Erişilebilirlik

Almanya’da Gizli Koalisyon Görüşmeleri


Almanya’da yaşanan hükümet krizinde bütün gözler Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel, CSU Başkanı Horst Seehofer ve SPD Genel Başkanı Martin Schulz’un biraraya gelecekleri zirveye çevrildi. Halen iktidarda olan “Büyük koalisyon” modelinin yenilenmesi amacıyla yapılacak görüşmenin gizli olacağı açıklandı. Sızan haberlere göre parti liderleri görüşmelerden sonra basına konuşmama ve zirvede fotoğraf çektirmeme kararı aldı.

Konular sadece başbaşa müzakere edilirken, Merkel, Seehofer ve Schulz yarın önce kendi partilerinin yönetim kurullarını bilgilendirecek. Birlik Partileri CDU/CSU’nun Yeşiller ve liberal FDP ile arzuladığı koalisyonun kurulamaması üzerine başlayan siyasi krizin çözülmemesi sonrasında, Merkel, Seehofer ve Schulz SPD üyesi olan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile buluşmuştu. Bu görüşmenin ardından SPD yönetimi, Başbakan Angela Merkel liderliğindeki yeni bir “Büyük koalisyon” için görüşmelere açık olduklarını söylemek durumunda kaldı.

24 Eylül’de yapılan genel seçimlerde, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, yüzde 20,5 ile en düşük oyunu olan SPD önce koalisyona katılmama ve önümüzdeki dört yıl boyunca muhalefette kalma kararı almıştı. Sosyal demokratların bir bölümü, Merkel’in himayesinde hükümet ortaklığına devam etmeleri durumunda partinin daha da fazla oy kaybedeceğini öne sürüyor ve Fransa’da Sosyalist Parti’nin başına gelenlerin bir benzerinin Almanya’da SPD’yi beklediğini iddia ediyor. SPD’li bazı politikacılar, CDU/CSU azınlık hükümetine dışarıdan destek verilmesini gündeme getirerek, bu şekilde “ülkenin hükümetsiz bırakılmayacağını, ama SPD’nin de sorumluluk almak zorunda kalmayacağını” savunuyor.

Bir diğer öneri ise, iki tarafın belli konularda uzlaşarak “Birlikte çalışma koalisyonu” kurmaları. Bu durumda Birlik Partileri ve SPD, üzerinde anlaştıkları konularda ortak oy kullanırken, diğer konu ve önergelerde diğer partilerle çoğunluğa ulaşabilme özgürlüğüne sahip olacaklar. Ancak Angela Merkel’in bu önerilere sıcak bakmadığı tahmin ediliyor. Nitekim ‘hızlı ve istikrarlı’ bir hükümet hedeflediğini söyleyen Merkel, tek hedefin ‘Büyük koalisyon’ olduğunu vurguladı. Merkel koalisyonun ne kadar hızlı oluşabileceği sorusuna bir yanıt vermedi, ancak “Dünya bizden işbaşında bir hükümet bekliyor dersem, abartmış sayılmam” dedi.

Tarafların uzlaşmasının zor, hatta imkansız gibi göründüğü bir konu, SPD’nin “vatandaş sigortası” olarak adlandırdığı, tek tip sağlık sigortası talebi. Bu talebi reddeden Merkel, “Biz sağlık sektöründe de rekabetin iyi olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. İki tarafın görüşmelerinin uzayacağı ve koalisyon protokolünün Şubat ayı öncesine yetişme ihtimalinin düşük olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda Almanya seçimden altı ay sonra yeni bir hükümete kavuşabilmiş olacak.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG