Amerika’nın güney sınırına gelen göçmenlerin büyük kısmı Guatemala, Honduras ve El Salvador’dan yola çıkıyor, ancak son bir yıl içinde Teksas eyaletinin Del Rio bölgesinde sınır devriyesinin gözaltına aldığı göçmenler 50’den fazla farklı ülkeden geliyor. Amerika’nın Sesi Atlas Okyanusu’nun ötesinden gelip Güney Amerika’ya oradan da Kuzey Amerika’ya geçerek sınırda sığınma başvurusunda bulunan ailelerle konuştu.
Amerikan sınır devriye ekiplerinin gözaltına aldığı göçmenlerin büyük bölümü Orta Amerika ülkelerinden geliyor, ancak Teksas’ın güneyinde sığınma bekleyenler arasında çok uzaktan gelenler de var. Yetkililere göre bu yıl gözaltına alınan 51 bin göçmenden 2 bini Haiti’den, 1700’üyse 36 Afrika ülkesinden gelmiş.
Del Rio bölgesi sınır devriyesinden Allen Vowell, “Sosyal medyada Del Rio’nun karşısındaki Acuna’nın karşıya geçmek için güvenli bir yer olduğunu okuyoruz. Doğru olsun ya da olmasın herkes buna inanıyor ve bu doğrultuda hareket ediyor” diyor.
Kongolu sığınmacı Julia da “Soyguncular ağaçlardan atlıyor. Dur, paranı ver diyorlar” sözleriyle yaşadıkları zorluklara dikkat çekiyor.
Ancak zor yolculukları esnasında ağızdan ağıza dolaşan hikayeler göçmenlere umut oluyor. Julia iki kızıyla birlikte 2014’te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Doğu Kasai bölgesinden kaçmış. Oğlu aynı yıl öldürülen Julia ülkesinde kalarak kızlarının hayatını tehlikeye atmak istememiş.
Kongolu sığınmacı, “Siz uyurken, çatıdan hırsızlar giriyor. Para istiyorlar ve eğer paranız yoksa size ya da kızınıza tecavüz ediyorlar” diyor.
Julia ve kızları önce Angola’ya gittiler, ancak burası da güvenli değildi. 2018’de önce Ekvador’a uçtular, buradan otobüs ve tekneyle Colombia’ya geçtiler. Panama’da Afrikalı göçmen ailelerin sıklıkla kullandığı tehlikeli Darien bölgesinde 14 gün kaldılar.
Sınır Devriye Dairesi Del Rio Bölgesi Şefi Raul Ortiz, ‘‘Karşılaştığımız kişilerin birçoğunun bilet satın alabilecek ve sınır bölgesinin en yakın yerine ulaşım bulabilecek parasal kaynakları var. Bu da onların ilk gözaltına alınmalarıyla serbest bırakılmaları arasındaki süreyi kısaltıyor. Böylece göç davalarını beklemek için iç kesimlere doğru seyahat ediyorlar’’ diyor.
Ancak Meksika’nın Guatemala’yla güney sınırı yakınında Afrika ve Haiti’den gelen çok sayıda göçmen yılmadan haftalarca kuzeye seyahatlerine devam edebilmek için izin bekliyor.
Sonunda Amerika sınırını geçip gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılanlar Teksas eyaletinin San Antonio kenti gibi yerlerde bu kez başka sorunlar yaşıyor. Bu kişilerin Amerika’da genellikle aileleri ya da tanıdıkları olmuyor.
Rahip Gavin Rogers, ‘‘Afrikalı göçmenler kendilerine geçici ev sahipliği yapacak evler bulmakta daha da zorlanıyor. Bu yüzden burada bir hafta ya da daha uzun süre kalanlar oluyor’’ ifadelerini kullanıyor.
Afrikalı göçmenlerin Orta Amerikalı, Kübalı ve Venezuelalılar’ın aksine Amerika’da bağlantıları yok. Birçoğu göç duruşmalarını ‘‘Meksika’da kal’’ adlı politika çerçevesinde bu ülkede bekliyor.
Venezuela’dan sığınma bekleyen kadın da ‘‘Meksika’ya geri gönderileceğim haberini aldım. Korkuyorum. Yetkililere burada kalmak istediğimi söyledim. Ancak bana ‘hayır Meksika hükümetiyle anlaşmamız var, oraya dönmek zorundasın’ dediler’’ diyor.
Güvenlik nedeniyle adını kullanmamızı istemeyen Venezuelalı bu kadın, Ekim ayında mahkemesi yapılıncaya kadar beklemeyi planlıyor.