Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni yayımladı. Türkiye listede bu yıl da zor durumdaki ülkeler arasında kaldı. Geçen yıl olduğu gibi 157'nci sırada yer alan Türkiye, listede Irak ve Kazakistan’a komşu oldu.
Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü RSF’nin raporunun Türkiye bölümünde, Doğan grubunun gazete ve kanallarının el değiştirmesi ile ilgili, "en büyük medya grubunun hükümet yanlısı bir holding tarafından satın alındığı ülkede kalan birkaç eleştirel yayın organının üzerindeki baskının sürdüğü" ifadeleri yer aldı.
Raporda, "Dünyada en fazla profesyonel gazetecinin hapiste olduğu ülke konumundaki Türkiye sistematik olarak önleyici gözaltıya ve bazen müebbete kadar varan uzun hapis cezalarına başvuruyor” ifadeleri yer aldı.
Yargılama öncesi hapiste bir yıldan fazla zaman geçirmenin ‘yeni bir norm’ olduğunun belirtildiği raporda yeni Türkiye'de, başkanlık sisteminde hukukun üstünlüğü için ‘kayıp bir hatıra’ dendi.
Raporda RSF'in Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu'nun kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma eylemine katıldığı için ‘terör propangadası’ yapmakla suçlandığı da hatırlatıldı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler'in raporunda Türkiye, internet erişimi konusunda da eleştirildi. "Her yıl binlerce yazıya internette erişimi engelleyen ve insanları sosyal medyadaki iletilere beğeni işareti koyduğu için hapse gönderen Ankara, bununla da yetinmeyerek video paylaşım sitelerini de kontrol altına almaya çalışıyor" ifadeleri rapora girdi.
Cemal Kaşıkçı cinayeti Suudi Arabistan’ı Etkiledi
RSF raporunda, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin Suudi Arabistan'ın endeksteki yerini de kaçınılmaz olarak etkiledi.
Bu yıl listede üç basamak gerileyen Suudi Arabistan, 172'nci sıraya inerek son 10 ülke arasına girdi. Raporda, "Kaşıkçı'yı öldürmekle suçlanan şüphelilerin Suudi Arabistan'da şeffaflıktan uzak bir şekilde yargılanmaları, büyük olasılıkla bu cinayete karışmış olan en üst düzey yetkililerin ceza almadan kurtulacağı izlenimi veriyor" denildi.
İlk üçte İskandinav ülkeleri var
2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde ilk sıradaki ülke değişmeyerek Norveç oldu. Norveç'i Finlandiya ve İsveç izledi.
ABD, bu yılki listede 3 sıra gerileyerek 48’inci sıraya düştü ve sorunlu ülkeler arasında yer aldı. Bu düşüşte 2018’in Haziran ayında Annapolis’te Capital Gazette gazetesine düzenlenen ve 4 gazeteci ile bir çalışanın öldürüldüğü saldırı etkili oldu.
Listenin son sırasında ise Türkmenistan yer aldı. Kuzey Kore ise bu yıl son sıradan ilk defa bir basamak yükselerek 179'uncu oldu.