Erişilebilirlik

Almanya’da Buz Pateni Pistine Saldırı Önlendi


Almanya'nın Karlsruhe şehrinde terör saldırısı planladığı anlaşılan 29 yaşındaki Dasbar W. adlı kişi hakkında tutuklama kararı çıktı. Baden Württenberg eyaletinde dün akşam saatlerinde düzenlenen operasyonda polis tarafından gözaltına alınan, bugün ise çıkarıldığı Federal Mahkeme tarafından "devlete karşı ağır suç işlemeye teşebbüs" nedeniyle tutuklanan zanlının, Karlsruhe'nin Schloss Meydanı'ndaki bulunan ve Noel nedeniyle kurulan buz pateni pistine bir araçla saldırmayı planladığı öğrenildi.

Federal Başsavcılık’tan yapılan açıklamada, Arap kökenli ve Almanya doğumlu Alman vatandaşı olan Dasbar W.’nin IŞİD'in eylemlerine destek için propaganda vidyoları hazırladıktan sonra, 2015 yılında Irak'a giderek IŞİD'e katıldığı belirlendi. IŞİD’in Irak’taki çeşitli kamplarında kaldığı tespit edilen zanlının, bu yıl Haziran ayında Almanya’ya döndükten sonra, istihbarat ve güvenlik birimleri tarafından takibe alındığı da açıklandı. Ağustos ayında saldırıya elverişli hedefler için keşif yaptığı tespit edilen, Eylül’de ise posta paketi taşıyan bir kamyonun şöfürlüğü için başvuru yapan zanlıya, hedef olarak buz pateni pistini seçtiğinin anlaşılmasından sonra, operasyon düzenlenmesine karar verildi. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, "tehlikeli olabilecek terör yanlısı bir kişiye karşı başarılı bir operasyon düzenlendiğini" söyledi.

Dış istihbarattan sorumlu haber alma teşkilatı BND’nin Başkanı Hans Georg Maassen ise, geçen Salı günü Berlin’deki Noel pazarına TIR’la yapılan terör saldırısının birinci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Almanya'nın terör tehdidi altında olduğunu yinelemişti. Radikal Selefiler’in sayısının giderek artığını, sayılarının bu yıl 10 bini geçtiğini belirten Maassen, terör eylemi yapabilecek bin 900 kadar militanın varlığından söz ederek, her an terör saldırılarının olabileceğinin göz önünde tutulması gerektiğini de belirtti. Güvenlik uzmanları IŞİD saflarında silah kullanmayı, bomba imal etmeyi öğrenen radikal Cihatçılar’ın, bu deneyimlerini döndükten sonra Almanya'da uygulamaya geçirmelerinden endişe ediyorlar. Birleşmiş Milletler'in hükümetlerden derlediği verilere göre, Avrupa'dan Ortadoğu'daki savaşlara katılan 30 bin civarındaki kişinin yüzde 40 ila 50'sinin, IŞİD kontrolü altındaki bölgelerden ayrılarak, geldikleri ülkelere geri döndükleri tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG