Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 28 Avrupa Birliği üyesini, çağımızın en büyük mülteci krizine insani, adil ve ortak bir çözüm bulmaya çağırdı. Daire, yıl sonuna kadar çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 200 bin mültecinin daha Avrupa’ya ulaşmak için tehlikeli deniz ve kara yolculuğunu göze alacağı konusunda AB ülkelerini uyardı.
BM mülteci dairesi, son günlerde Avrupa’ya ulaşmaya mülteci sayısında kaygı verici bir artış olduğunu açıkladı. BM mülteci raporuna göre, geçen hafta bir gün içinde Makedonya’ya ulaşan mülteci sayısı 5600’a çıkarken, aynı gün içinde 3300 mülteci Macaristan’a giriş yaptı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri, bu yıl 300 binden fazla mültecinin hayatını tehlikeye atarak Akdeniz’i geçmeye çalıştığını ve bunlardan 2600’ünün öldüğünü bildiriyor.
Şimdiye kadar, 4 milyondan fazla Suriyeli mülteci komşu ülkelere sığındı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Melissa Fleming, komşu ülkelerdeki durumun da kötüye gittiğini ve mültecilerin yoksulluk içinde yaşadığını söylüyor. Fleming, krizin çözüme yakın olmadığını da belirtiyor.
Fleming, “Eve gitme umutlarını kaybediyorlar. Bulundukları komşu ülkelerde yeni bir başlangıç yapma imkanı göremiyorlar. Bu nedenle çoğu Avrupa’ya gitmeye karar veriyor” diye konuşuyor.
Melissa Fleming, Avrupa’nın mülteci krizi karşısında ortak bir strateji belirlemesi gerektiğini söylüyor. BM yetkilisi, hiçbir ülkenin bu krizle tek başına mücadele edemeyeceğini veya sorumluluktan kaçamayacağını vurguluyor.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan Fleming, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Yunanistan, İtalya ve Macaristan’da karşılama ve kayıt merkezleri kurulmasını, böylece sığınma taleplerinin hızla işleme konmasını öneriyor. Fleming bu merkezlerin, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü’nün de yardımıyla AB tarafından işletileceğini söylüyor.
Mülteciler, Avrupa’ya ulaşma umuduyla insan tacirlerine büyük paralar ödüyor. BM mülteci dairesi, Avrupa hükümetlerinin mültecilere ülkelerine güvenli ve yasal giriş imkanı sunması gerektiğini söylüyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, AB’ye yardım kotalarını yükseltme, vize programlarını ve öğrencilere burs imkanlarını genişletme çağrısı yapıyor.