ABD Borsaları Haftaya Yükselişle Başladı
ABD borsaları, Başkan Donald Trump’ın Corona salgınıyla mücadele önlemlerini 30 Nisan’a uzatmasına rağmen haftaya yükselişle başladı. Yatırımcılar, Temsilciler Meclisi’nde geçen hafta onaylanan ve ardından Başkan Donald Trump tarafından imzalanan ekonomik teşvik paketinden umutlu görünüyor.
Dow Jones borsasında yüzde 0,19’luk artış kaydedilirken, S&P yeni haftaya 17,51 puan yükselerek, yani yüzde 0,69’luk artışla başladı. Nasdaq borsası da açılışın hemen ardından yüzde 1,08 değer kazandı.
ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, ABD ekonomisinin Corona virüsü salgınından dolaylı zor bir çeyrek geçirdiğini, ancak ekonomik temelin sağlam olduğunu ve ABD borsalarına uzun vadeli yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu söyledi.
Fox Business televizyonuna konuşan Mnuchin, küçük işletmelerin 350 milyar dolarlık yardım paketinden yararlanmak için atması gereken adımların bugün açıklanacağını kaydetti. Maliye Bakanı, bu miktarın yeterli olmaması halinde, Trump Yönetimi'nin Kongre’den ek fon talep edeceğini de belirtti.
Mnuchin, “Ekonomiye yaptığımız nakit yardımı sayesinde önümüzdeki birkaç ayı atlatacağız ve hazır olduğumuzda, ekonomi yeniden yükselişe geçecek,” şeklinde konuştu.
Hastane Gemi ‘Comfort’ Corona Yükünü Hafifletmek İçin New York’ta
ABD Donanması’na ait “Comfort” adlı hastane gemi, Corona virüsü vaka sayısının ve can kaybının her geçen gün tırmandığı New York’ta hastanelerin yükünü azaltmak amacıyla Manhattan’a ulaştı. Hastane gemi, 24 saat içinde faaliyete geçecek. New York’ta Central Park’ta da sahra hastanesi kuruluyor.
New York’ta Manhattan’ın batısına demirleyen hastane gemi, bin yatak kapasiteli. Gemide 12 ameliyathane, bir tane de laboratuvar bulunuyor. Hastane gemi, Corona virüsü dışındaki vakaların tedavisiyle ilgilenecek. Bu vakalara, durumu kritik olan ve cerrahi müdahale gerektiren hastalar da dahil. Amaç, New York’ta hastanelerin yükünü hafifleterek imkanların tamamının Corona hastalarının tedavisinde kullanılmasını sağlamak. Hastane gemide bin 100 askeri sağlık personeli görev yapıyor. Mercy adlı hastane gemi de Pazar gününden bu yana Los Angeles’ta Corona vakaları dışındaki hastaları tedavi etmeye başladı.
Corona virüsü salgınının yeni merkez üssü haline gelen New York’un Belediye Başkanı Bill de Blasio, hastane geminin demirlemesinin ardından konuştu. De Blasio, Trump yönetiminden daha fazla tıbbi malzeme desteği talep etti; yardımın Pazar gününe kadar ulaşmaması halinde kentte can kaybının yükseleceği uyarısında bulundu. CNN televizyonuna konuşan New York Belediye Başkanı, “Pazar günü Kıyamet Günü. O güne kadar yardımın gelmesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı.
"Comfort" Körfez Savaşı ve Katrina Kasırgası'nda da görevdeydi
Comfort adlı hastane gemi daha önce de 1990-1991 Körfez Savaşı ve 2002-2003 Irak Savaşı'nda görev yaptı. Gemi, 11 Eylül saldırılarının ardından "Asil Kartal" operasyonu kapsamında Manhattan'a demirlemişti. Gemi, 2005 yılında da Katrina Kasırgası'nın ardından görevdeydi. Hastane gemi, 2017 yılında Porto Riko'yu etkisi altına alan Maria Kasırgası sırasında ve son olarak 2018'de Venezuela'dan göç eden mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere destek için Latin Amerika'da görev yapmıştı.
Central Park’ta sahra hastanesi kuruluyor
New York’ta Central Park’ta da 68 yataklı sahra hastanesi kuruluyor. Belediye Başkanı Bill de Blasio, bu hastanenin de Salı gününden itibaren hasta kabul etmeye başlayacağını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsü sebebiyle can kaybında zirveye iki hafta içinde ulaşılabileceğini söylemişti. Trump yönetiminin Corona salgınıyla mücadele ekibinin koordinatörü Doktor Deborah Birx, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, “Eğer süreci başarılı bir şekilde ve kusursuza yakın götürürsek, can kaybını 100 bin-200 bin arasında tutabiliriz,” dedi. Beyaz Saray’ın Corona salgınıyla mücadele ekibinde yer alan Doktor Anthony Fauci de Pazar günü yaptığı açıklamada aynı rakamları telaffuz etmişti.
J&J ve Moderna ABD Hükümetiyle Corona Aşıları Üretmek İçin Anlaşmalar İmzaladı
Amerikan ilaç firmaları Johnson & Johnson (J&J) ve Moderna, Corona virüsüne karşı aşı geliştirme çalışmaları kapsamında ABD hükümetiyle anlaşmalar imzaladı. Başkan Donald Trump yönetimi, ABD'de aşı üretim kapasitelerini geliştirmek için en az iki şirketle daha görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.
J&J, hükümetiyle birlikte, Corona virüsüne karşı test etmekte oldukları aşıdan 1 milyarın üzerinde doz üretmek için yeterli kapasiteyi oluşturmak amacıyla 1 milyar dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.
İki taraf arasında varılan anlaşmaya göre ABD hükümeti, şirketin ABD’de yeni üretim kapasitesi inşa etme çabalarına destek için 420 milyon dolar katkıda bulunacak.
J&J, virüse karşı üzerinde çalışılacak aşı adayını belirlediklerini, Eylül’e kadar insan üzerinde deneyleri başlatacaklarını ve 2021 başına kadar da acil kullanım yetkisi altında aşıyı hazır hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Daha önce Corona virüsüne karşı bir aşının test, onay ve üretim süreçlerinin ardından kullanıma hazır hale getirilmesi için 18 aya kadar süre veriliyordu.
Reuters haber ajansına konuşan J&J yöneticisi Dr. Paul Stoffels, durumun aciliyetinden dolayı, deney aşamasında olan aşının işe yarayıp yaramayacağı konusunda bir işaret bile almadan önce üretim kapasitesini arttırma çalışmalarına başlamaları gerektiğini belirtti. Bu riski almak zorunda olduklarını kaydeden Stoffels, ‘’Aşıyı zamanında yetiştirebilmemizin tek yolu bu,’’ dedi.
Stoffels, şirketin Hollanda’da 300 milyon doza kadar aşının üretilebileceği bir tesisinin bulunduğunu, ancak bunun tüm dünyaya yetmeyeceğini söyledi. Stoffels, klinik deneylerden olumlu sonuçlar gelmesi halinde yıl sonuna kadar aşıları üretmeye hazır hale gelmek için ABD’de tesis inşasına şimdiden başlamak üzere olduklarını açıkladı.
1 milyar doların yarısına yakınının ABD Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Dairesi BARDA’dan geleceği bilgisi de verildi. Stoffels, Avrupa ve Asya’nın başka bölgelerinde de üzerinde çalıştıkları aşıyı üretebilecek tesisler aradıklarını sözlerine ekledi.
Bu ay içerisinde üzerinde çalıştığı aşının ilk denemelerini yapmaya başlayan Moderna da, ABD Sağlık Bakanlığı bünyesindeki BARDA'yla anlaşma yaptı.
Anlaşmalar, federal hükümetin ilaç üreticisi şirketleri dev miktarlarda aşı üretmeye teşvik etme çabalarının bir parçası konumunda. BARDA'nın direktörü Rick Bright telefonla Reuters'a verdiği demeçte, deney aşamasındaki 5 ya da 6 aşıyı desteklemeyi planladıklarını, aralarından iki ya da üçünün başarılı sonuç vereceğini ümit ettiklerini söyledi.
Trump ve Putin Enerji Piyasalarının İstikrarını Görüştü
Beyaz Saray, Başkan Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in telefonda görüştüğünü ve küresel enerji piyasalarını istikrara kavuşturmanın önemi üzerinde mutabık kaldığını bildirdi.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin Corona virüsü salgınıyla mücadele çabalarını ve son gelişmeleri ele aldığı belirtildi.
Açıklamada, ‘’İki lider, virüsü yok etmeye yönelik uluslararası çabaları arttırmak ve küresel ekonomiyi yeniden canlandırmak için G-20 üzerinden yakın çalışma kararı verdi. Başkan Trump ve Devlet Başkanı Putin, küresel enerji piyasalarında istikrarın önemi üzerinde ortak görüş ortaya koydu,’’ ifadesi kullanıldı.
Kremlin’in açıklamasında da Trump ve Putin’in, enerji bakanlarına, küresel petrol piyasaları konusunda ilave görüşmeler yapılması talimatı verdikleri kaydedildi.