Erişilebilirlik

Başkan adayı olarak ilk röportajını veren Harris, İsrail’e silah yardımının sürdürülmesini savundu


Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris, Savannah'taki seçim kampanyası sırasında seçim otobüsünden inerken- 28 Ağustos 2024.
Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris, Savannah'taki seçim kampanyası sırasında seçim otobüsünden inerken- 28 Ağustos 2024.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti’nin başkan adayı olduktan sonra verdiği ilk televizyon röportajında, göç konusunda daha sert bir yaklaşım vaadinde bulundu ve İsrail'e silah yardımının devam edeceğini söyleyerek, Gazze politikasında değişiklik olmayacağının sinyalini verdi.

CNN kanalında yayınlanan röportajda Harris, 5 Kasım başkanlık seçimine neredeyse iki ay kala konulara hakim olduğunu göstermeye ve savunduğu politikaları anlatmaya çalıştı.

Harris, CNN’den Dana Bash’e verdiği mülakatta, Amerika Birleşik Devletleri'ne göçü sıkılaştıracak kapsamlı bir sınır yasası için yeniden ısrarcı olacağını söyledi ve sınır geçişlerine karşı “yasaları uygulama” sözü verdi. Kamala Harris, “Uyulması ve uygulanması gereken, sınırımızı yasadışı yollardan geçen insanlarla ilgili yasalarımız var ve bunun sonuçları olmalı” dedi.

Dana Bash, Trump ile Biden arasında 27 Haziran'da yapılan ve Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesine neden olan münazarayı da yönetmişti.

Gazze'de Biden politikalarını sürdürme sinyali

Başkan Joe Biden'ın İsrail'e verdiği güçlü desteğe de sıkı sıkıya bağlı kalan Harris, bazı Demokrat Partililer’in Gazze'deki sivil ölümler nedeniyle Washington'un İsrail'e silah göndermeyi yeniden düşünmesi gerektiği yönündeki çağrılarını reddetti.

Güçlü bir şekilde İsrail'i desteklediğini ancak Gazze çatışmasında ateşkes sağlanması için bir anlaşma yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Harris, İsrail'e silah yardımını kesip kesmeyeceği sorulduğunda, “Hayır, bir (ateşkes ve rehine) anlaşması yapmak zorundayız” yanıtını verdi.

Biden'ın politikasını protesto eden Bağlantısızlar Ulusal Hareketi'nin kurucularından Abbas Alawieh, Harris'in Gazze konusunda verdiği yanıttan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Alawieh, “Başkan yardımcısı ateşkesle ilgileniyorsa, ateşin derhal durdurulmasını desteklemelidir” dedi.

Kabinesine Cumhuriyetçi üye ekleme isteği

Başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz'ın da röportajda eşlik ettiği Harris, seçimi kazanması halinde kabinesine bir Cumhuriyetçi eklemek istediğini söyledi.

Harris, “En önemli kararlar alınırken masada farklı görüşlere, farklı deneyimlere sahip insanların olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Kabinemde Cumhuriyetçi bir üyenin olmasının Amerikan halkının yararına olacağını düşünüyorum” dedi.

Harris, geçen ay Demokratların başkan adayı olduktan sonra anketlerde yükselişe geçti, kampanyasına 100 milyonlarca dolar bağış topladı ve bir dizi güçlü kampanya konuşması yaptı. Dün yayınlanan ve başkan yardımcısının seçmenler arasında yeni bir heyecan yarattığını gösteren Reuters/Ipsos anketinde, Harris yüzde 45 destekle Cumhuriyetçi rakibi Trump’ın (yüzde 41) önünde gözüküyor.

Harris, kendisinin ve Biden'ın enflasyonla mücadele politikasını savunarak, “Trump'ın kötü yönettiği ve pandeminin tahrip ettiği bir ekonomiyi miras aldıklarını” söyledi. Kamala Harris ayrıca fiyatları düşürmek için çok çalışıldığını ancak “fiyatların hala çok yüksek olduğunu” söyledi.

Austin'deki Texas Üniversitesi'nde tarih ve kamu işleri profesörü Jeremi Suri, Harris'in röportajda bilgili ve “uzlaşmacı” olarak göründüğünü ancak röportajlarda başkan olarak ilk gününde ne yapacağına dair “daha somut ve spesifik cevaplar”da verebileceğini söyledi.

Harris, 2020'de başkan yardımcılığına adaylığını koyduğu dönemden geçen ay Demokratların yeni adayı olarak Biden'dan görevi devralana kadar, bazı konularda daha merkeze doğru kaydı.

ABD'nin Meksika ile olan güney sınırı boyunca göç konusundaki tutumunu sertleştirdi. Ayrıca, seçimi belirleyebilecek eyaletlerden biri olan Pensilvanya'da çok sayıda insanı istihdam eden enerji üretim yöntemi olan hidrolik kırılmanın (fracking) yasaklanması fikrinden geri adım atarak sürdürülmesini istedi.

“Değerlerim değişmedi”

Liberal görüşlerinden uzaklaştığı yönündeki iddialara da yanıt veren Harris, “Bence politika perspektifimin ve kararlarımın en önemli ve en anlamlı yönü, değer yargılarımın değişmemiş olmasıdır” diye cevap verdi.

Harris, Trump'ın ırksal kimliğini sorgulamasını ve bu konudaki eleştirilerine ilişkin soruyu ise geçiştirdi. Trump, Harris’in “tesadüfen siyah olduğunu” söylemişti. Siyah ve Güney Asya kökenli Harris, Trump'ın sözlerinin “aynı eski, yorgun oyun kitabı” olduğunu söyledi ve “Bir sonraki soru” dedi.

Harris seçilirse yapmak istedikleriyle ilgili ayrıca, “Her şeyden önce, en büyük önceliklerimden biri orta sınıfı güçlendirmek ve desteklemek için elimizden geleni yapmak. Amerikan halkının isteklerine, hedeflerine ve hırslarına baktığımda, insanların ileriye dönük yeni bir yol için hazır olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

CNN röportajı dün öğle saatlerinde Harris'in seçim kampanyasını sürdürdüğü Georgia eyaletinin Savannah kentinde siyahlara ait yerel bir restoranda kaydedildi ve akşam saatlerinde yayınlandı.

Donald Trump, kendine ait sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı bir paylaşımda Harris röportajına şu sözlerle yanıt verdi: “Yoldaş Kamala Harris ile tartışmayı ve onun ne kadar sahtekar olduğunu ortaya çıkarmayı dört gözle bekliyorum.” Trump sık sık Harris'ten Marksist olarak bahsediyor.

Amerikan Gallup şirketinin anketine göre, Demokratlar'ın Kasım ayındaki seçimde oy kullanma konusundaki hevesleri son birkaç ayda artış gösterdi. Her 10 Demokrattan 8'i oy verme konusunda normalden daha hevesli olduğunu söylerken, bu oran Mart ayında yüzde 55’ti.

Forum

XS
SM
MD
LG