Türk Amerikan ilişkileri, bir 24 Nisan’da daha Amerikan yönetiminin, başkanın ağzından yapacağı 24 Nisan açıklamasına kilitlendi. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da başkanlık açıklamasında 1915 Ermeni olaylarının nasıl tanımlanacağı Beyaz Saray tarafından o metin açıklanmadan tahmin edilemiyor. Amerika bu yıl ne diyecek? Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç bu soruyu yanıtladı ve Türk Amerikan ilişkilerinin seyrini değerlendirdi.
Üst düzey Beyaz Saray yetkilisi tarafından, Başkan Obama’nın bu 24 Nisan’da kelimeyi kullanmayacağı açıklanmıştı. Ancak tam metin yayınlanmadan, kimse, 24 Nisan mesajında hangi kelimelerin kullanacağını bilmiyor.
Serdar Kılıç, yaratacağı ihtilaflar ve Türk Amerikan ve Türk Ermeni ilişkileri dikkate alındığında o kelimenin kullanılmamasının olumlu bir gelişme sayılağını söyledi. Kılıç, “Birinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin en kanlı dönemidir. 1915 olaylarında Osmanlı toplumunun sadece bir kesimi değil, bütün kesimleri çok derin acılar yaşadı” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu yıl yayınladığı başsağlığı mesajlarına da dikkat çekerek, “yapılacak açıklamalarda, acıların sadece bir taraf üzerindeki etkisi değil, o dönemde toplumun tüm kesimleri üzerinde yarattığı acı üzerinde yoğunlaşması beklentisinde olduğunu” belirtti.
“DAEŞ’la mücadelede Türkiye elinden geleni yaptı”
Türkiye ile Amerika arasında ekonomiden siyasete derin bir işbirliği olduğuna işaret eden Büyükelçi Kılıç, DAEŞ’la mücadele konusunda Türkiye’nin bugüne kadar elinden geleni yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini söyledi. Büyükelçi, “Öncelikli olarak Türkiye’nin bekası açısından bir tehdittir. Onun için DAEŞ’la mücadelede kimsenin teşvikine de ihtiyacımız yok. Bu konuda zaten gerekli kararlılığa sahibiz” diye konuştu.
Türk Amerikan ilişkilerinin tarihte yaşanan krizler döneminde test edilmiş çok güçlü bir yapıya sahip olduğuna inandığını kaydeden Büyükelçi Kılıç, “bugün özellikle bölgemizde yaşanan krizleri dikkate alacak olursanız bu stratejik ilişkilerin önemi her zamankinden çok daha fazla. Onun için her iki tarafta da bu stratejik ilişkilerin daha da pekiştirilmesi ve bu ilişkilere zarar verecek herhangi bir gelişmenin önlenmesi konusunda gerekli kararlılık var” dedi.