Erişilebilirlik

Biden’dan Çin Cumhurbaşkanı Xi’ye "diktatör" benzetmesi


ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden, California eyaletinde katıldığı bir bağış toplama etkinliğinde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'i "diktatör" olarak nitelendirdi.

Biden bu sözleri, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Pekin'de iki süper güç arasındaki gerilimi azaltmayı amaçlayan görüşmeler için Xi ile biraraya gelmesinden bir gün sonra söyledi.

Biden yaptığı açıklamada, "Xi Jinping'in, içinde iki araba dolusu casus ekipmanı bulunan balonu vurduğumda çok üzülmesinin nedeni, balonun orada olduğunu bilmemesiydi. Bu diktatörler için ne olduğunu bilmedikleri zaman, büyük bir utanç kaynağıdır" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki

Biden’ın sözlerine Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Biden'ın sözlerini "son derece saçma ve sorumsuzca" olarak nitelendirerek, “bunun diplomatik görgü kurallarını ihlal eden açık bir siyasi provokasyon" olduğunu savundu.

Xi'nin balonun yerini bilip bilmediği sorulduğunda ise Sözcü Mao, Çin'in balonunun ABD hava sahasından geçişinin kasıtsız olduğunu ve kendi kontrolu dışındaki koşullardan kaynaklandığı şeklindeki önceki açıklamaları yineledi.

Biden'ın yorumları, Blinken ve Xi'nin hafta başında yaptıkları görüşmede Washington ve Pekin arasındaki yoğun rekabetin çatışmaya dönüşmeden dengelenmesi konusunda mutabık kalmalarının ardından geldi.

Bir ABD Dışişleri Bakanı’nın 5 yıldır Çin'e yaptığı ilk ziyarette herhangi bir ilerleme kaydedilmemiş olsa da, her iki taraf da önümüzdeki haftalarda ve aylarda Amerikalı yetkililerin daha fazla ziyaretiyle diplomatik angajmanı sürdürme konusunda anlaşmıştı.

Dün Biden, ABD’nin iklim elçisi John Kerry’nin yakında Çin’e gidebileceğini açıklamıştı.

Biden hafta başında, Pekin ve Washington arasındaki ilişkilerin doğru yolda olduğunu düşündüğünü söylemiş; Blinken’ın ziyaretiyle ilerleme kaydedildiğini belirtmişti.

Rusya’nın yorumu: ‘’Anlaşılmaz ve çelişkili’’

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise Biden’ın Xi’ye yönelik ifadelerinin Blinken’ın Pekin ile gerilimi azaltma çabalarıyla çeliştiğini söyledi.

Peskov, Biden’ın ifadelerini “anlaşılmaz” olarak tanımladı.

Peskov bugün gazetecilere, “Bu ifadeler, büyük bir öngörülemezliği yansıtan ABD dış politikasının çelişkili tezahürleri. Ancak bu onların sorunu" dedi.

Rus sözcü, "ABD ile ilişkilerimiz kötüyken, Çin Halk Cumhuriyeti ile çok iyi ilişkilerimiz var" diye konuştu.

Rusya ve Çin, geçen sene, Putin’in Ukrayna işgalini başlatmasından kısa bir süre sonra “sınırsız” ortaklık ilan etmişti.

Xi Jinping, Mart ayında üçüncü kez Cumhurbaşkanı ve Ekim ayında da Komünist Parti başkanı seçilerek Mao Zedong'dan bu yana Çin'in en güçlü lideri olmuştu.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG