Erişilebilirlik

Almanya Zeybekci ve Bozdağ'ın Toplantılarını İptal Etti


Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasına Almanya’daki tepkiler yeni bir boyut kazandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Gaggenau’da, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de Porz kentinde yapması planlanan konuşmaları için verilen izinler iptal edildi. Berlin’de konuya yönelik yapılan ilk yorumlarda, alınan kararların Alman pasaportu da olan Yücel’in tutuklanmasına misilleme olduğu savunuldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ukrayna seyahatinde Türkiye’nin tutumunun ikili ilişkilere ciddi zarar verdiğini söyledi.

Gabriel, bakanlığının, Türkiye’nin Berlin büyükelçisi ile yeniden konuştuğunu ve diyaloğa ihtiyacı vurguladığını açıkladı.

Sigmar Gabriel, “Büyükelçi’ye şunu açıkça anlattık: Türkiye’den Almanya’ya gelen misafirlerden sadece mitinglere katılmalarını değil bakanlarımızla da diyalog kurmaya hazır olmalarını bekliyoruz. Bu sorunu en kısa sürede çözmeliyiz, mevcut haliyle sorun çok büyük” dedi.

Gabriel: "Türkiye'nin Tutumu İkili İlişkilere Ciddi Zarar Veriyor"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

Bekir Bozdağ'ın Baden-Württemberg eyaletindeki Gaggenau’da bu akşam AK Parti’nin yurtdışı organizasyonu Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) referandum etkinliğine katılması ve konuşma yapması bekleniyordu. Gaggenau Belediyesi Bozdağ’ın konuşması için kiralanan salonun kapasitesinin, etrafındaki park yerlerinin sayısının ve salona giden caddelerin beklenen kalabalığı kaldıramayacağını gerekçe göstererek, toplantıya verilen iznin iptal edildiğini açıkladı. Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Porz’un Belediye Başkanı Norbert Becker de, Nihat Zeybekci’nin önümüzdeki Pazar günü konuşma yapması planlanan belediye salonunun Avrupa Türk Demokratlar Birliği’nin kadın kolları tarafından bir tiyatro gösterisi için kiralandığını, Zeybekci’nin Türkiye’deki referandum konusunda konuşacağının söylenmediğini ve bu yüzden yapılan anlaşmanın tek taraflı iptal edildiğini bildirdi.

Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jäger, “Almanya‘daki ifade özgürlüğü, temel hakların sınırlandırılması ve idam cezasının geri getirilmesi ile birlikte sunulan bir anayasa değişikliği kampanyası için kötüye kullanılamaz” şeklinde konuşmuş, federal hükümetin AK Partili siyasetçilerin mitinglerini önlemesi gerektiğini öne sürmüştü. Deniz Yücel'in tutuklanmasına gelen tepkilere rağmen, Bekir Bozdağ ve Nihat Zeybekci’nin referandum kampanyası için Almanya'ya gelecekleri haberi, dünden bu yana Berlin’de siyasetten ve sivil toplum kuruluşlarından tepki görüyordu. Meslektaşı Bekir Bozdağ’la görüşerek, Almanya’nın konuyla ilgili rahatsızlığını iletmek istediğini söyleyen Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, "İfade özgürlüğünü kullanan biri, kendisi de hukuk devleti ve basın özgürlüğünü garantisi etmesi gerekir” şeklinde konuştu. Sol Parti Genel Başkanı Bernd Riexinger ise, Bozdağ’ın konuşma yapacağı salonun önünde protesto mitingi düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Anayasa değişikliği referandumu öncesinde, Türk siyasetçilerin Almanya'daki olası mitinglerine ilişkin tartışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ay içinde Fransa’da Strasburg’a düzenleyeceği resmi bir ziyaret sonrasında Kuzey Ren Vestfalya eyaletine geçeceği ve burada bir mitingde konuşacağı yönünde Alman basınında çıkan ve Ankara’daki diplomatik çevrelere dayandırılan iddialarla başladı.

Başbakan Binali Yıldırım iki hafta önce Oberhausen'de yaptığı miting sonrasında gazetecilere, Erdoğan'ın da Almanya'ya gelip vatandaşlarla toplantı yapacağını söylemiş, ancak hangi kente geleceği konusunda bilgi vermemişti. Ardından Türk ve Alman resmi makamlarının bu tarz bir mitingin planladığını doğrulamamasına rağmen, çok sayıda Alman siyasetçi federal hükümetin diplomatik yolları kullanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting yapmasını engellemesi gerektiğini açıkladı. Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 1,5 milyon seçmenin olduğu Almanya’da daha önce 2008 ve 2014 yıllarında iki kez Köln’de 16 bin kişilik Lanxess-Arena’da kapalı salon mitingleri yapmıştı. Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Köln’de yapılan destek mitingine canlı bağlantı kurmak istemesi ise mahkeme tarafından yasaklanmış, konu Almanya ile Türkiye arasında gerilime neden olmuştu.

Bozdağ’dan tepki

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise karara sert tepki gösterdi. Bozdağ, konuyla ilgili açıklamasında "Her defasında insan hakları, hukukun üstünlüğünden bahs eden Alman makamlarının Türk toplumunun bir toplantı yapmasına tahammül etmemesi kabul edilebilir değil” dedi.

Bozdağ'dan Almanya'nın Kararına Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG