BERLİN - ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in davetiyle 50'den fazla ülkenin savunma bakanları ve genelkurmay başkanları bugün Almanya’daki Ramstein Hava Üssü'nde biraraya geldi.
Bakan Austin, Ukrayna'ya bundan sonra yapılacak silah desteği ve ülkenin Rusya’ya karşı verdiği mücadelede izlenecek stratejinin ele alınan toplantıda, Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'ya 675 milyon dolarlık ilave silah paketini onayladığını söyledi.
Onaylanan son silah yardımı paketi daha fazla cephane, yüksek hareket kabiliyetli çok amaçlı araçları (humvee) ve tanksavar sistemlerini içeriyor.
"Ukrayna'ya Yönelik Savunma ve Güvenlik İstişare Grup Toplantısı" olarak isimlendirilen bulaşmaya, ev sahibi Almanya’dan Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katılması beklenirken, NATO üyesi olmayan bazı devletlerin savunma bakanlarının da davet edildiği açıklanmıştı.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başlangıcının 197’nci gününde düzenlenen toplantı öncesinde bir açıklama yapan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, mümkün olduğunca çabuk daha fazla silah ve teçhizat almak istediklerini dile getirerek, "ABD’den yeni nesil Abrams tanklar ve Almanya’dan Leopard 2 tanklar bekliyoruz" demişti.
Lambrecht: “Alman ordusundan silah desteği imkansız”
Ramstein’deki buluşmada, Almanya’nın silah desteği konusunda ne gibi bir tavır alacağı merakla bekleniyordu. Hafta başında bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna’ya desteğinin süreceğini belirterek, “Bu hafta içinde, Ukrayna için ABD ordusunun envanterinden yeni bir silah yardımı paketi açıklayacağız. Bu paket, Ukraynalıların çok aktif bir biçimde kullandığı ve savaş alanında değerli fark yaratan 4 HIMARS gelişmiş roket sistemlerini içerecek. Almanya da Ukrayna’ya yeni silahlar gönderecek” demişti.
Ancak Alman Savunma Bakanı Christine Lambrecht, geçen hafta sonunda yaptığı ve büyük yankı uyandıran bir açıklamada, Alman ordusunun envanterinden Ukrayna’ya silah yardımı yapmanın artık mümkün olmadığını söyledi.
"Savunma Bakanı olarak, ordumuzun Ukrayna’ya silah verebilme sınırına ulaştığını itiraf etmeliyim" diyen Lambrecht, gelecekte ulusal savunmayı tehlikeye atmadan Ukrayna’ya silah yardımı yapmanın mümkün olmayacağını söyledi.
Lambrecht, "Yardımın devam etmesi durumunda, Almanya kendi savunmasını sağlamakta sorun yaşayabilir" dedi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Ukrayna'ya müttefiklerle destek vermeye hazır olduğunu söylerken, "Almanya tek başına hareket etmeyecek. Bu ciddi, sorumsuzca bir hata olur" ifadesini kullandı.
Olaf Scholz, Ukrayna'ya önümüzdeki aylarda toplam değeri 500 milyon Euro’yu aşan silah sevkiyatı yapılacağını açıklamış, buna karşılık Ukrayna’nın talep ettiği “Leopard 2” tanklarının teslimi konusunda bağlayıcı bir tarih vermemişti.
Alman hükümeti, geçen ilkbahar aylarında kullanılmış 88 adet Leopard tipi savaş tankının, ayrıca Marder tipi 100 zırhlı muharebe aracını Ukrayna'ya gönderilmesini gündeme almış, daha sonra silahların teslimatı konusundaki izin süreci belirsizlikle sonuçlanmıştı.
NATO Ukrayna’ya kışlık teçhizat gönderecek
Bu arada Ramstein toplantısı öncesinde, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kışın devam edeceğini öngördükleri savaşı Ukrayna’nın kolayca atlatabilmesi konusunda ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.
NATO kaynakları, önce Ukrayna birliklerine kış teçhizatı sağlanacağını, Ukrayna Savunma Bakanı Olexiy Resnikov’un gönderdiği bir listede yer alan kalın giysi, kışlık bot ve çadır gibi ekipmanın kısa süre içinde Ukrayna’ya ulaştırılacağını duyurmuştu.