Erişilebilirlik

Beyaz Saray yetkilisi: “İran'ın İsrail'e balistik füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığına dair bulgulara sahibiz”


ABD'li bir yetkili, “İran'dan İsrail'e yönelik doğrudan bir askeri saldırı, İran için ağır sonuçlar doğuracaktır” dedi.
ABD'li bir yetkili, “İran'dan İsrail'e yönelik doğrudan bir askeri saldırı, İran için ağır sonuçlar doğuracaktır” dedi.

ABD'li yetkililer Salı günü yaptıkları açıklamada, İran'ın yakın bir zamanda İsrail'e karşı en az Tahran'ın bu yılın başlarında düzenlediği saldırı kadar büyük olabilecek bir balistik füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığına ilişkin işaretler olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD'nin İsrail'i İran'ın yeni bir füze saldırısına karşı savunma hazırlıklarını aktif olarak desteklediğini söyledi.

Yetkili, “İran'dan İsrail'e yönelik doğrudan bir askeri saldırı, İran için ağır sonuçlar doğuracaktır” dedi.

İkinci bir ABD'li yetkili ise İran'ın yapacağı saldırının Tahran'ın Nisan ayında 300'den fazla füze ve insansız hava aracıyla düzenlediği saldırı kadar büyük ya da potansiyel olarak daha büyük olabileceğini söyledi.

Nisan’daki saldırı, İran'ın İsrail'in Şam Konsolosluğu’na düzenlediği ve aralarında iki üst düzey komutanın da bulunduğu yedi Devrim Muhafızları subayının ölümüne neden olan saldırıya misilleme olarak düzenlenmişti.

Saldırı, sadece İsrail'in değil, ABD, İngiltere ve bölgedeki diğer müttefiklerin hava savunması nedeniyle İsrail içinde az hasara yol açmıştı.

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu yorum talebine hemen yanıt vermedi.

ABD'nin yaklaşan İran saldırısına ilişkin uyarısı, İsrail'in İran destekli grubun liderini ve üst düzey komutanlarını öldüren Hizbullah militanlarına karşı iki haftadır sürdürdüğü saldırılar sırasında güçlerinin sınırlı bir saldırı ile güney Lübnan'a baskınlar düzenlediğini duyurmasının ardından geldi.

İsrailli liderler, Hamas'ın İsrail'e saldırısından bir gün sonra, 8 Ekim'de Hizbullah'ın füze saldırılarına başlamasının ardından sivillerin tahliye edildikleri kuzey İsrail'deki evlerine dönmeleri güvenli hale gelene kadar militanlara karşı operasyonları sürdürme sözü verdi.

Hamas'ın saldırısı Gazze'yi harabeye çeviren İsrail saldırısını tetiklemişti.

Pentagon: “İsrail'in savunmasına yardıma geliriz”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın yeni bir saldırı başlatması halinde ABD'nin İsrail'in savunması için yardıma geleceğini kaydetmişti.

ABD, İsrail'i ve bölgedeki kuvvetlerinin savunma kabiliyetini güçlendirmek için bölgeye binlerce ilave asker sevk etti. Pentagon yetkilileri, İran'ın yeni bir saldırısına karşı Nisan ayına kıyasla daha hazırlıklı olduklarını söylüyor.

Ancak İsrail'in savunması, Ortadoğu ülkelerinin İsrail'e yardım etmek için yeniden biraraya gelip gelmeyeceğine de bağlı olabilir.

Suudi Arabistan ve ABD'nin diğer Körfez müttefikleri, İsrail'in savunmasına yardımcı olabilecek hava savunma sistemlerine sahip. Ürdün ise İsrail'e yardım eden ülkelerin hava sahasını kullanmasına izin verip vermeme konusunda bir karar almak durumunda kalabilir.

Bir İran saldırısı, İsrail-Hamas savaşının bölgesel bir çatışmaya dönüşmesini engellemeyi amaçlayan ve Ortadoğu politikasını bu çerçeveye oturtan Başkan Joe Biden ve yönetimi için zorluk oluşturabilir.

Öte yandan İsrail’deki ABD Büyükelçiliği, internet sitesinde yayınladığı açıklamada, İsrail, Batı Şeria ve Gazze’deki tüm ABD hükümeti çalışanları ve ailelerinin bir sonraki duyuruya kadar bulundukları yerlerde kendilerini emniyet altına almaları talimatında bulundu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG