AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in 6 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacakları görüşme öncesi, AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell'den Türkiye'yle ilgili önemli açıklamalar geldi.
France 24 televizyonuna canlı bağlanarak son AB zirvesine ilişkin soruları yanıtlayan Borrell, "AB yöneticileri 6 Nisan'da Türkiye'ye gidecek. Türkiye'ye yaptırım konusu gündeme gelir mi?" sorusuna, "Türkiye'ye el uzatmaya, Boğaz'a bir köprü kurmaya karar verdik. Türkiye ile olabilecek en iyi ilişkiye sahip olmak istiyoruz. Bana yaptırımdan söz etmeyin. Tam tersine Türkiye'ye olumlu bir yaklaşım istiyoruz. Eğer bu olumlu yaklaşım işe yaramazsa, o zaman ne yapacağımızı göreceğiz. Ama şimdilik iki tarafta da olumlu bir ortaklık inşa etme arzusu var. İki tarafın da birbirine ihtiyacı var" yanıtını verdi.
Türkiye ile "ne yapılabileceğini görme kararı alındığını" vurgulayan Borrell, "Kıbrıs sorununun çözümü için BM himayesinde müzakereler var. Yunanistan ve Türkiye, Doğu Akdeniz konusunda masaya oturdu. Biz AB olarak Gümrük Birliği Anlaşması'nın modernize edilmesini konuşacağız. Suriye'de 4 milyon göçmenin yükünü çeken Türkiye'ye yardıma devam etmeye karar verdik. Çok kötü bir 2020 yılı geçirdikten sonra, şimdi Boğaz'a bir köprü kurma yolları araştırıyoruz" dedi.
"Göçmenlerin Akdeniz'de boğulmasını engellemek lazım"
France 24'ün, "Göçmen anlaşmasıyla Avrupa kendisini bağlamadı mı?" sorusuna da Borrell şu yanıtı verdi:
"Bu soruya bir soru ile yanıt verebilir miyim? Acaba Avrupa bu 4 milyon göçmeni kendi topraklarına almaya hazır mı? Eğer hazırsa buyursunlar. Ama elbette hazır değiller. Eğer hazır değillerse, göçmenlerin Doğu Akdeniz'deki tehlikeli yolculukta boğulmalarını engellemek lazım. Eğer Türkiye'de kalıyorlarsa, Türkiye'ye bu yükün sosyal ve ekonomik boyutunu kaldırabilmesi için yardım etmek lazım. Bu yardımların tamamına yakını doğrudan göçmenlerin temel ihtiyaçlarına gidiyor. Bu neden problem yaratıyor, bunu anlamıyorum."
ABD Başkanı Joe Biden'ın "AB'ye, Rusya ile yakınlaşma tehlikesi olan Ankara'ya karşı düşük profil izlenmesini önerdiğine" ilişkin bir soruya da Borrell, "Anthony Blinken ile Brüksel'de görüştüm. Ama kendisi bana böyle bir öneride bulunmadı. Bu nereden çıkıyor bilmiyorum" dedi.
"Türkiye'yle ilişkileri geliştirmek AB'nin stratejik çıkarına"
Borrell, Türkiye-AB ilişkileri konusunda kaleme aldığı bir makalede de, AB Konseyi'nin geçen hafta AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir faslı oluşturabilecek bir sayfayı açtığını belirterek, "AB'nin, Türkiye'yle işbirliği ve karşılıklı yarar getiren bir ilişki geliştirmede stratejik çıkarı bulunuyor" ifadesini kullandı.
AB'nin, ithalat ve ihracatın yanı sıra yatırım kaynakları bakımından da Türkiye'nin açık ara birinci ortağı olduğuna dikkati çeken Borrell, demokratik standartlar üzerinde diyalog ve eylemin AB-Türkiye ilişkisinin her zaman ayrılmaz bir parçası kalmaya devam edeceğini vurguladı.
Borrell, Türkiye'nin içinde olduğu eskiden kalma ihtilafların AB'nin güvenlik çıkarlarını derinden etkilediğini ve bunların bugün artık Türkiye ve bazı üye ülkeler arasında sadece ikili meseleler olarak değerlendirilemeyeceğini kaydetti.
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Dünya genelinde stratejik kutuplaşmanın yeniden yüzeye çıkmakta olduğu bir zamanda, AB'nin Türkiye'yi de içine alan demokratik sütununun güçlendirilmesi kilit bir dengeleyici unsur olabilir. AB Konseyi bunun için olası bir köprü önerdi. Bu köprüyü inşa etmeliyiz ve bunu yapabileceğimize inanıyorum. AB bunun için gereken çabalara yatırım yapmaya hazır. Eğer Türkiye de aynı derecede bunu yapmayı istiyorsa ve daha olumlu söylemler ve eylemlerini öne çıkarırsa, gerilimi yumuşatma aşamasından iki tarafa da karşılıklı yarar sağlayacak bir gündemi inşa etmeye doğru yol almaya devam edebiliriz" ifadelerini kullandı.