Erişilebilirlik

Blinken Gazze’de savaş sürerken 11. kez Ortadoğu'ya gidiyor


ABD Dışişleri Bakanı, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail topraklarına saldırmasıyla savaşın patlak vermesinden bu yana yapacağı son ziyarette İsrail ve bazı Ortadoğu ülkelerini ziyaret edecek.
ABD Dışişleri Bakanı, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail topraklarına saldırmasıyla savaşın patlak vermesinden bu yana yapacağı son ziyarette İsrail ve bazı Ortadoğu ülkelerini ziyaret edecek.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail topraklarına saldırmasıyla patlak veren savaşta son olarak örgütün lideri Yahya Sinvar’ın öldürülmesinin yankıları sürerken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yeniden Ortadoğu turuna çıkıyor.

İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a yönelik saldırılarını arttırdığı bir döneme de rastlayan gezi, Blinken’ın bölgeye bir yılda 11. ziyareti olacak.

Başkan Joe Biden, Blinken’ı bölgeye göndereceğini geçen hafta İsrail'in Yahya Sinvar'ı öldürmesinin ardından açıklamıştı. Bu anlamda Blinken’ın ziyaretinin, aylardır sürüncemede olan ateşkes görüşmelerini yeniden canlandırmayı amaçladığı yorumları yapılıyor.

İran ve müttefikleri Hizbullah ve Hamas ise Sinvar'ın geçen hafta Gazze'nin güneyinde İsrail askerleriyle girdiği çatışmada ölmesinin kararlılıklarını zayıflatmayacağı mesajı veriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Blinken’ın İsrail dışında hangi ülkeleri ziyaret edeceği açıklanmadı.

Bakanlık Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifinginde, "Programla ilgili durakların duyurulmasını seyahat ekibine bırakacağım. İsrail'e gideceğini kesinlikle paylaşabilirim, ancak ek duraklar açıklanacak" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı’nın İsrail dışında Mısır ve Ürdün’ü de ziyaret etmesi bekleniyor; ancak Ortadoğu ülkeleri dışında Türkiye ya da arabulucu konumundaki Körfez ülkesi Katar’ı ziyaret edip etmeyeceği bilinmiyor.

Bakanlık açıklamasında, Blinken’ın Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması, Filistin halkının çektiği acıların hafifletilmesini, Gazze'deki sivillere ilave gıda, ilaç ve diğer insani yardımların ulaştırılmasını ele alacağı kaydedildi.

Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın geçen hafta İsrailli yetkililere bir mektup gönderdiği ortaya çıkmıştı. Mektupta İsrail'e, Gazze’ye insani yardımın ulaştırılmasının engellenmeyi sürdürmesi halinde Biden yönetiminin ABD yasaları uyarınca bazı askeri yardımları kısıtlamak zorunda kalabileceği hatırlatılmıştı.

Bakanlık açıklamasına göre Blinken, “çatışma sonrası dönem planlamasına ilişkin görüşmelere devam edecek ve Filistinliler’in hayatlarını yeniden inşa etmelerine ve Hamas'ın zulmünden kurtulup özlemlerini gerçekleştirmelerine imkan tanıyacak yeni bir yol çizilmesi gerektiğini vurgulayacak.”

Lübnan’daki gerilime yer verilen açıklamada, “Bakan ayrıca İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını tam olarak uygulayan ve Mavi Hat’ın her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönmelerine imkan tanıyan diplomatik bir çözüm bulunması gereğini de ele alacak” denildi.

Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararıyla Lübnan ordusunun İsrail'le olan güney sınır bölgesini Lübnan devleti dışında silah ve silahlı personelden arındırmasına yardımcı olmak üzere bir BM barış gücü misyonu görevlendirilmişti. Ancak İsrail, Hizbullah'ın bölgede hakimiyet kurmaya devam etmesi nedeniyle bu karara hiçbir zaman uyulmadığını söylüyor

ABD Temsilcisi Hochstein ateşkes görüşmeleri için Beyrut'ta

ABD Başkanı Joe Biden'ın özel temsilcisi Amos Hochstein ise Hizbullah'ın Gazze'deki Hamas'ı desteklemek için İsrail'e roket atmasıyla başlayan ve bir yıl süren sınır çatışmalarının ardından İsrail'in geçtiğimiz ay kara harekatı başlattığı Lübnan'da.

Hochstein başkent Beyrut’ta, İsrail'in Hizbullah'la bağlantılı bir finans kuruluşunun Lübnan'daki şubelerini vurmasının ardından İsrail ile Hizbullah arasında ateşkes koşullarını görüştü.

Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati, Pazartesi günü ofisinden yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyinde güvenliğin sağlanmasına ilişkin 2006 tarihli BM kararının alternatifi olmadığını, ancak bu kararın uygulanması için “yeni mutabakatlara” varılabileceğini söyledi.

Hochstein, Lübnan'da ateşkes sağlanması için diplomatik çabalara öncülük eden Meclis Başkanı Nebih Berri ile “yapıcı” görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti.

Haber kuruluşu Axios’un Pazar günü iki Amerikalı ve iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre İsrail, ABD'ye Lübnan'daki savaşı sona erdirecek diplomatik bir çözüm için şartlarını içeren bir belge verdi.

Axios'un İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre İsrail, Hizbullah'ın sınır yakınlarında yeniden silahlanmamasını sağlamak için kuvvetlerinin “aktif uygulama” yapmasına izin verilmesini ve hava kuvvetlerinin Lübnan hava sahasında operasyon özgürlüğüne sahip olmasını istedi.

Amerikalı bir yetkili ise Axios'a Lübnan ve uluslararası toplumun İsrail'in koşullarını kabul etmesinin pek olası olmadığını söyledi.

Blinken’ın hafta boyunca sürmesi beklenen Ortadoğu ziyareti aynı zamanda, İsrail'in, topraklarına bu ayın başında balistik füze saldırıları düzenleyen İran'a misilleme yapmayı değerlendirdiği bir döneme denk geliyor. Washington İran'ın enerji tesislerini ya da nükleer tesislerini vurmaması için İsrail’e baskı yapıyor.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG