Avrupa güvenlik kurumları, altı Faslı, iki Suriyeli ve bir Iraklı olmak üzere dokuz militan için insan avına çıktı. Bu kişilerin Avrupa’da terör saldırıları düzenlemek için Yunanistan üzerinden İtalya’ya gittikleri sanılıyor.
Fransız güvenlik birimlerine göre aranan militanlar, Suriye’de IŞİD kamplarında eğitilmiş, her tür saldırıyı düzenleyebilecek savaşçılar. Fransız yetkililere göre bu kişiler Paris’te 5 Kasım’da düzenlenen 130 kişinin ölümüne, 413 kişinin yaralanmasına neden olan silahlı ve bombalı saldırılara benzer eylemler düzenleme kapasitesine sahip.
İnsan avı, İtalyan güvenlik birimlerinin Avrupalı güvenlik kurumlarını bu konuda uyarmasının ardından başlatıldı. Bu kişilerin Türkiye’den Yunanistan’ın Selanik kentine geçtikleri, burada sahte İtalyan belgeleri almak için birkaç gün bekledikten sonra İtalya’ya geçtikleri sanılıyor. IŞİD militanları bir süredir havaalanlarını ve Vatikan’ı hedef alabilecekleri yolunda propaganda yapıyor. İtalyan yetkililer örgütün bu planları gerçekleştirmeye çalışacağından endişe ediyor.
Fransız yetkililer, Marsilya’da geçen Pazar günü iki genç kadını bıçaklayan saldırganın son yıllarda Roma’nın güneyinde yaşamış bir Tunuslu olduğunu açıklamıştı. Fransız polisi tarafından öldürülen saldırganın üzerinden yedi ayrı sahte kimlik çıkmıştı.
Marsilya saldırganı Avrupa’daki insan avına neden olan militan grubuna dahil değil. Geçen ay İtalya’ya ulaşan militanların Sicilya’nın Belpasso kasabasında yaşayan yasal bir göçmenden yardım aldıkları düşünülüyor.
İtalya 200’den fazla kişiyi sınır dışı etti
İtalya 2015’ten bu yana başkalarını radikalleştirdiği ve cihatçılar yetiştirdiğinden şüphelendiği 200’den fazla kişiyi sınırdışı etti. Bunların 77’si bu yıl ülkeden çıkarıldı.
Fransız polisi geçen ay da cihatçıların trenleri hedef alabilecekleri istihbaratıyla alarma geçmişti. Güvenlik daireleri polisten okulların ya da üniversitelerin laboratuvarlarından çalınmış olabilecek kimyasal maddelerle ilgili ihbarları ciddiye almalarını istemişti.
Fransız güvenlik güçlerinin, Amerika’nın Sesi’ne yaptıkları açıklamaya göre, organize, büyük bir saldırı tehlikesi çok yüksek.
Fransa son üç ayda IŞİD sempatizanı yalnız bireylerin gerçekleştirdiği birçok küçük saldırıya sahne oldu.
Fransa’da OHAL kanunları kalıcı olacak
Fransa meclisinin alt kanadı, 2015’te yaşanan güvenlik saldırılarının ardından bazı acil durum önlemlerini kalıcı hale getirmek için hazırlanan güvenlik yasasını Salı günü kabul etti. Üst kanattan da geçmesi halinde kanun yürürlüğe girecek.
Bu yasayla yetkililer adli inceleme olmaksızın arama yapabilecek, baskın düzenleyebilecek ve ev hapsi kararı alabilecek. Uygulamaların olağanüstü halin kalkacağı 1 Kasım’dan itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Fransız yetkililer yasanın güvenlik için sivil özgürlüklerin feda edilmesi niteliğinde olduğunun farkında. Ancak yetkililere göre, Suriye ve Irak’tan gelen IŞİD militanlarının tehdidi karşısında başka seçenek yok.
Ancak bazı çevreler yasanın Fransa’da yaşayan Müslümanlar’la ilişkileri bozmasından ve onları ırksal fişlemenin kurbanı haline getirmesinden kaygı duyuyor.
Yasanın içerdiği önlemler arasında ulusal güvenliği tehdit ettiği ve terörist fikirlere sahip olduğu düşünülen kişilerin hareket özgürlüğünü kısıtlamak, mahkeme kararı olmadan güvenlik kontrol noktalarını genişletmek ve girişleri kısıtlamak da var.