Başkan Barack Obama, Hawaii’de ailesiyle uzun bir tatil geçirdikten sonra Washington’a döndü. Obama, başkanlık görevinin ikinci döneminde başta ekonomi olmak üzere çeşitli sorunların yanı sıra, Temsilciler Meclisi’ni ele geçiren Cumhuriyetçiler’in sağlık reformunu geri çevirme çabalarıyla da mücadele edecek.
Başkan Obama’yı Hawai’de yaşadığı rahat ve huzurlu günlerden sonra Washington’da gergin bir partizan hava bekliyor. Yeni Kongre göreve başlarken Cumhuriyetçiler şimdiden sert bir muhalefet yapacaklarını açıklamış durumda.
Daha birkaç gün önce Cumhuriyetçiler’le bazı yasa tasarıları üzerinde uzlaşan Obama, sağlık reformu yasasını korumak için çetin bir mücadele verecek.
Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçiler, bu hafta içinde sağlık reformunu geri çeviren bir yasa tasarısını tartışmaya açacaklarını ve gelecek hafta ortasında da oya sunacaklarını söylüyor. Demokratlar ise reformun temel hükümlerini korumak için ellerinden geleni yapmaya hazır görünüyor.
Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu’nun yeni Cumhuriyetçi Başkanı Fred Upton, Başkan’ın vetosunu aşacak sayıda oy toplayabileceklerini iddia etti.
Upton, Temsilciler Meclisi’nde vetoyu etkisiz kılacak sayıda oy toplamalarının uzak bir olasılık olmadığını savundu.
Ancak siyasi uzmanlar, sağlık reformunu geri çeviren bir yasa Temsilciler Meclisi’nden geçse bile bunun sembolik olacağını çünkü böyle bir yasanın hala Demokratlar’ın kontrolündeki Senato’da reddedileceğini vurguluyor.
Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Cumhuriyetçiler’in sağlık reformunun popüler bölümlerini geri çevirme çabalarının bu parti için siyasi risk taşıdığını söyledi. Gibbs bu riskleri, çocukların 26 yaşına kadar anne babalarının sigortasından yararlanabilmeleri ve hasta kişilerin de sigorta kapsamına alınması olarak sıraladı.
Cumhuriyetçiler, sağlık reformunu geri çevirmenin dışında hükümet harcamalarını da kısmak istiyor.
Temsilciler Meclisi Denetleme ve Hükümet Reformu Komisyonu’nun yeni Cumhuriyetçi başkanı Darrell Issa, usulsüzlük yapıldığını öne sürdüğü harcamalar konusunda soruşturma açma sözü verdi.
Başkan Obama, atıl hükümet programlarının kaldırılmasına karşı olmadığını, ancak eğitim ve ekonomik büyüme için hayati önem taşıyan alanlarda kesintiye gidilmesine şiddetle karşı çıkacağını söylüyor.
Obama tatile çıkmadan önce düzenlediği basın toplantısında, kendisini sert siyasi mücadelelerin beklediğini bildiğini, ama yine de Cumhuriyetçiler’le işbirliği yapmayı umduğunu açıkladı.
Obama, Kasım seçimlerinden sonra sadece ilerleme kaydetme yeteneğine sahip olduklarını değil, birlikte ilerleme sağlayabileceklerini kanıtladıklarını da vurguladı.
Harcama öncelikleri konusunda çetin mücadeleler olacağını bildiğini belirten Obama, 1 trilyon 300 milyar dolarlık bütçe açığını ve 14 trilyon dolarlık ulusal borcu azaltmanın kolay olmayacağını hatırlattı.
Obama, başkanlık görevinin ikinci yarısına New York borsasındaki yıllık yükselişin getirdiği olumlu hava ile giriyor. Ama işşizlik oranının hala yüzde 9,8 olması Amerikan halkında düşkırıklığı yaratmaya devam ediyor.
Amerikan halkının Obama’ya verdiği destek oranı son anketlerde yüzde 50 civarında dolaşıyor.
Önümüzdeki günler ve haftalarda Beyaz Saray’da yapılacak kadro değişikliklerinin yanı sıra önemli dış politika konuları da gündeme gelecek.
Afganistan savaşı dışında 9 Ocak’ta Sudan’da yapılacak referandum da Beyaz Saray tarafından yakından izleniyor.
Başkan Obama, İsrail ve Filistinliler’in geçen yıldan kalma engeller ve anlaşmazlıkları aşarak Ortadoğu barış sürecini ilerleteceklerini de umuyor.
Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanlarından Dennis Ross, bu hafta bölgeyi yeniden ziyaret edecek.