Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Avrupa: Önlemleri Gevşeten Almanya'da Bulaşma Hızı Arttı

Almanya'da dört gündür yeniden artışa geçen bulaşma katsayısı 1,18 oldu. Bu her on virüs taşıyıcısı kişinin hastalığı yaklaşık 12 kişiye bulaştırması anlamına geliyor. Uzmanlar, salgının kontrol altına alınabilmesi için gerekli değerin kalıcı olarak 1'in altında bulunması gerektiğini vurguluyor

21:56 30.4.2020

Fransa Corona Virüsü Haritasını Yayınladı

VOA Paris muhabiri Arzu Çakır'a göre Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, bundan böyle ülkede her gün Corona virüsünün durumunu ortaya koyan iki ayrı harita yayınlayacaklarını açıkladı. Bakan Veran, ilk haritanın Corona virüsünün yayılma hızını, ikincisininse yoğun bakım ünitelerindeki yatak kapasitesini göstereceğini belirtti.

Buna göre ilk haritada Fransa'da virüsün yüzde 10'dan hızlı yayıldığı bölgeler kırmızı, yüzde 6-10 arası sarı, yüzde 6'dan daha düşük yayılan bölgeler ise yeşil renkte gösterildi.

İkinci bir haritadaysa hastanelerin yoğun bakım servislerinin durumu izlenecek. Buna göre yüzde 80 ve üzeri yatak kapasitesi dolu olan bölgeler kırmızı, yüzde 60-80 yatak kapasitesi dolu bölgeler sarı, yüzde 60 ve altı ise yeşil bölgeler olarak işaretlendi.

Fransız Sağlık Bakanı, ülkede 35 ilde virüsün yayılma hızı yüksek olduğu için bu illerin kırmızıyla işaretlendiğini belirtti. Yatak kapasitesini gösteren haritadaysa Büyük Doğu (Grand Est) ile Paris ve banliyölerini içeren bölge tümüyle kırmızı işaretlenirken, Fransa'nın ortası sarı, batısıysa yeşil renkle işaretlendi.

Fransız hükümeti her gün bu iki haritayı düzenli olarak yayınlayarak, Corona virüsüyle mücadelesini bu haritalardaki gelişmelere uygun yürütecek.

Rakamlar umut verici

Sağlık Bakanı Veran’ın ardından Fransa’daki bilançoyu açıklamak için söz alan Ulusal Sağlık Kurumu Genel Müdürü Jerome Salomon, Fransa’da ölü sayısının, son 24 saat içinde eklenen 339 kişiyle birlikte, 24 bin 376’ya ulaştığını açıkladı.

Salomon'un açıkladığı rakamlara göre, Fransa'da hastanelerde yaşanna ölümlerde kayda değer gerileme tespit edildi. Salomon, son 24 saatte hastanelerde yalnızca 191 kişinin yaşamını yitirdiğini, bununla birlikte hastanelerdeki toplam ölü sayısının 15 bin 244'e yükseldiğini açıkladı. Yaşlı bakımevlerindeyse 9 bin 132 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Ülkede vaka sayısı da 129 bin 481'e ulaştı.

Halen hastanede tedavi gören Corona virüsü hastalarının sayısı son 24 saat içinde eklenen bin 248 yeni hastayla 26 bin 283'e geriledi. Bu hastalardan durumu ağır olan 4 bin 19 kişiyse yoğun bakımda tedavi görmeye devam ediyor.

Son bir gün içinde yoğun bakıma alınan hasta sayısına yalnızca 121 kişi eklenmesi de virüsün hız kaybettiğini işaret eden önemli göstergelerden biri.

Bir başka umut veren gösterge de yoğun bakıma giren hasta sayısının çıkan hastalardan 188 daha az olması. Aradaki fark 188 olarak açıklandı.

Ülkede, 1 Mart'tan bu yana toplam 91 bin 600 kişi hastaneye kaldırıldı, bunlardan 16 bini yoğun bakımda tedavi gördü.

21:33 30.4.2020

İngiltere’de Corona Günlerinde Cenaze İşleri

İngiltere’nin başkenti Londra’da Türkiye Büyükelçiliği’nde görev yapan Din İşleri Müşavir Vekili İsa Karadere, Türk toplumunun Corona virüsüyle mücadele edilen şu günlerde nasıl bir Ramazan geçireceğine ilişkin bilgiler verdi.

İngiltere'de Corona Günlerinde Cenaze İşleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

VOA Türkçe: Acaba ne gibi düzenlemeler getirdiniz?

İsa Karadere: Corona virüsü salgını söylemleri başladığı dönemlerde biz ibadethanelerimizde yavaş yavaş tedbirlerin alınması gerektiğine istişarelerle karar verdik. Nitekim, ilk olarak tokalaşma, namaz sonrası tebrikleşmeyi kaldırmaya yönelik duyurularımız oldu. Yine namaz sonrası tesbihler vardı; tesbihleri kaldırmaya yönelik cemaatimize duyurular yaptık. Herkes kendi tesbihini getirsin, herkes ibadetini yaptığı andan itibaren camide çok fazla beklemesin. Hasta olanlar, öksüren, hapşıran nezle olan, hastalığa yakalananlar mümkün olduğu kadar ibadetlerini evde, ferdi olarak gerçekleştirsin. Abdestlerini herkes kendi evde alsın, gelsin gibi küçük tedbirlerle başladık, ancak baktık ki Corona virüsü salgını hızlı bir şekilde ilerliyor; bizim yaşlı cemaatimize yönelik hafta içi dersler oluyor, bunları kaldırma durumuna gittik. İngiltere Diyanet Vakfı’nın bulunduğu ve Londra Diyanet Camisi’nin bulunduğu merkezimiz var, Hornsey bölgesinde. Hafta sonu 150 civarında öğrencimiz oluyor. Din dersleri ve eğitim müşavirliğinden gelen Türkçe hocalarımızın eşliğinde Türkçe derslerimiz oluyordu. Bu dersleri iptal etme yoluna gittik. Yine Pazar günleri ailece, kalabalık bir şekilde, sabah namazını kıldıktan sonra geniş katılımlı sabah kahvaltılarımız oluyordu, bunu iptal etme yoluna gittik. Cuma namazlarından sonra yemek ikram ediyorduk cemaatimize, bunu da iptal etme durumuna gittik. Yavaş yavaş artık ibadethanelerin kapatılması konusu gündeme geldi ve nitekim 15 Mart itibari ile beş vakit namaz ve Cuma namazları buna mukabil üç aylar içerisinde bulunduğumuz icin kandil gecelerinin programlarını da iptal etmek durumuna gittik.

VOA Türkçe Londra muhabiri Barış Çimen'in haberi.

Haberin devamı için tıklayın.

20:53 30.4.2020

İngiltere’de Türk Doktor Çocuklarda Görülen Hastalığı Anlattı

İngiltere’nin başkenti Londra’da Royal London Üniversite Hastanesi'nde 30 yıldır hekimlik yapan İsmail Bulut, İngilizler’in son günlerde en çok endişe ettiği çocuk hastalıklarından Kawasaki’yi VOA Türkçe’ye anlattı. Ülkede 12 kadar çocukta görülen bazı belirtiler Kawasaki hastalığına benzetilmiş, bunların Corona virüsüyle de bağlantılı olabileceği görüşü öne çıkmıştı. İsmail Bulut’a göre bu hastalığın tedavisi var, ancak doğru teşhis ve hastayı zamanında doktora götürmek önemli.

İngiltere’de Türk Doktor Çocuklarda Görülen Hastalığı Anlattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:38 0:00

VOA Türkçe: Bu hastalıkla ilgili hem Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) hem de Kraliyet Çocuk Hastalıkları Üniversitesi tarafından sağlık ocaklarına ve aile hekimlerine uyarılar gönderildiği açıklandı.

Dr. İsmail Bulut: Tabii bu tıbbi olarak Kawasaki adıyla bilinen hastalık. Bunun tarihçesinden size biraz bahsedersem daha anlamlı olur. Kawasaki, 1967’de Japonya’da bir çocuk uzmanı tarafından teşhisi konulmuş bir çocuk hastalığıdır. Aniden gelişen ve özellikle de ince ve kılcal damarları etkileyen bir enflamasyon hastalığıdır. Temel kaynağı bilinmemektedir. Özellikle 5 yaş altı 1 yaş üstü; yani yüzde 80 oranında 5 yaş altı çocukları etkilemektedir. Bunların içinden de erkek çocuklarını kız çocuklarından 1,5 kat fazla etkilemektedir. Diğer bir bilgi de, özellikle İngiltere’de çok uluslu bir ülkede yaşadığımız için, Asya kökenli çocuklarda daha sık görüldüğü bilgisidir. Temel beş belirtisi olması gerekiyor: Gözlerde kızarıklık, ateş, bizim tıpta ya da halk arasında ‘çilek dili’ dediğimiz kızarmış; pütürlü dil, dudaklarda çatlama ve özellikle de boynun her iki tarafında lenf bezlerinin şişmesi. Lenf bezlerinin normalde elle tutulur olması; yani yaklaşık 1,5 cm olması gerekir. Hastalık cildi de etkiliyor. Vücudun göbek tarafında ve kasıklarda da döküntü olması gerekir. Diğer belirtiler de ellerde ve kollarda şişme, avuç içlerinde ve ayak tabanlarının altında şişme şeklinde kendisini belli ediyor. Yani bu beş belirtinin olması gerekir. Zaten ateş varsa, bu ateşin en az 3 ile 5 gün devam etmesi gerekiyor. Bunlar temel belirtilerdir. Bu belirtilerin 5’i bir arada olduğu zaman biz buna Kawasaki hastalığı diyoruz. Şu anda biz böyle bir hastalıktan şüpheleniyoruz.

VOA Türkçe muhabiri Barış Çimen'in haberi.

Haberin devamı için tıklayın.

17:40 30.4.2020

Gazeteciler Federasyonu: Çalışma Koşulları Kötüleşti

Yeni bir araştırma, Corona salgını nedeniyle gazetecilerin çalışma koşullarının kötüleştiğini ortaya koydu. Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, üyelerinin üçte ikisinin maaşlarda kesinti, gelir kaybı ve iş kaybı yaşadıklarını aktardı.

77 ülkeden 1.308 gazeteciyle yapılan araştırmaya göre gazeteciler ayrıca hükümet kaynaklarına erişimde sıkıntı, serbest hareketin engellenmesi ve basın toplantılarında soru sormalarının önüne geçilmesinden de şikayetçi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG