Erişilebilirlik

‘Almanya Türkiye’ye Mali Yardım Sağlamayı Düşünmeli’


Eylül sonunda Berlin'de yapılması planlanan Angele Merkel–Recep Tayyip Erdoğan zirvesi öncesinde karşılıklı açıklamalar ve Erdoğan'ın ABD’yle yaşanan krize yönelik attığı adımlar bu hafta sonunda da Berlin gündemini belirleyen konuların başında geliyor. Pazar günü yayınlanan hemen tüm gazetelerin yorum köşeleriyle, ekonomi sayfalarında Türkiye'den yaşanan kur şokunun ardından olası çıkış yolları ve Almanya’nın buna katkısı ele alınıyor. Siyasetten de Türkiye’ye destek içerikli mesajlar sürüyor. Nitekim hükümet ortaklarından Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Andrea Nahles, Almanya’nın Türkiye'ye mali yardım sağlamayı düşünmesi gerektiğini savundu.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’la siyasi anlaşmazlıklarımıza rağmen, Almanya’nın Türkiye’ye yardım etmesini gerektirecek bir durum oluşabilir" diyen Nahles, "NATO ortağımız Türkiye’yi umursamamız mümkün değil. Türkiye’nin istikrarlı bir ekonomisi olması ve kur türbülanslarının durdurulması bizim de çıkarımız" dedi. SPD lideri Erdoğan’ın Berlin’i ziyaret etmesini doğru bulduğunu belirterek, "Federal hükümetin Türkiye’yle tüm kanallar üzerinden iletişimde kalması gerekiyor. Ancak Başbakan Merkel’den görüşmede Alman vatandaşlarının tutuklanması gibi kritik konulara da değinmesini bekliyorum" şeklinde konuştu.

Der Spiegel dergisi ise, diplomatik kaynaklardan sızan haberleri derleyerek, geçen Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz arasındaki telefon görüşmesinin ayrıntılarını aktardı. Scholz’ün Akbayrak’a ekonomide yaşanan sorunların aşılabilmesi için Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu IMF’e gitmesini tavsiye ettiğini öne süren Der Spiegel, Türk bakanın "IMF’le görüşme planımız yok. Gelecek hafta içinde Körfez ülkeleri’ne giderek, onların desteğini alacağız. Ayrıca Rusya’nın da yardım edeceğini umuyoruz" dediğini iddia etti.

Son günlerde görüşlerini açıklayan çok sayıda Alman ekonomist ve uzman, Türkiye'nin cari açık ve özel sektörün borçları nedeniyle IMF’yle anlaşmak zorunda kalacağını öne sürmüştü. Albayrak ve Scholz’un, Alman ve Türk bakanlık heyetlerinin karşılıklı çalışmalara başlamasının ardından, 21 Eylül'de Berlin'de bir araya gelme konusunda mutabık kaldıkları açıklanmıştı. Hem bu görüşmede hem de 28/29 Eylül tarihlerinde yapılacak Merkel-Erdoğan zirvesinde Türkiye’de yaşanan kur krizinin masaya yatırılması bekleniyor.

Son iki yılda ikili ilişkilerdeki pürüzleri gidermeye yönelik olacağı da tahmin edilen ve merakla beklenen bu buluşmanın ardından, Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier 25 ve 26 Ekim tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek. Altmaier'in Türkiye'ye 80 kişilik bir heyetle gideceği ve iki ülkeden katılımla, ekonomi ve ticaret karma komisyon toplantılarının da yapılacağı öğrenildi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG