ulaştı
Almanya’da yeni tip Corona virüsü salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 7.000'i buldu. Robert Koch Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, son 24 saatte ölenlerin sayısı 165 artarak 6.996'ya ulaştı. Vaka sayısı ise 947 artışla 164 bin 807 oldu.
Bu arada Başbakan Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla yapacağı ve Corona virüsü salgınına karşı önlemlerin gevşetilmesini ele alacağı telekonferans merakla beklenirken hazırlanan karar taslağının detayları basına sızdı. Buna göre, maske takılması ve 1,5 metre sosyal mesafe şartıyla alışveriş merkezleri, restoran ve oteller, Mayıs ayının sonuna kadar kademeli olarak açılacak. Benzer şekilde okullar ve çocuk yuvaları da en geç Haziran ayına kadar kademeli biçimde açılacak. Tenis, golf ve yelkencilik gibi bireysel temasın olmadığı spor etkinliklerine izin verilirken, futbol maçları seyircisiz olmak koşuluyla oynanabilecek. Buna karşılık kitlesel etkinlikler, konserler, festivaller 31 Ağustos’a kadar yapılamayacak.
İngiltere En Yüksek Ölü Sayısında İtalya'yı Geride Bıraktı
İngiltere, Avrupa'da Corona enfeksiyonlarına bağlı ölü sayısının en yüksek olduğu ülke sıralamasında 32 binden fazla ölüm vakasıyla İtalya'yı geride bıraktı.
Ölü sayısının yüksek olması, Mart ayında virüsün yayılmasını engellemek amacıyla sıkı önlemler almada Avrupa'daki diğer liderlerden daha geç adım atan Başbakan Boris Johnson üzerindeki siyasi baskıları arttırabilir.
İngiltere'deki Ulusal İstatistik Dairesi'nin açıkladığı haftalık rakamlar, İngiltere ve Galler'de kayıtlara geçen ölü sayısına 7.000'den fazla vaka daha ekledi. Böylelikle İngiltere'de toplam can kaybı sayısı 32 bin 313 oldu.
Bu sayı, salgından diğer ülkelere kıyasla daha geç etkilenmiş olsa bile İngiltere'nin Avrupa'da salgının en ölümcül seyrettiği ülke haline gelebileceğinin işareti olabilir.
Öte yandan muhalefet partileri, İtalya'da hastanelerin hasta akınına uğradığı sırada Başbakan Johnson'ın İngiltere'de karantina önlemlerini geciktirmesini sorgulamaya başladı.
Muhalefet, Johnson hükümetinin toplu Corona testi uygulamasına geçmeyi ağırdan aldığını ve hastanelere yeterli miktarda koruyucu ekipman sağlamadığını da kaydediyor.
İngiltere'de Corona virüsüne bağlı ölüm vakası sayılarının daha yüksek olabileceği de tartışılıyor. Ulusal İstatistik Dairesi, İngiltere ve Galler'de 24 Nisan'a kadar hayatını kaybedenlerin sayısının ortalamadan 33 bin 593 daha yüksek olduğunu bildirdi. Ölüm belgesi üzerinde Corona virüsü ibaresi bulunan vaka sayısıysa 27 bin 365 olarak açıklandı.
Hollanda’da Polisten Kısıtlamaları Protesto Eden Gruba Müdahale
Hollanda’nın batısındaki Lahey kentinde Belediye Başkanı’nın verdiği talimatla polis Corona virüsü önlemlerini protesto etmek üzere toplanan 200 kadar göstericiyi dağıttı, bazı göstericileri de gözaltına aldı. Yerel haber ajansı ANP’ye göre onlarca kişi gözaltına alındı.
Hollanda hükümeti Mart ortasından bu yana kamusal alanda toplanmayı yasakladı. Ülkede sosyal mesafe önlemleri çerçevesinde kamuya açık alanlarda kişiler arasında 1,5 metre mesafe bırakılması gerekiyor.
Sağlık yetkililerine göre ülkede son 24 saatte 317 Corona virüsü vakası tespit edildi, 87 kişiyse hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 41 bin 87’ye, ölümlerin toplam sayısıysa 5.168’e çıktı. Ulusal Sağlık Enstitüsü bunların yalnızca kayıtlara geçen rakamlar olduğunu ve gerçek ölü sayısının bundan yüksek olduğunu belirtti.