Erişilebilirlik

CANLI BLOG- ABD: Anma Günü'nde Trump Maskesiz Biden Maskeli

Başkan Trump savaşlarda hayatını kaybeden ABD askerlerinin anıldığı Ulusal Anma Günü törenlerine katıldı ancak Corona salgını törenlerin çehresini de değiştirdi. Trump'ın 2020 seçiminde olası rakibi Joe Biden da 2 ay sonra ilk kez kamuoyu karşısındaydı. Biden'ın Trump'ın aksine maske taktığı görüldü

14:48 23.4.2020

Temsilciler Meclisi 484 Milyar Dolarlık Corona Yardım Paketini Onaylayacak

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri bugün başkent Washington’da bir araya gelerek 484 milyar dolarlık Corona virüsüyle mücadele paketine onay verecek. Bu da, kriz için ayrılan kaynağın toplam miktarını 3 trilyon dolara çıkaracak. Tasarının Demokratlar liderliğindeki Temsilciler Meclisi’nden her iki partinin de desteğiyle geçmesi bekleniyor.

Paket, Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Senato’dan Salı günü geçmişti. Tasarı, Temsilciler Meclisi’nden de geçmesinin ardından imza için Başkan Donald Trump’ın masasına gidecek. Başkan Trump, tasarıyı bekletmeden imzalayacağını söylemişti.

Krizle mücadele kapsamında hazırlanan bu dördüncü yardım paketi, küçük işletmelere ve salgınla mücadelede zor zamanlar geçiren hastanelere kaynak sağlıyor. Corona virüsü salgını ABD’de şu ana kadar 45 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. 22 milyon kişi işsiz kaldı. Kongre, 2 trilyon değerindeki son ekonomik yardım paketini Mart ayında kabul etmişti.

14:09 23.4.2020

ABD'den Çin'e Vahşi Hayvan Pazarlarını Kalıcı Olarak Kapatın Çağrısı

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada, Çin'e ülkedeki vahşi hayvan pazarlarını kalıcı olarak kapatmaları çağrısında bulundu. Pompeo, vahşi hayvanlarla yaşanan salgın hastalıklar arasındaki bağlantıya işaret ederek, "Yasadışı vahşi hayvan satışı yapılan pazarlarla hayvan kaynaklı hastalıkları göz önüne aldığımızda, ABD olarak Çin Halk Cumhuriyeti'ne bu pazarları kalıcı olarak kapatması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

02:12 23.4.2020

Başkan Trump Göçmen Vizelerini Askıya Alan Kararı İmzaladı

Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında göçmen vizelerini 2 ay süreyle askıya alan kararı imzaladığını açıkladı.

Trump "Kararın amacı ekonomide yeniden faaliyete geçerken Amerikalılar'ın iş imkanlarında sıranın en önünde olmalarını sağlamak" ifadelerini kullandı. Gün içinde hukuk uzmanlarının karar metninin ayrıntılarını incelediği ve bu sebeple de kararın imzalanmasının gecikebileceği belirtilmişti.

Trump'ın tepkisinin ardından CDC Direktörü sözlerine açıklık getirdi

Beyaz Saray'daki basın toplantısında, Washington Post gazetesine verdiği röportajda önümüzdeki kış virüsün ikinci dalgada ABD'yi daha sert vurabileceği uyarısında bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Robert Redfield'ın bu sözleri gündeme geldi.

Başkan Trump Twitter'dan paylaştığı mesajda Washington Post'u Redfield'ın sözlerini yanlış aktarmakla suçlamış, CDC Direktörü'nün yeni bir açıklama yapacağını söylemişti.

Robert Redfield, basın toplantısında kürsüye gelerek sözlerine açıklık getirdi. CDC Direktörü Washington Post'un röportajda söylediklerini doğru aktardığını söyledi. Ancak "Ne demediğimi vurgulamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Daha kötü olacak demedim. Grip virüsüyle aynı anda dolaşımda olunca daha zor ve daha karmaşık olacak dedim" dedi.

Redfield kürsüdeyken Başkan Trump kürsünün yan tarafından basın mensuplarına "Yazının başlığı ne diyordu?" diye sorarak haberin başlığının CDC Direktörü'nün söylediklerini doğru yansıtmadığını savundu.

Basın toplantısında Georgia Valisi'nin masaj salonları ve kuaför gibi iş yerlerini açma kararı da gündeme geldi. Trump, "Georgia Valisi'ne bazı yerlerin yeniden açılması kararına kesinlikle katılmadığımı söyledim. Masaj ve SPA salonları, manikürcüler, kuaförlerin ilk aşamada açılması için henüz erken. Buralara gidenler çok az daha bekleyebilir" ifadelerini kullandı.

Haberin ayrıntıları için tıklayın.

00:28 23.4.2020

Ankete Göre Amerikalılar’ın Büyük Çoğunluğu Sosyal Mesafe Tedbirlerini Destekliyor

Amerika’nın bazı kesimlerinde Corona virüsü salgınından dolayı uygulanan sıkı tedbirleri protesto gösterilerine rağmen, yeni yapılan bir ankete göre halkın büyük çoğunluğu evden çıkmama ve sosyal mesafe gibi tedbirleri destekliyor. Anket, bazı eyalet valilerinin ekonomilerini bugünlerde yeniden faaliyete geçirmeyi planladıkları yönündeki açıklamalarının da Amerikan halkından fazla destek bulmadığını gösterdi.

Associated Press ve NORC Halkla İlişkiler Araştırmaları Merkezi’nin ortak yürüttüğü ankete göre, okulların, restoranların kapanması ve sosyal mesafe kurallarının uygulamaya geçirilmesinin üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine rağmen, ülkenin geniş kesimi sosyal temaslara yönelik kısıtlamaları doğru buluyor.

Ankete katılanların sadece yüzde 12’si tedbirlerin çok ileri gittiği görüşünü dile getirirken, yüzde 26’lık kesimse bunun tam tersini, yani kısıtlamaların yeterli düzeyde olmadığını savundu. Ankete görüş bildiren Amerikalılar’ın yüzde 61’iyse hükümet yetkililerince Corona salgınının önünü kesmek için devreye sokulan tedbirleri doğru bulduklarını söyledi.

Her 10 kişiden 8’i, insanların evde kalması ve toplanmaların en fazla 10 kişiyle sınırlanması gibi kısıtlamaları desteklediklerini belirtti.

Bununla birlikte anket, Cumhuriyetçiler arasında ‘’evde kalın’’ emirlerine desteğin azaldığını ortaya koydu. Mart’ta yapılan ankette Cumhuriyetçiler’in yüzde 51’i insanların evlerinde kalmasına destek vermişti ancak son ankette bu oran yüzde 36’ya düştü. Aynı şekilde, kısıtlamalarda çok ileriye gidildiğini düşünen Cumhuriyetçiler’in oranı yüzde 22’yken, Demokratlar’da bu oran sadece yüzde 5.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG