Erişilebilirlik

Böhmermann'ın Şiirine Kısmi Yasak


Hamburg Eyalet Mahkemesi, Alman komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında okuduğu ağır hakaretler içeren şiirin bir kısmının yasaklı kalmasına karar verdi. Buna göre Jan Böhmermann, bundan sonra şiirin hakaret içeren bölümlerini okuyamayacak. Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatlarının başvurusu üzerine, geçen yıl Mayıs ayında şiirin çok ağır hakaretler içeren ilgili bölümünü yasaklamıştı.

Böhmermann’ın avukatları şiiri fikir özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilip kısmi yasağın kaldırılmasını talep ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları ise Hamburg Eyalet Mahkemesine, şiirin tamamen yasaklanması amacıyla başvurmuştu. Bugün gerçekleştirilen nihai karar duruşmasında, mahkeme daha önce durumun aciliyetine istinaden aldığı yasak kararını onayladı.

Kararda Böhmermann'ın şiirinin söz konusu kısmını yaymasının suç teşkil edeceği ve şiiri okumaya devam etmesi durumunda mahkemeye çıkarılacağı belirtildi. Böhmermann’ın avukatları davayı bundan sonraki aşamada Anayasa Mahkemesi'ne kadar götüreceklerini açıkladılar.

Almanya'da çok popüler olan Böhmerman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ağır hakaretler ve küfürler içeren şiiri geçtiğimiz yıl 31 Mart’ta ZDF’te yayınlanan ‘Neo Magazin Royale’ programında okumuştu. Olay iki ülke arasında gerilime yol açarken, Erdoğan şiirle ilgili rahatsızlığını Berlin'e iletmiş ve bunun üzerine Alman hükümeti, savcılığa Böhmermann'ın 'yabancı devlet yöneticilerine hakaret" suçunu düzenleyen Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesinden yargılanması konusunda yetki vermişti. Anack Mainz savcılığı Böhmermann hakkındaki soruşturmanın, “yeterli dayanak sunulmaması” nedeniyle durdurulduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan bağımsız Böhmermann'ın şiirinin yasaklanması talebiyle Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde dava açmıştı. Son olarak Başbakan Angela Merkel, 103. maddenin ceza yasasından kaldırılması için harekete geçti ve Bakanlar Kurulu 25 Ocak Çarşamba günü söz konusu maddenin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yasadan çıkarılmasına yönelik düzenlemeye onay verdi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG