Erişilebilirlik

Beyrut'un merkezini vuran İsrail hava saldırılarında 11 kişi öldü, güvenlik kaynaklarına göre üst düzey Hizbullah üyesi hedef alındı 


İsrail Perşembe gecesi Beyrut'un merkezine düzenlediği saldırılarda daha önce vurmadığı bir mahalleyi hedef aldı.
İsrail Perşembe gecesi Beyrut'un merkezine düzenlediği saldırılarda daha önce vurmadığı bir mahalleyi hedef aldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Perşembe gecesi Beyrut'un merkezine düzenlediği saldırılarda 18 kişinin öldüğünü ve en az 48 kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, saldırılarda en az bir üst düzey Hizbullah yetkilisinin hedef alındığını söyledi.

Hizbullah'ın el-Manar televizyonu tarafından yayınlanan videoya göre, kurtarma görevlileri enkaz altında hayatta kalanları aramak için meşaleler kullanırken arka planda büyük bir yangın çıktı.

İsrail'in hedef aldığı Hizbullah mensubunun kimliği netlik kazanmadı. İsrail'in daha önce vurmadığı bu mahalle, Hizbullah'ın İsrail tarafından defalarca bombalanan karargahının bulunduğu Beyrut'un güney banliyölerinden oldukça uzakta bulunuyor.

İsrail'in Lübnan'ın İran destekli Hizbullah grubuna karşı genişleyen kampanyasının son büyük hava saldırısı olarak görünen olayın ardından Beyrut'un merkezi üzerinde kalın bir duman sütunu yükseldi.

İsrail'den olayla ilgili hemen bir açıklama gelmedi. Ancak İsrail ordusu Perşembe gecesi Beyrut'un güney banliyöleri için belirli binaları da içeren yeni bir tahliye uyarısı yayınladı.

Günün erken saatlerinde İsrail, Lübnanlı sivilleri çatışmalardan zarar görmemeleri için güneydeki evlerine dönmemeleri konusunda uyarmıştı.

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL), bir İsrail tankının Ras el-Nakura'daki gücün ana karargahındaki bir gözetleme kulesine ateş açması sonucu iki barış gücü askerinin yaralandığını, kulenin isabet aldığını ve barış gücü askerlerinin düşmesine neden olduğunu söyledi. Bir BM kaynağı diğer iki olayda can kaybı olmadığını belirtti.

UNIFIL'den yapılan açıklamada “Barış güçlerine yönelik her türlü kasıtlı saldırı uluslararası insani hukukun ağır bir ihlalidir” denildi ve İsrail ordusuyla birlikte olayın takip edildiği belirtildi.

ABD'den "derin endişe duyuyoruz" açıklaması

Beyaz Saray, ABD'nin İsrail güçlerinin BM mevzilerine ateş açtığına dair haberlerden derin endişe duyduğunu ve ayrıntılar için İsrail'e baskı yaptığını kaydetti.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada birliklerinin “UNIFIL üssünün yanındaki” Ras el-Nakura bölgesinde operasyon düzenlediğini duyurdu.

“Bu doğrultuda İsrail ordusu bölgedeki Birleşmiş Milletler güçlerine korunaklı alanlarda kalmaları talimatını verdi ve bunun ardından güçler bölgeye ateş açtı” denilen İsrail açıklamasında UNIFIL ile rutin iletişimin sürdürüldüğü belirtildi.

Hizbullah, Perşembe günü Ras el-Nakura bölgesinden yaralıları çıkarmaya çalışan İsrail güçlerine bir füze salvosu attığını ve doğrudan vurulduklarını bildirdi.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, New York'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in Hizbullah'la mücadeleye odaklandığını söyledi ve “UNIFIL çatışmalar yoğunlaştıkça tehlikeden kaçınmak için 5 km kuzeye taşınsın” tavsiyesinde bulundu.

Reuters haber ajansı geçen hafta İsrail ordusunun BM barış gücü askerlerine “güvenliğinizi korumak için mümkün olan en kısa sürede” taşınmaya hazırlanmalarını isteyen bir mesaj gönderdiğini bildirmişti.

Danon, “İsrail'in Lübnan'da bulunma arzusu olmadığını, ancak Hizbullah'ı kuzey sınırından uzaklaştırmak için gerekeni yapacağını” ve böylece yerinden edilmiş 70 bin İsrail vatandaşının kuzey İsrail'deki evlerine dönebileceğini sözlerine ekledi.

Bir yıl önce Gazze savaşının başlangıcında Hizbullah'ın Filistinli militan grup Hamas'ı desteklemek üzere ateş açmasıyla patlak veren çatışmalar, İsrail'in kara kuvvetlerini göndermeden önce Beyrut'un güney banliyölerini, güneyini ve Bekaa Vadisi'ni bombalamasıyla son haftalarda dramatik bir şekilde şiddetlendi.

Lübnan'daki son durum: Bir çözüm mümkün mü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Bölgede yeni bir tırmanışa karşı yüksek alarm

Ortadoğu, İsrail'in 1 Ekim'de İran'ın düzenlediği füze saldırısına vereceği yanıtı beklerken, bölgede yeni bir tırmanışa karşı yüksek alarm durumunda.

Reuters'a konuşan üç kaynak, Körfez Arap ülkelerinin İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırmasını engellemek için Washington'da lobi faaliyeti yürüttüğünü, çatışmaların şiddetlenmesi halinde kendi petrol tesislerinin de Tahran'ın vekilleri tarafından ateş altına alınabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Çarşamba günü İsrail'in İran'a karşı olası misillemesi hakkında konuştu. Her iki taraf da bu görüşmeyi olumlu olarak nitelendirdi.

Lübnan hükümeti günlük güncellemesinde, İsrail saldırılarının geçen yıl Lübnan'da en az 2 bin 169 kişiyi öldürdüğünü kaydetti. Bu kişilerin büyük çoğunluğu, İsrail'in askeri harekatını genişlettiği 27 Eylül'den bu yana öldürüldü. Ölü sayısı siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor.

İsrailli yetkililere göre aynı dönemde Hizbullah'ın İsrail'e yönelik sınırötesi ateşinde yarısından fazlası sivil olmak üzere 53 kişi öldü.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG