Erişilebilirlik

Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby,“Başkan, Sinvar’ın dün öldürülmesinin ardından savaşın sonlandırılması ve ateşkesin sağlanması konusunda ne yapabileceğimize bakmak için eşsiz bir fırsatın olduğuna inanıyor” diye konuştu. 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby,“Başkan, Sinvar’ın dün öldürülmesinin ardından savaşın sonlandırılması ve ateşkesin sağlanması konusunda ne yapabileceğimize bakmak için eşsiz bir fırsatın olduğuna inanıyor” diye konuştu. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İsrail tarafından öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar’ın Gazze’de ateşkesin sağlanmasının önündeki temel engel olduğunu ve ölümünün, savaşın aşamalı olarak sonlandırılmasına yönelik görüşmeleri hızlandırabilecek bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.

John Kirby, Başkan Joe Biden’la birlikte gittiği Almanya’nın başkenti Berlin’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Yahya Sinvar’ın öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada savaşın devam edeceğini söylemişti.

Kirby, “Savaşın sona ermesine yönelik yolun bulunmasının kritik olduğuna ve Sinvar’ın ölümünün o noktaya gelinmesi için bir dönüm noktası sağlayabileceğine inanıyoruz” dedi.

Beyaz Saray yetkilisi, “Başkan, Sinvar’ın dün öldürülmesinin ardından savaşın sonlandırılması ve ateşkesin sağlanması konusunda ne yapabileceğimize bakmak için eşsiz bir fırsatın olduğuna inanıyor” diye konuştu.

“İsrail’e savunma desteği ve diplomatik çözüm çabası sürecek”

Hamas’ın Sinvar dahil lider kadrosunun hedef alınmasının ardından, örgütün kaydadeğer şekilde daha zayıf bir konumda olduğunu söyleyen John Kirby, “Yine de bu hala belli seviyede ölümcül olmadıkları anlamına gelmiyor. Bu tehdidi dikkatli bir şekilde izlemek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Yahya Sinvar’ın öldürülmesinin ardından bundan sonraki süreçte de İsrail’e savunma kabiliyetleri desteğinin devam edeceğini vurgulayan Kirby, gelinen noktanın da bir fırsat olarak değerlendirilip diplomatik çözüm için ne yapılabileceğine bakılması gerektiğini kaydetti.

7 Ekim saldırısının mimarı olmakla suçlanan Yahya Sinvar’ın öldürülmesi, İsrail için büyük bir başarı ve bir yılı aşkın süredir devam eden savaşta önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Müzakereler konusunda henüz bir takvim yok

John Kirby henüz ateşkes için müzakere masasında olmadıklarını da belirtti ve bu görüşmelerin ne zaman başlayabileceğine ilişkin bir takvim paylaşmadı.

Kirby, “Keşke bugün size ‘Doha’da ekipleri yeniden bir araya getiriyoruz ve yeniden görüşmelere başlıyoruz’ diyebilseydim. Ancak şu anda o noktada değiliz. Tahminde bulunmak istemem ama bu görüşmelere yeniden başlayabilirsek, kaldığımız yerden başlayabilir miyiz ve süreç nereye gider ondan emin değilim” şeklinde konuştu.

İsrail ve Hamas arasındaki görüşmelerde arabulucu konumunda olan Katar’ın Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Sani bu hafta başında yaptığı bir açıklamada, Gazze’de ateşkesin sağlanmasına yönelik son 3-4 haftadır herhangi bir tarafla diyalog ya da görüşmenin olmadığını söylemişti.

Yahya Sinvar’ın öldüğünü doğrulayan Hamas ise rehin tutulan kişilerin Gazze’de ateşkes sağlanana ve İsrail askerleri Gazze’den çekilene kadar serbest bırakılmayacağına ilişkin tutumunu yineledi.

Reuters’a adının verilmemesi koşuluyla bilgi veren İsrailli bir yetkiliye göre, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun rehinelere ilişkin müzakere sürecini görüşmek üzere özel bir toplantı yapması planlanıyor.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG