Erişilebilirlik

Ankara Saldırısını TAK üstlendi


Çarşamba günkü saldırıda ölen 28 kişiden sekizinin cenazerleri Ankara Kocatepe Camisi'nden kaldırıldı
Çarşamba günkü saldırıda ölen 28 kişiden sekizinin cenazerleri Ankara Kocatepe Camisi'nden kaldırıldı

Ankara’da 28 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyı PKK’ya yakınlığı ile bilinen Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi. Ancak TAK’ın açıkladığı isimle, Türkiye’deki yetkililerin açıkladığı isim birbirinden farklı.

Kısa adı TAK olan Kürdistan Özgürlük Şahinleri isimli örgüt, internet sitesinden yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi. Saldırıyı, TAK’a bağlı “Ölümsüzler Taburu” isimli birimin gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren militanın Zınar Raperin kod adlı Abdulbaki Sönmez olduğu ifade edildi. Ancak Türkiye’deki yetkililer saldırıyı Suriye doğumlu 24 yaşındaki Salih Muhammed Neccar'ın düzenlediğini açıklamıştı. Örgütün açıklamasında saldırının Cizre’de bir bodruma düzenlenen saldırıya misilleme olduğu belirtildi.

Geçen yıl aralık ayında İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na düzenlenen ve bir işçinin öldüğü saldırıyı da TAK üstlenmişti.

2004 yılında adı duyulan TAK daha önce PKK içinde faaliyet gösteren bazı kişiler tarafından kuruldu. TAK kuruluş nedenini sitesinde şu cümleler açıkladı “Kongra-Gel’in ve HPG’nin siyasal dengeleri gözeten mücadele yöntemlerini zayıf bulduk. Bundan dolayı örgütten ayrılıp, TAK oluşumuna gittik.”

TAK örgütten ayrıldıklarını söylese de, birçok kesim örgütün halen PKK’dan talimat aldığı görüşünde.

TAK’ın düzenlediği bazı eylemler şöyle:

  • 16 Temmuz 2005'te Kuşadası'nda bir otobüse düzenlenen saldırıda 3’ü yabancı 20 kişi yaralandı.
  • 5 Nisan 2006'da Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul İl Başkanlığına saldırı.
  • 28 Ağustos 2006'da Marmaris'te ve Antalya'da saldırılar düzenlemiş ve bu saldırılarda çok sayıda kişi yaralanmış, 3 kişi ölmüştü.
  • 22 Haziran 2010 tarihinde, İstanbul'un Halkalı ilçesinde askeri personel taşıyan otobüse uzaktan kumandalı bombayla gerçekleştirilen saldırıda dört asker, bir sivil öldü.
  • 31 Ekim 2010 tarihinde İstanbul Taksim'de 32 kişinin yaralandığı saldırı.
  • 20 Eylül 2011 Ankara Kızılay’da 3 kişinin ölümüne 34 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırı

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG