NEW YORK- New York’ta yoğun diplomasi trafiğinin sürdüğü 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na ülkeleri adına katılan kadın liderler, kadınların küresel sorunlarına çözüm bulmak için geçen yıl kurulan “BM Genel Kurulu Kadın Liderler Platformu” kapsamında toplandı. Platform, küresel zorluklarla mücadelede kadınların liderliğinin önemini vurgulamak amacıyla kurulmuştu.
Bir yıl sonra yeniden biraraya gelen kadın liderler, küresel kadın sorunlarını tartıştıkları ikinci toplantılarını bugün yapılan Genel Kurul toplantısı arasında gerçekleşirdi.
BM Genel Kurulu Kadın Devlet ve Hükümet Başkanları’nın toplantısının ardından yapılan açıklamada, kadınların yönetime tam, eşit ve etkin bir şekilde katılımının önemi vurgulandı. Kadın liderlerin toplantısı, BM Genel Kurulu Başkanlığı ve BM Kadın Örgütü ve Kadın Dünya Liderleri Konseyi (CWWL) ile işbirliğiyle gerçekleşti.
Toplantıya, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir, Samoa Başbakanı Fiame Naomi Matafa, Uganda Başbakanı Robinah Nabbanja, Aruba Başbakanı Evelyn Wever-Croes, St. Martin Adaları Başbakanı Silveria E. Jacobs ve Yeni Zelanda eski Başbakanı Helen Clark katıldı.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, COVID-19 salgını, iklim değişikliği ve çatışmalar gibi son küresel krizler, kadınların liderliğinin ve karar alma mekanizmalarının yönetici pozisyonlarında, parlamentolarda ve kamu yönetiminde yaratabileceği olumlu farkın ortaya çıktığı belirtildi.
BM Kalkınma Programı (UNDP) ve BM Kadın Örgütü'nden elde edilen verilere göre, kadınların parlamentolarda daha fazla temsil edildiği hükümetlerin, salgın hastalığa karşı daha duyarlı politikalar ürettiğinin ortaya çıktığı belirtildi
BM 77. Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi toplantıda yaptığı konuşmada, hükümette daha fazla kadın olması gerektiğini belirterek, “Kadınların liderliği dönüştürücüdür. Bugün bizimle birlikte olan kadın liderler bu gerçeğin canlı kanıtıdır. Ülkeler kadınların liderliğinde, uzun vadede olumlu değişim yaratan politikalarla sonuçlanabilir. Hükümetler, özellikle en üst düzeylerde, kadınların görüşlerini bütünleştirerek, çözümleri en çok ihtiyaç duyanlara etkili bir şekilde uyarlayabilir ve hedefleyebilir” dedi.
BM'ye üye 193 ülke arasında sadece 28 kadın seçilmiş Devlet veya Hükümet Başkanı'nın görev yaptığı belirtilerek, “Siyasi makam ve üst seviyedeki siyasetçi kadın sayısının oranının artması için kat edilmesi gereken çok daha uzun bir yol olduğu belirtildi.
Küresel olarak, dünyada bakanlıklardaki kadın oranının yüzde 21 olduğu belirtilirken, bu oranın parlamentolarda yüzde 26, yerel yönetimlerde yüzde 34 olduğu kaydedildi. BM’nin son raporlarının, 2062 yılına kadar eşit parlamenter temsilin sağlanamayacağını da ortaya koyduğu açıklandı.
BM Kadın Organizasyonu Başkanı Sima Bahous, yeni oluşturulan kadın liderlik platformu için güçlü bir rol oynayabileceğini belirterek, “Siyasi ve kamusal yaşamda daha fazla kadın liderlik ettiğinde özellikle krizlerde herkes bu durumda olumlu olarak daha fazla yararlanır. Bu platform tam da bunu yapmak için bir fırsat” dedi.