NEW YORK - Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşlar ortak bir açıklama yayınlayarak, dünyanın Gazze için çok daha fazlasını yapması gerektiğini vurguladı ve ateşkes çağrısında bulundu.
BM’ye bağlı kuruluşlar Kalkınma Teşkilatı (UNDP), Nüfus Fonu (UNFPA), Çocuk Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) yaptıkları ortak açıklamada, “Gazze, en son yaşananlar öncesi umutsuz bir insani durumdaydı. Artık bu durum felakete dönüştü. Dünyanın daha fazlasını yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
BM kuruluşları, yardım çalışanlarının ihtiyaç sahibi sivillere ulaşabilmesi, hayat kurtarabilmesi ve insanların daha fazla acı çekmesinin önlenebilmesi için Gazze genelinde derhal ve sınırsız insani erişimin yanısıra insani ateşkes çağrısında bulundu.
"Gazze'de başkalarının hizmetinde hayatlarını riske atan insani yardım çalışanlarının korunması çağrısında bulunuyoruz" diye ekleyen BM kuruluşları, "Tüm tarafları uluslararası insani hukuka azami saygı göstermeye çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.
Açıklamada, bir insani yardım konvoyunun bu sabah Refah sınır kapısından Gazze'ye girdiği hatırlatılarak, bunun çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez olduğuna dikkat çekildi.
Ortak açıklamada, "20 kamyon, ton balığı ve domates salçası, makarna, içme suyu ve tıbbi malzemeler de dahil BM ve Mısır Kızılayı'na ait hayat kurtaran malzemeleri taşıdı. Yüzlerce TIR da sınırda bekliyor" denildi.
İlk ancak sınırlı kapsamdaki sevkiyatta su, gıda, ilaç, yakıt ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum kalan çoğu kadın ve çocuk yüz binlerce sivile acilen ihtiyaç duyulan yaşam malzemelerinin sağlanacağı belirtilerek, "Ancak bu sadece küçük bir başlangıç ve yeterli olmaktan çok uzak" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, 7 Ekim'de Hamas militanlarının sınırın İsrail tarafına geçip saldırılar düzenleyerek çok sayıda kişiyi öldürmesi ve 200 kadar kişiyi rehin almasıyla başlayan İsrail-Gazze krizinin ardından ortaya çıkan büyük kapsamlı ihtiyaçların altı çizildi.
İsrail, Hamas'ın saldırısına Gazze'yi tamamen kuşatarak, hava bombardımanışla karşılık verdi ve sivillerden bölgenin kuzey kısmını boşaltmalarını istedi.
Açıklamadan bazı satırbaşları şöyle:
- Gazze'de 1,6 milyondan fazla kişi kritik düzeyde insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Nüfusun neredeyse yarısını oluşturan çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılarla birlikte en savunmasız olanlar arasında yer alıyor.
- Dahası, iki haftadır aralıksız devam eden bombalamalar, barınaklar, sağlık tesisleri, su, sanitasyon ve elektrik sistemleri de dahil Gazze'deki sivil altyapının büyük kısmının hasar görmesine veya yok olmasına neden oldu.
- Salgın hastalıklar ve sağlık hizmetleri kapasitesinin yetersizliği nedeniyle ölüm oranları hızla artıyor.
- Gazze'deki hastaneler dolup taşıyor ve insanlar temel gıda kaynaklarına erişimde giderek artan zorluklarla karşı karşıya. Sağlık tesislerinin artık yakıtı yok ve küçük miktarlarla çalışıyorlar; bu yakıtların da ertesi gün tükenmesi bekleniyor. Öte yandan su üretim kapasitesi de normal seviyelerin yüzde 5'inde.
- Önceden konumlandırılmış insani yardım malzemeleri zaten tükendi. Savunmasız kişiler en büyük risk altında ve çocuklar endişe verici bir oranda ölüyor, korunma, yiyecek, su ve sağlık hizmetlerinden mahrum kalıyorlar
- Çatışmadan önce Filistin nüfusunun neredeyse üçte biri gıda sıkıntısı çekiyordu. Bugün mağazaların stokları azalıyor, fırınlar kapanıyor, on binlerce kişi yerinden edilmiş durumda ve yemek pişiremiyor ya da güvenli bir şekilde yiyecek satın alamıyor.
Forum