Erişilebilirlik

AB'ye Eyleme Geçme Çağrısı


AB'ye Eyleme Geçme Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, gelecekte oluşabilecek krizlere karşı 160,000 mülteci için yeniden yerleştirme ve kalıcı sığınma hakkı mekanizmaları oluşturma konusunda 28 AB üyesine çağrıda bulundu.

Avrupalı liderler Brüksel’de konuyu görüştüğü sıralarda, Avrupa kıyılarına mülteci akını devam ediyordu. 2500 göçmen geçtiğimiz hafta Yunan adalarından Avrupa ülkelerine nakledildi. Avrupa’ya ulaşan toplam göçmen sayısı yarım milyona yaklaşıyor.

Jean- Claude Juncker, yaptığı konuşmada, Avrupa’nın harekete geçme zamanı geldiğini belirtti.

Juncker, “Rakamlar çarpıcı. Bazıları için ürkütücü. Ama zaman korkma değil, Avrupa Birliği, üyeleri ve kurumları tarafından kararlı, sağlam, planlı bir şekilde harekete geçme zamanı,” dedi.

İtalya ve Macaristan ile birlikte, Yunanistan’ın da giderek artan mülteci sayısı karşısında çok zorlandığını belirten Juncker, “İtalya, Yunanistan ve Macaristan’dan gelen 120 bin mülteciyi başka ülkelere yerleştirecek ikinci bir acil durum mekanizması öneriyoruz. Bu, zorunlu olmalı,” diye konuştu.

Avrupa Komisyonu Başkanı, mülteci kriziyle başa çıkmak için tasarlanan yeni önlemleri açıkladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Kuzey ve güney Afrika’daki krizleri çözmek amacıyla, kendi ortak Avrupa Birliği finansal gelirimizden 2 milyon dolar tutarında bir acil durum fonu oluşuturduk. Afrika ülkelerinde kalıcı siyasi istikrar sağlanması için yardımcı olmak istiyoruz.”

Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken boğulan mültecilerin dehşet veren görüntüleri Avrupa’yı harekete geçirdi. Uluslararası Af Örgütü’ne göre AB, mültecilerin bu tarz riskler almasını önlemeli.

Örgütün yetkilisi Gauri Van Gulik, “Bütün Avrupa içinde en az 300 bin yeniden yerleşim bölgesi oluşturulmalı diyoruz. Aynı zamanda “insani vize” sistemi ya da ailelerin yeniden birleştirilmesi gibi diğer farklı yöntemler de uygulanmalı,” dedi.

Avrupa iltica sisteminin de yeniden düzenlenmesini isteyen örgüt, sadece sınırdaki ülkelerin mülteci kabul etmesi yönündeki anlayışıtan kurtulunması gerektiğini belirtirken, en önemli önerilerinin, sığınmacılar mülteci statüsü kazandıktan sonra hepsine serbest dolaşım hakkı verilmesi olduğunu söyledi.

Bazı mültecilerin yeniden yerleştirilmesi işlemi başladı. Bazı Iraklı ve Suriyeli mültecilerin Almanya’dan Fransa’ya nakli geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi.

Ancak İngiltere ve birçok doğu Avrupa ülkesi, zorunlu mülteci kotası fikrini reddediyor.

XS
SM
MD
LG