Erişilebilirlik

Başkanlık Yarışında Bir Başka Önemli 'Salı'


Geriden Gelen Adaylar Aradaki Farkı Kapatmak İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Amerika’daki seçim heyecanı bugün beş eyalette yapılacak seçimlerle devam ediyor. Cumhuriyetçi başkan adayı milyarder Donald Trump ve Demokrat başkan adayı Hillary Clinton, liderliklerini bugün yapılacak seçimlerde pekiştirmek isterken, rakipleri de aradaki farkı kapatma peşinde.

99 delege veren Florida eyaleti, Cumhuriyetçi adaylar için kilit bir öneme sahip. Pazartesi günü açıklanan iki araştırma, Trump’ın Florida’da yapılacak seçimlerde en yakın rakibi ve kazanmaya çok ihtiyacı olan Florida senatörü Marco Rubio’ya en az yüzde 17 fark attığını ortaya koydu.

Diğer bir kilit öneme sahip Ohio’da da Trump, Ohio valisi John Kasich ile başa baş bir seçim yarışı geçiriyor. 2012 başkanlık yarışında Başkan Obama’ya karşı seçimi kaybeden Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney, 66 delege verecek olan Ohio’da Trump’un kazanmasını önlemek için John Kasich’in Ohio’da yürüttüğü kampanyaya destek verdi.

Başkanlık Yarışında Bir Başka Önemli 'Salı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Kuzey Carolina, Missouri ve İllinois’de yapılan diğer araştırmalar da Donald Trump’ı, Texaslı senatör Ted Cruz’un az farkla da olsa önünde gösteriyor.

2009-2013 yılları arası ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton, dün İllinois eyaletinde seçim konuşması yaptı ve kendisini dinleyenlere çalışanlar için çalışacağı ve daha iyi iş imkanları yaratacağı sözünü verdi.

Hillary Clinton, tek rakibi olan Vermont senatörü Bernie Sanders karşısında seçimi bariz önde götürüyor. Kendisini demokrat sosyalist olarak tanımlayan Vermont senatörü Sanders’ın seçim kampanyası, giderek büyüyen gelir farklılığını ve Wall Street şirketlerinin politikadaki nüfusunu azaltmaya odaklandı.

Yapılan anketler Hillary Clinton’un Florida ve Kuzey Karolina’da Sanders’in önünde olduğunu gösterirken, İllinois, Ohio ve Missouri’de ise yarışın başa baş gideceğini ortaya koyuyor.

Yapılacak seçimler Trump’un seçim kampanyası sırasında destekçilerinin, Trump’ın adaylığını protesto edenlere sözlü ve fiziksel olarak sert bir şekilde müdahale etmelerinden sonra yapılacak.

Trump, destekçilerinden kendini protesto edenlere fiziksel müdahale etmelerini ve güvenlik güçlerinden de protestocuları derhal dışarı atmalarını istiyor. Ancak barış istediğini söyleyen Trump, seçim kampanyasında herhangi bir sorun yaşamak istemediğinin altını çiziyor.

Trump’ın siyasi rakipleri, seçim kampanyasında yaşananlara Trump’ın nefret dolu söylemlerinin neden olduğunu söylüyor. Ancak Trump ise, Sanders destekçilerinin kendi seçim kampanyasını boykot etmeye çalıştığını savunuyor.

Trump’ın “tam bir yalancı” olduğunu söyleyen Sanders ise, Trump’ın bu iddialarını reddetti. Clinton ise Trump’ın “siyaseti ateşe atan bir kundakçı” olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG