El Kaide lideri Usame bin Ladin'in korumalarından biri olan ve Almanya’da sosyal yardım parası alarak ilticacı olarak yaşadığı ortaya çıkan Sami A.’nın, ülkesi Tunus’a geri gönderilmesi için düğmeye basıldı. Kuzey Ren Vestfalya eyalet hükümeti adına bir açıklama yapan Uyum ve Göç Bakanı Joachim Stamp, Tunuslu yetkililerle yaptıkları görüşmelerin olumlu ilerlediğini ve iadesi durumunda Tunus’ta işkence yapılmayacağı ile ilgili garanti verildiğini açıkladı. Tunus hükümetinin İnsan Hakları Bakanı Mehdi Ben Gharbia’nın, Alman tarafında yazılı bir teminat vererek, Sami A.’ya adil bir hukuk süreci uygulanacağını bildirdiği öğrenildi.
“İşkence gerekçesiyle alınan karar saçmalık”
Kuzey Ren Vestfalya eyalet hükümetine gönderilen mektupta, “Size güvence veriyorum ve garanti ediyorum. Ülkemizde işkence yoktur! Biz demokratik bir ülkeyiz, mahkemelerimiz hukuk kurallarına göre hareket eder” diyen Mehdi Ben Gharbia, Tunus’a dönen eskim teröristlerin demokratik kurallar kapsamında yargılandıklarını öne sürdü. İnsan Hakları Bakanı Gharbia, Kuzey Ren Vestfalya Yüksel İdari Mahkemeni’nin, Sami A.’nın Tunus’a geri gönderilmesi durumunda işkence göreceği gerekçesiyle hakkında aldığı kararı ‘saçmalık’ olarak tanımladı. Tunus’tan gelen açıklamayı değerlendiren Kuzey Ren Vestfalya Uyum ve Göç Bakanı Joachim Stamp, bundan sonra inisyatifin federal hükümette olduğunu ve dışişleri bakanlığının Tunus’daki bakanlık yetkilileri ile bağlantıya girmesini, ardından Usame Bin Ladin'in korumasının bir an önce sınırdışı edilmesini istedi.
1997’den beri ailesiyle birlikte Bochum’da yaşıyordu
42 yaşındaki Sami A. 1997 yılından bu yana ailesiyle Bochum kentinde yaşayan Sami A.’nın, 1999–2000 yıllarında Afganistan’da El Kaide’ye ait terör kamplarında eğitim gördüğü, daha sonra örgütün lideri bin Ladin’in korumanlarından biri olduğunu da tespit edilmişti. Usame bin Ladin’in öldürülmesinden sonra Almanya’ya dönen Sami A’nın burada Alman vatandaşı olan eşiyle yaşamaya başladığı da biliniyor. 2005 yılında Almanya’da oturma izni uzatılmayan, 2006 yılında ise hakkında sınır dışı edilmesi kararı çıkarılan Sami A.’nın, sınır dışı kararına karşı çok sayıda dava açtığı ve son olarak 2017 Nisan’ında vatandaşı olduğu Tunus’a geri gönderilmesi durumunda işkence göreceği gerekçesiyle Yüksel İdari Mahkemeni’nin hakkındaki kararı kaldırdığı biliniyor.
Her gün karakola giderek imza atıyordu
Yaşadığı kentte her gün karakola gidip imza atması gereken Sami A.’nın, güvenlik birimleri tarafından ‘tehlikeli İslamcı’ olarak sınıflandırıldığı, 2009 yılında El Kaide üyesi bir terör zanlısı ile aynı arabada yakalandığı ve o zamandan bu yana izlendiği de konuyla ilgili bilgiler arasında. Sağ popülist Almanya için Alternatif partisinin Kuzey Ren Vestfalya hükümetine verdiği bir soru önergesini yanıtlayan eyalet hükümeti sözcüsü, Sami A.’nın sınır dışı edilmesinin imkansız olduğunu ve mülteci statüsü nedeniyle aylık maaş bağlandığını doğruladı. Yapılan açıklamaya göre, Sami A.’ya ve karısına 194’er Euro, dört çocuğuna da yaşlarına göre 133 ila 157 Euro arasında olmak üzere toplam 1167 Euro maaş veriliyor. Sami A.’nın ev, ısınma ve giyecek yardımı gibi başka sosyal yardım olanaklarından da yararlandığı tahmin ediliyor.