İZMİR- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) üyeleri, yurt çapında örgütlü oldukları belediyelerde iş bırakma eylemi yaptı. İşçiler iş bırakarak mevcut ücretlerin iyileştirilmesini talep etti, son yapılan vergi zamlarına da tepki gösterdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyelerinde iş bırakma eylemi yapan emekçiler de Konak’taki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binası önünde talepleri için biraraya geldi. DİSK’e bağlı diğer sendikaların üyeleri de eyleme destek verdi.
“Birleşe birleşe kazanacağız”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atan işçiler, taleplerinin yer aldığı pankartlar açtı.
“Gelir vergisi ve dolaylı vergiler adıyla aldıkları adaletsiz vergilerle devletin eli emekçinin cebinden çıkmıyor”
Sendika üyeleri adına basın açıklamasını Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan yaptı.
Ülkedeki ekonomik krizin sorumlusu olmadıklarını söyleyen Çalışkan, “Sebebi olmadığımız, tamamen iktidarın yürüttüğü politikaların sonucu olan bu derin krizin tüm yükünü çekmeye mecbur değiliz. İktidar batırdığı ekonomiyi düzeltmek adına yine patronları, sermaye çevrelerini önceleyen politikalarını sürdürmeye kararlı görünüyor. İşçi sınıfının ve emekçilerin temel talepleri olan gelir dağılımındaki adaletin sağlanması, vergide adaletin gerçekleşmesi, insanca yaşanabilir bir ücretin sağlanması, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gibi konularda ne yazık ki bir adım atılmıyor. Öyle ki, yarattıkları krizle tükettiklerini emekçilerin yoksulların cebinden alarak tamamlamaya çalışıyorlar” dedi.
Çalışkan vergi zamlarına da tepki göstererek, “Gelir vergisi ve dolaylı vergiler adıyla aldıkları adaletsiz vergilerle devletin eli emekçinin cebinden çıkmıyor. Yüksek oranlı vergiler yetmezmiş gibi bir süre önce MTV oranlarında yüzde 100 artış yapan iktidar son Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile harçlara ve KDV oranlarına da zam yaptı. Anlaşılan o ki vergilerle dilim dilim soyulmaya devam edeceğiz. İktidara sesleniyoruz, önceliğiniz servet sahipleri ve patronlar değil, emekçiler olsun, önceliğiniz işçiler olsun. Önceliğiniz yoksullar, geçinemeyenler, evine ekmek götüremeyenler olsun” diye konuştu.
“Belediye şirket işçilerine yapılan ayrımcılık derhal kaldırılsın, kadro hakkı verilsin”
Belediye işçilerinin toplu iş sözleşmeleri (TİS) ile elde ettiği ücretlerin hayat pahalılığı karşısında her geçen gün eridiğini belirten Çalışkan, ülke genelinde sendikalı ve toplu iş sözleşmeli işçi sayısının da yüzde 10’la sınırlı olduğuna dikkat çekti. Belediye şirketlerinde çalışan işçilerin durumunun ise daha vahim halde olduğunu kaydeden Çalışkan, işçilerin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek düzenlemeler yapılması için belediye işverenlerine çağrı yaptı. Çalışkan, devletten de belediyelerin ekonomik zorluklarının ortadan kaldırılması için gelirlerinin arttırılması talebinde bulundu.
Belediye şirket işçilerine uygulanan ayrımcılığın derhal kaldırılarak kadro hakkı verilmesini isteyen Çalışkan, “Belediyelerde çalışan işçilerin yüzde 90’ını teşkil eden ve kamunun işini yapan belediye şirket işçileri de hakları olan kadroya geçirilmelidir. Bu hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Belediye işçilerinin yıllardır mahrum bırakıldığı 52 günlük ilave tediye hakkı da bir an evvel verilmelidir” dedi. Genel-İş Başkanı, kıdem tazminat tavanı uygulamasının da işçilerin mağduriyetine neden olduğunu savunarak, “Son memur maaş uygulamasından doğacak düşük kıdem tazminatı tavanına ilişkin mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz” dedi.
Dört ana talep
Merkezi hükümetin uygulamaları ile belediye işverenleri arasına sıkışıp ücretlerinin erimesine sessiz kalmayacaklarını dile getiren Genel-İş Başkanı Çalışkan, dört ana taleplerini şöyle sıraladı: “Talebimiz eşitliktir. Talebimiz insanca yaşanacak bir ücrettir. Bu talep sadece üyelerimizin değil, yüz binlerce belediye işçisinin ortak talebidir. Tüm belediye işçilerini dört ana talebimiz etrafında mücadele etmeye çağırıyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret için tüm ücretler iyileştirilmelidir. Belediye şirket işçilerine uygulanan ayrımcılık son bulmalıdır. Kadro ve ilave tediye haklarımız derhal verilmelidir. Vergide adalet sağlanmalı, ücretlerdeki gelir vergisi kesintisi düşürülmelidir.”
İşçiler basın açıklamasının ardından halay çekip dağıldı.
Forum