Birçok uzman Almanya’nın küresel bir güç olduğu görüşünde. Uzmanlar bu konuda Berlin’in Avrupa mali krizini çözme çabalarına öncülük etmesini ve Ukrayna’da savaşı durdurmak için gösterdiği diplomatik girişimi örnek veriyor. Almanya daha büyük bir uluslararası rol oynamaya hazır.
Avrupa’nın ekonomik deviAlmanya hiçbir zaman bugünkü kadar zengin, güvenli ve özgür olmadı.
Almanya şu anda dünyanın dördüncü büyük ekonomisi ve öndegelen ihraçatçılarından biri.
Washington ve Pekin açısından Almanya Avrupa’yı temsil ediyor.
Washington’daki Bertelsmann Vakfı uzmanı Annette Heuser, Almanya’nın yeniden birleşme olayından 24 yıl sonra Amerika’nın en değerli ortağı haline geldiğini söylüyor.
“Almanya, Rusya ve Küresel-Ekonomilerin Yükselişi” adlı kitabın yazarı Stephen Szabo’ya göre ancak Almanya artan nüfuzuna rağmen uluslararası ilişkilerde öncü rol üstlenmekte isteksiz davranıyor. Szabo, “Almanya için önemli olan ekonomik güç olmak, askeri ya da stratejik bir güç olmak değil” dedi.
Szabo’ya göre, “Almanya sadece ticarete önem veren büyük bir ticari devlet olmayı bırakıp dengesini yeniden kurmaya ve sadece ekonomik olmanın yanında gerçek bir dışpolitika izlemeye başlayacak mı?” sorusu hala yanıt bekliyor.
Szabo Almanya’yı büyük güç statüsüne götüren yolun engellerle dolu olduğunu kabul ediyor.2009 Avrupa borç krizine Berlin’in koşulları altında çözüm arandı. Ancak beş yıl sürdürülen kemer sıkma politikaları Avrupa’nın siyasi yapısını değiştirdi. Ortaya radikal solcular ve popülist sağcı partiler çıktı.
Szabo’ya göre radikal sol ve sağ partilerin üzerinde birleştikleri tek nokta Almanya’nın çözümlerine karşı direnmek. Ancak Almanya’nın bu tavrını düzeltmesi gerekiyor.
Transatlantik İlişkiler Merkezi’nden Daniel Hamilton, Almanya güçlenirken Batı’nın bir yandan Ukrayna nedeniyle Rusya ile çatıştığını, diğer yandan da radikal İslam’ın yarattığı güvenlik risklerine karşı koymaya çalıştığını söylüyor. Hamilton, Rusya ile ilgili karışıklık ve Ortadoğu’daki krizlerin bir noktada içiçe girip Avrupa’yı etkileyebileceğini söylüyor. Hamilton ayrıca, bu etkilemenin Batı Avrupa’ya ya insan göçü ya da her türlü kötülüğün topraklarına akın etmesi şeklinde yansıyabileceğini düşünüyor.
Avrupa’nın kapılarınadayanan kriz Berlin’i güvenlik önlemlerini arttırmaya yöneltti.
Alman Dış İlişkiler Konseyi’nden Reinhard Bütikofer, Alman ordusunun Rusya’nın Ukrayna’daki adımlarınakarşı oluşturulan NATO’nun yeni acil müdahale gücünde önemli görev üstlendiğini söylüyor.
İkinci Dünya Savaşı sonrasının bir diğer tabusunu daha yıkan Almanya, IŞİD ile savaşan Iraklı Kürt kuvvetlerine silah sağlıyor.
Uzmanlar Almanya’nın küresel ekonomik gücünün uluslararası siyasi düzende istikrarın sürmesine bağlı olduğuna dikkati çekiyor.