Erişilebilirlik

Hizbullah lideri Nasrallah'ın öldürülmesi Arap dünyasını ikiye bölündü


Bölgedeki birçok Sünni devlet Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ın öldürmesini sessizlikle karşıladı.
Bölgedeki birçok Sünni devlet Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ın öldürmesini sessizlikle karşıladı.

İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldürmesi, İsrail'e öfkeli ülkeler ile İsrail'le ilişkileri normalleştiren ve Hizbullah’ın hamisi İran’a tepki duyan ülkeler arasındaki bölünmeyi gözler önüne serdi.

Bölgedeki birçok Sünni devlet Nasrallah'ın öldürmesini sessizlikle karşıladı.

Güçlü Şii silahlı grubunu 32 yıl boyunca yöneten Nasrallah, İsrail ve Batı'nın ötesinde bölgesel düşmanlar edindi. Körfez ülkeleri ve Arap Birliği 2016 yılında Nasrallah'ın grubunu “terör örgütü” olarak tanımlamış, ancak Birlik bu yılın başlarında bu tanımlamayı geri çekmişti.

Sünniler’in yönetimindeki Suudi Arabistan’dan dün geç saatlerde yapılan açıklamada, Lübnan'daki gelişmelerin “ciddi bir endişe ile takip edildiği” belirtilerek, Lübnan'ın egemenliğin ve bölgesel güvenliğin korunması çağrısında bulunuldu. Ancak açıklamada Nasrallah'tan hiç söz edilmedi.

Sünni devletler Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ise Nasrallah'ın öldürülmesi konusunda tamamen sessiz kaldı. BAE ve Bahreyn 2020'de İsrail ile ilişkilerini normalleştirdi ve Bahreyn 2011'de Şii toplumunun demokrasi yanlısı büyük ayaklanmasını bastırdı.

Bahreynli İran yanlısı LuaLua TV ise Nasrallah'ın yasını tuttuklarını söylediği mütevazı büyüklükteki yürüyüşleri gösteren videolar yayınladı. Kanal, Bahreyn rejiminin göstericilere “saldırdığını” ve bazılarını gözaltına aldığını bildirdi.

Bahreynli muhalif web sitesi Bahrain Mirror, krallığın Nasrallah için başsağlığı dileyen bir Şii din adamını gözaltına aldığını bildirdi. Reuters haber ajansı, Bahreyn medyasında çıkan haberleri doğrulayamadı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefonda görüştüğü ve Nasrallah'tan bahsetmeden, Kahire'nin Lübnan'ın egemenliğinin ihlal edilmesini reddettiği söylendi.

Mısır geçmişte İran'ı ve vekillerini eleştirmiş olsa da İran'la gayrı resmi temaslarını sürdürdü ve Mısır Dışişleri Bakanı geçtiğimiz yıl İranlı yetkililerle resmi görüşmeler yaptı.

Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından dün televizyonda konuşan Sisi, bölgenin zor koşullardan geçtiğini söyledi ve Mısır'ın “istikrar ve güvenliğini etkileyebilecek konulara sürüklenmeden, sorunlarını mümkün olduğunca kendisini ve bölgeyi koruyacak şekilde yönettiğini” kaydetti. Sisi konuşmasında Nasrallah'tan ise hiç bahsetmedi.

Suriye ve Irak gibi diğer ülkeler ise üç günlük yas ilan etti.

Nasrallah'ın Suriye'deki iç savaşa müdahalesi eleştirildi

Hasan Nasrallah'ın adı Cumartesi gününden bu yana pek çok Arap ülkesinde X platformunda “trend” konusu oldu.

Körfez ülkesi Umman'ın baş müftüsü Şeyh Ahmed Bin Hamad el-Halili, X'te yaptığı bir paylaşımda ülkesinin “otuz yılı aşkın bir süredir Siyonist projenin boğazında bir diken olan Hizbullah'ın liderinin vefatından üzüntü duyduğunu” söyledi.

Ancak diğer kullanıcılar Nasrallah'ı, özellikle Suriye'deki iç savaşa müdahalesi nedeniyle eleştirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Gazeteci Saif El Dareyi, X'te paylaştığı bir videoda Nasrallah'ın öldürüldüğü haberinin ardından Suriye'nin İdlib vilayetinde yaşayanların sevinç gösterileri yaptığını bildirdi. Dareyi, “Yahudiler’in Suriye'deki kardeşlerimize karşı yapmadığını Hizbullah yaptı” diye yazdı.

Suudi Arabistanlı Şair Abdul Latif El Şeyh de X’ten, “[Nasrallah'ın öldürülmesine] sevinmek sadece rastgele bir düşmanlık değil, yaygın bir kızgınlık uyandıran bir dizi kirli politika ve eyleme verilen doğal bir tepkidir” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG