Almanya hükümeti, Savunma Bakanı Christine Lambrecht'in istifasının ardından Boris Pistorius'u savunma bakanı olarak atadı.
Görev değişikliği, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı Alman yapımı tanklar kullanmasına izin vermesi için Berlin'in Batılı müttefiklerinden baskı gördüğü bir dönemde geldi.
Christine Lambrecht, Ramstein'deki ABD ordu üssünde Batı’nın Kiev'e daha fazla silah sağlaması planlarının görüşüleceği 20 Ocak Cuma günü yapılacak konferanstan önce Pazartesi günü istifa etmişti.
Almanya bugüne kadar Ukrayna'ya Leopard tanklarının gönderilmesini onaylama konusuna, bu hamlenin savaşı tırmandıracağı gerekçesiyle temkinli yaklaşıyordu. Diğer ülkelerin de bu tür tankları Ukrayna'ya göndermek için Almanya'nın onayını alması gerekiyor.
Ekonomi Bakanı Robert Habeck yaptığı açıklamada "Kısa vadede alınması gereken önemli kararlar var. Özellikle de Ukrayna'ya kendini savunabilmesi için desteği nasıl sürdüreceğimiz konusunda" dedi.
Habeck, "Almanya'nın bu konuda bir sorumluluğu var ve büyük işleri halletmesi gerekiyor" diye konuştu.
ABD Savunma Bakanı'nı ağırlayacak
Yeni Alman savunma bakanının, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'i Berlin'de Perşembe günü ağırlaması bekleniyor.
62 yaşındaki Pistorius askerlik görevini 1980'lerde tamamladı. Aşağı Saksonya eyaletinde 2013'ten bu yana içişleri bakanı olarak görev yapan Pistorius bu görevinde silahlı kuvvetlerle işbirliği içinde çalışıyordu.
Başbakan Olaf Scholz gibi o da 2019'da Sosyal Demokrat Parti'nin liderliği için yarışmış, her ikisi de yarışı kaybetmişti. Pistorius güvenlik konularında sert tavrıyla biliniyordu.
Perşembe günü atamasının resmileşmesinden önce yaptığı açıklamada Pistorius silahlı kuvvetlerin kendisine güvenebileceğini söyleyerek, "Bu görevin önemini biliyorum. Askerleri yakından müdahil etmenin ve onları yanıma almak benim için önemli" ifadelerini kullandı.
Başbakan Scholz ise Pistorius için "dost ve iyi bir siyasetçi" dedi.
Scholz, "Güvenlik politikalarında çok fazla deneyim sahibi biri. Önceki görevinde Alman silahlı kuvvetleriyle açık şekilde ve yakından işbirliği yaptı. Böyle büyük bir görev için gerekli olan güce ve soğukkanlılığa sahip" dedi.
Pistorius'un eski başbakan Gerhard Schroeder'in eski eşi Doris Schroeder-Kopf ile ilişkisi var.
Schroeder Almanya içinde ve dışında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le yakın ilişkilerinden dolayı eleştiriliyordu.
Pistorius ayrıca parlamentonun üst kanadı Bundesrat'ta kurulmuş olan Alman-Rus dostluk grubunun da üyesiydi. Bu grup Nisan ayında dağıtıldı.
Görevi hassas bir dönemde devralan Pistorius, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra hızla onaylanan 100 milyar Euro'luk (108 milyar dolar) özel bir fonla Almanya'nın silahlı kuvvetlerinin elden geçirilmesini yönetecek.
Askeri bir tatbikatta sorun yaşadığı tespit edilen ve devre dışı bırakılan Puma piyade tankları gibi Alman teçhizatına yıllarca yapılan yetersiz yatırımın ardından, bu teçhizat Ukrayna işgaliyle yeniden ilgi odağı olmuş durumda. Scholz, savunma harcamalarını ekonomik üretiminin yüzde 2'sinden fazlasına çıkarma sözü vererek bir politika değişikliği sinyali vermişti.
Cuma günü Ukrayna'ya askeri destek toplantısı
Batılı müttefikler Cuma günü Almanya'daki ABD hava üssü Ramstein'de Ukrayna'ya askeri destek sözü vermek için biraraya gelecek. Berlin bu hafta itirazlarını kaldırması için yoğun baskı altında. Bu, Batı’nın Ukrayna'ya yardımında şimdiye kadarki en önemli değişikliklerden biri olacak.
Almanya, savaşı tırmandıracak silahları onaylama konusunda bugüne kadar temkinli davrandı. Ancak müttefikleri, Rusya'nın komşusuna yönelik saldırısından geri adım atmaya niyetli olmadığını göstermesi nedeniyle, endişelerin yersiz olduğunu savunuyor.
İngiltere, ağır tankların Ukrayna'ya gönderilmesi konusundaki tabuyu haftasonunda yıkarak bir filo Challenger sözü vermişti.
Ancak bunlar Ukrayna kuvvetlerinin temelini oluşturmak için çok az sayıda kalıyor. Washington'un Abrams tankları ise fazla yakıt yakan türbin motorlarıyla çalışıyor.
Böylece geriye Almanya'nın Soğuk Savaş sırasında binlerce ürettiği ve şimdi Avrupa orduları tarafından kullanılan Leopard tankları kalıyor.
Polonya ve Finlandiya, Berlin'in yeniden ihracat onayı vermesi durumunda Ukrayna'ya Leopard tankları sevk edecekleri sözünü önceden vermişti.
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda bugün yaptığı konuşmada, "Ukrayna için daha büyük destek umuyor ve bunu organize etmeye çalışıyoruz. Birkaç müttefikin Ukrayna'ya tank vermesini umuyoruz" dedi.