Biden: ''Trump'ın 12 Nisan'a Kadar Ekonomide Şalteri Yeniden Kaldırma Hedefi Felakete Yol Açar''
Demokrat başkan aday adayları arasında son ön seçimlerde aldığı başarılı sonuçlarla yarışın favorisi haline gelen eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başkan Donald Trump'ın Paskalya Bayramı olan 12 Nisan'a kadar ülke ekonomisini yeniden faaliyete döndürme hedefini sert bir dille eleştirdi. Biden, bunun ''felaket sonuçlar'' yaratacağını savundu.
ABD'de Corona virüsünün hızla yayılması karşısında en az 18 eyaletin valisi halka zorunlu ihtiyaçlar dışında evde kalmaları yönünde talimatlar yayınladı. Salgının hızını kesme çabası kapsamında çok sayıda işyeri kepenk indirdi. Halen ülke nüfusunun yarısına yakını ''evden çıkmayın'' emrine tabi tutuluyor.
Trump, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, 12 Nisan'a kadar ekonomide şalteri tekrar kaldırmayı ve kapanan işletmelerin tekrar açılmasını istediğini söylemişti.
Video konferans üzerinden gazetecilere konuşan eski Başkan Yardımcısı Biden ise, normalleşmeye hızlı şekilde geri dönmenin ters tepebileceği uyarsında bulundu.
Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Trump'ın Demokrat Partili rakibi olması ihtimali giderek kuvvetlenen Biden, Trump için, ''Paskalya'ya kadar ülkeyi tekrar faaliyete açmak istiyor. Tam sosyal mesafe koymanın etkilerini görmeye başlıyorken halkımızı tekrar işe gönderirsek enfeksiyonlarda ikinci dalga başlar, halkımız ve ekonomimiz için bir felaket olur. Bu durum uzun vadede çok daha yıkıcı sonuçlar yaratır,'' diye konuştu.
Biden, işletmeler ve yatırımcılara da, ekonomi için en iyi yolun ne olduğu üzerinde düşünürken ''Wall Street bilimini'' değil, ''tıp bilimini'' rehber olarak kullanmaları çağrısında bulundu.
Valilerden de 12 Nisan'a itirazlar geliyor
Aralarında hem Demokrat hem Cumhuriyetçi'lerin de olduğu bazı eyalet valilerinden de ekonomik faaliyetlerin 12 Nisan'a kadar tekrar başlatılması hedefine itirazlar geliyor. Birçok vali, Başkan Trump ne karar alırsa alın eyaletleri çapında almış oldukları tedbirlerden geri adım atmayacakları yönünde mesajlar verdi.
New Hampshire eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Chris Sununu, ''Washington'dan ne mesajlar gelirse gelsin, New Hamsphire'ın ihtiyaçlarını karşılamaya öncelik vereceğiz. Sırf ekonominin yararına diye kamu sağlığını riske atabilecek adımlardan kaçınacağız, tedbirleri ne gereğinden fazla arttıracağız ne de gevşeteceğiz,'' dedi.
Bir başka Cumhuriyetçi, Missouri eyaleti valisi Mike Parson da, ''Umarım Başkan Trump haklıdır ama gerçek şu ki, biz Missouri'de iki haftanın çok üzerinde planlar yapıyoruz. Bence krizle bu şekilde, iyi bir plan yaparak başa çıkabilirsiniz,'' diye konuştu.
Pentagon'dan Corona Önlemi
Savunma Bakanı Mark Esper, ABD askerlerinin yurtdışına çıkışını ve yurtdışında bulunan askerlerin de ABD'ye dönüşünü iki ay süreyle askıya alan karara imza attı. Bu adımla Corona virüsünün askerler arasında yayılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Alınan karar, yurtdışında görev yapan ya da ABD sınırları dışında konuşlanması planlanan askerlerin önümüzdeki 60 gün boyunca şu anki görev yerlerinde kalacağı anlamına geliyor.
Mark Esper, Reuters haber ajansına verdiği röportajda, alınan kararın tüm ABD askerlerini, sivil personel ve ailelerini kapsadığını söyledi, ancak bazı istisnaların olacağını da belirtti. ABD Savunma Bakanı, alınan kararın Afganistan'da çekilme sürecinde olan ABD askerlerini kapsamadığını, kararın Afganistan'dan çekilme sürecini etkilemesini beklemediğini ifade etti.
Savunma Bakanı Mark Esper, "Amaç, virüsü ülkeye taşıyarak başkalarına bulaşmasını ve ordu içinde yayılmasını engellemek," dedi. Esper'ın imzaladığı karar, bugüne kadar Pentagon'da Corona virüsü salgını konusunda alınan en kapsamlı önlem olarak değerlendiriliyor.
Trump: ’15 Gün Sonunda Acele Karar Vermeyeceğim’
ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsü salgınıyla mücadelede 15 günlük süre dolduğunda atılacak adımlar konusunda acele karar vermeyeceğini vurguladı. Trump, “Ekonomide yeniden faaliyete hızla geçilmesini istemeyenler var. Bunun beni seçimde yenilgiye uğratmalarına yardımcı olacağını düşünüyorlar,” dedi.
Basın toplantısında Trump’a Corona salgınıyla mücadelede olağanüstü önlemlerin uygulanması için belirlenen 15 günlük sürenin bitiminde ne gibi bir adım atacağı soruldu. Başkan Trump, sürenin dolmasının ardından acele bir karar almayacağının altını çizdi ve “Ülkemizde bazı bölgeler diğer bölgelere göre daha erken iş başı yapabilir,” demekle yetindi. Başkan Yardımcısı Mike Pence de Beyaz Saray’a bu konuyla ilgili tavsiyeler hazırlayacaklarını belirtti.
ABD Başkanı Trump, Corona vaka sayılarının artış gösterdiği New York eyaleti için “En sorunlu yer. Zor haftalar bekliyor. Vali Cuomo süreci iyi götürüyor. Bu zor dönemin atlatılmasına yardımcı olmak için yetkim dahilinde her çabayı gösterdiğimi bilmenizi isterim,” şeklinde konuştu. Başkan Trump, eyalete 4 bin adet solunum cihazı gönderdiklerini belirtti.
ABD’li yetkiliden uyarı: “Vaka sayısı azaldığında yeni vaka ithal etmek istemeyiz”
Basın toplantısında ABD Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ulusal Enstitüsü Direktörü Doktor Anthony Fauci’nin kendi alanıyla ilgili olarak Corona salgınıyla mücadeleye ilişkin verdiği bilgiler dikkat çekti.
Fauci, Corona virüsü vakalarının sayısında azalmanın görüldüğü Çin’de yetkililerin seyahat kısıtlamaları gibi sıkı önlemlerin gevşetilmesinden endişeli oldukları, yetkililerin bu kez dışarıdan yeni vaka ithal etme konusunda kaygılandığını söyledi. Doktor Fauci, vaka sayısının azalması sonrasında önlemler hafifletilirken, “Dışardan yeni vaka ithal etmek istemeyiz,” uyarısında bulundu.
2 Trilyon Dolarlık Yardım Paketi ABD Senato'sunda Onaylandı
ABD hükümetinin Corona virüsü salgını nedeniyle hazırladığı 2 trilyon dolarlık yardım paketi Senato’da onaylandı. Yapılan oylamada, bütçe yasası Senato’dan 96 kabul, 0 red oyuyla geçmiş oldu. Yasanın Cuma günü de Temsilciler Meclisi’nde oylanması bekleniyor. Bütçe yasası, Temsilciler Meclisi’nden de geçmesinin ardından Başkan Trump’ın imzasıyla birlikte yürürlüğe girmiş olacak. Bu destek yasası, ABD Kongresi’nde onaylanan en büyük yardım paketi olarak tarihe geçecek. Söz konusu bütçe kapsamında ailelere 3’er bin dolarlık yardım öngörülürken işletmelere de 500 milyar dolarlık destek sağlanacak. Bütçeden 250 milyar dolarlık bir kısım işsizlik fonuna aktarılırken 100 milyar dolar da hastanelere kaynak olarak ayrılacak.