Hamburger Zinciri Shake Shack Hükümet Kredisini İade Ediyor
Amerikan hamburger restoranları zinciri Shake Shack’in, hükümetin Corona virüsü salgınından etkilenen küçük işletmelere destek olmak üzere sağladığı kredi imkanından yararlanması tepkiye yol açmıştı. Şirket 10 milyon dolarlık krediyi iade edeceğini açıkladı.
Shake Shack bu hamleyle Amerika'da hükümetin Corona virüsü pandemisinin yol açtığı ekonomik krizin etkilerini gidermek için şirketlere sunduğu nakit yardımını geri çeviren ilk büyük firma oldu.
Shake Shack CEO'su Randy Garutti ve firmanın kurucusu Danny Meyer, ilave sermaye elde etmeyi başardıklarını, bu nedenle hükümetin sağladığı 10 milyon dolarlık krediyi derhal iade edeceklerini duyurdu.
Amerikan Hükümeti'nin 2 trilyon 200 milyar dolarlık Corona yardım paketinin önemli unsurlarından biri olan küçük işletme kredileri, küçük firmaların temel giderlerini karşılayabilmelerini ve çalışanlarının maaşlarını ödeyebilmeleri amacıyla devreye sokulmuştu.
Shake Shack ve benzeri büyük şirketler, söz konusu program tek bir noktada 500'den az çalışanı olan şirketleri kapsadığı için krediden yararlanabilmişti. 350 milyar dolarlık küçük işletme kredisi fonunun yüzde 25'inden fazlası, aralarında binlerce eleman çalıştıran, yıllık milyonlarca dolarlık satış yapan halka açık şirketlere gitti.
Bu durum, Corona salgını nedeniyle alınan önlemler yüzünden büyük zorluk yaşayan aile restoranlarının ve daha küçük iş yerlerinin tepkisine yol açtı. Hükümetin küçük işletmelere yönelik kredi programından faydalanan büyük firmalar arasında Potbelly Corporation ve Fiesta Restoranlar Grubu da var. Kredi programına McDonald's Corporation ve Dunkin' Brands'in de başvurduğu belirtiliyor.
Shake Shack CEO'su Garutti ve firmanın kurucusu Meyer, konuya ilişkin olarak paylaştıkları blog yazısında, ''Eğer bu yasa küçük firmalar için çıkarıldıysa o zaman nasıl oluyor da birçok bağımsız restoran bu fondan yararlanamıyor?'' ifadelerine yer verdi. Garutti ve Meyer, hükümete iade ettikleri paradan ''Henüz hiç yardım alamamış, en çok desteğe muhtaç olan bağımsız restoranların'' faydalanabileceğini kaydetti.
Maliye Bakanı Steven Mnuchin ise Shake Shack'in krediyi iade edecek olmasından ötürü memnuniyet duyduğunu söyledi.
Başkan Yardımcısı Pence 50 Eyaletin Valisiyle Test Kapasitesini Görüşecek
Daha önce Corona testlerinin yoğunlaştırılması sorumluluğunun ısrarla valilere ait olduğu mesajını veren Trump yönetimi, eyaletlerden gelen yardım çağrısına karşılık veriyor. Başkan Yardımcısı Mike Pence eyalet valileriyle görüşerek ihtiyaçların belirlenmesine çalışacak.
ABD’de halen günde yaklaşık 150 bin Corona testi yapılıyor. Ancak başta ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Doktor Anthony Fauci başta olmak üzere sağlık yetkilileri ve uzmanları, ekonomide aşamalı olarak yeniden faaliyete dönüş sürecinde enfeksiyon sayısında artış riski olmaması için test altyapısının ciddi oranda arttırılması gerektiği mesajını veriyor.
Harvard Üniversitesi uzmanlarına göre, ABD’nin Mayıs ayı ortalarında ekonomik faaliyete yeniden başlayabilmesi için test kapasitesini günde 500 bin - 700 bin aralığına çıkarması gerekiyor.
ABC televizyonunun yayınına katılan Dr. Fauci de benzer bir sayı vermiş, ABD’nin şu anda haftada 1,5 milyon test yaptığını ancak bunun en az iki ya da üç katına çıkılması gerektiğini söylemişti.
Trump yönetiminin geçen hafta açıkladığı üç aşamalı normale dönüş planının ilk aşamasında eyaletlerin karşılaması gereken temel kriterler, son 14 gün içinde vaka sayısında düşüş trendinin yakalanması ve yeterli düzeyde test kapasitesine sahip olmaları.
New York Valisi: ‘’Vaka ve Ölü Sayısı Azalıyor Ama Temkinli Olmalıyız’’
New York Valisi Andrew Cuomo, Corona virüsü salgınıyla ilgili düzenlediği günlük basın brifinginde, ‘’Vaka ve ölü sayısı azalıyor ancak temkinli olmalıyız’’ dedi. Cuomo, salgına karşı alınan tedbirler kapsamında işyerlerinin kapatılmasına tepki gösterenleri anladığını ancak kısıtlamaların salgının daha da yayılmasını engel olacak şekilde gevşetilmesi gerektiğini vurguladı.
Vali Cuomo, ‘’İşlerimize geri dönmemiz, ekonomiyi tekrar çalıştırmamız, evlerimizden çıkmamız gerektiği konusunda kimseyi ikna etmek için protesto düzenlemeniz gerekmiyor’’ dedi.
New York'ta haftasonunda birçok kişi sokağa çıktı
Havalar düzeldikçe dışarıya çıkanların sayısının da artmasını beklediğini ifade eden Cuomo, bu durumda enfeksiyon kapanların sayısının da yükselmesinin beklenebileceğini belirtti.
Cuomo, tedavi ya da aşı bulunana kadar enfeksiyon artış oranlarını çok dikkatli takip etmeleri gerektiğini kaydetti.
New York'ta sokaklarda, parklarda ve deniz kenarlarında sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı gözlenirken, New York polisi çok sayıda kişiye Corona virüsü yasaklarına uymadığı gerekçesiyle para cezası yazdı. Kentte yasaklara uymadıkları için birçok kişi de tutuklandı.
New York Valisi Cuomo ayrıca, Corona virüsü nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısının bir önceki güne göre hemen hemen aynı düzeyde olduğu, can kaybı sayısının da 19 Nisan Pazar günü 478 arttığı bilgisini verdi. Cuomo, bir önceki günkü artışın ise 507 olduğunu söyledi.
Cuomo, Corona virüsüne karşı etkili olabileceği ihtimalleri dile getirilen hidroksiklorokin üzerinde New York eyaletinde 20 civarında hastanenin çalışma yürüttüğünü, bu çalışmaların ilk sonuçlarını ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA ile Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi CDC’ye gönderdiklerini bildirdi.
Borsalar Petrol Fiyatlarının Etkisiyle Haftaya Düşüşle Başladı
ABD borsaları haftaya petrol fiyatında yaşanan çöküş sebebiyle düşüşle başladı. S&P 500 endeksinde işlemlerin başladığı ilk 15 dakikada yüzde 1, Dow Jones endeksinde de yüzde 1,3 oranında düşüş gözlendi.
Yatırımcılar, ABD’de Corona virüsü vaka sayılarında yavaş yavaş azalmanın başlamasıyla birlikte ekonomide faaliyete aşamalı olarak dönüş beklentisi içindeydi. Ancak borsada yaşanan bu kayıplarla Mart ayı sonundan bu yana elde edilen kazanımların bir kısmı erimiş oldu.
Bu süreçte en çok etkilenense petrol piyasaları oldu. Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemler sebebiyle üretime ara veren fabrikalar, enerji talebinin azalmasına yol açtı. Brent ham petrolün varil başına fiyatı 26,70 dolara düştü. Petrol üreticisi ülkeler, arz ve talebi dengelemek amacıyla üretimi azaltma konusunda anlaşmıştı. Ancak çok sayıda uzman, bu adımın petrol fiyatlarını yükseltmeye yetmeyeceği görüşünde.
S&P endeksinde enerji hisseleri yüzde 4 buçuk oranında değer kaybetti. Bu değer kaybıyla enerji hisseleri, endeks kapsamındaki 11 sektör arasında en ağır kayıp olarak kayda geçti.