Erişilebilirlik

Almanya Nitelikli Elemanlara Kapılarını Açıyor


Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da nitelikli iş gücü açığı giderek artıyor. Uzmanlara göre açığı kapatmak ancak ülke dışından gelecek kalifiye göçmenlerle mümkün.

Almanya Nitelikli Elemanlara Kapılarını Açıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Alman hükümeti bunu kolaylaştıracak ve özellikle işverenlerin hasretle beklediği yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı sonunda onayladı.

İktidar ortakları, koalisyon sözleşmelerinde göçmenlik yasasının daha da geliştirilmesi konusunda anlaşmışlardı, ancak kilit noktaların ana hatlarınının belirlenmesi yaklaşık 1,5 yıl sürdü.

AB ülkeleri dışında yılda yaklaşık 125 bin eleman sağlamayı hedefleyen yeni yasa, kalifiye elemanların Almanya'ya daha kolay gelebilmesinin önünü açmanın yanı sıra, ülkeyi daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Uzmanlara göre, mevcut refah seviyesini korumak için yılda toplamda 400 bin yabancı elemanın Almanya’ya göç etmesi gerekiyor.

İş arayanlara "fırsat kartı" verilecek

Yeni yasa, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmeler için puan sistemini de getiriyor.

Puan sayısı hesaplanırken dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor.

Buna göre, bundan önceki yıllarda uygulamaya konulan ve bürokratik engeller nedeniyle başarısız olan "Yeşil Kart" ve "Mavi Kart" yerine bundan sonra, "Fırsat Kartı" (Chancenkarte) adlı puanlama sistemi hayata geçirilecek.

Yaşadıkları ülkelerde iki yıllık meslek eğitimini bitirenler, Almanca seviyeleri, meslek tecrübeleri, yaşları ve Almanya ile olan ilişkileri gibi kıstaslar göz önünde bulundurularak, puan sisteminden yararlanabilecekler.

Yeterli puanı alanlar bir yıl geçerli olacak bir belgeyle Almanya'ya gelip iş arayabilecekler. Ayrıca iş bulana dek asgari düzeyde geçimini temin etmek üzere haftalık 20 saati geçmeyen geçici işlerde çalışabilecekler. Almanya’da kalifiye eleman eksikliği olan bir sektörde bir iş yerinde iş olanağı bulanlar ise doğrudan ülkeye gelerek çalışmaya başlayabilecek.

Bu arada yurtdışında yeterlilik ve mesleki deneyim kanıtı konusunda, genelde uzun süren denklik süreci, işe girişten sonra ve işe paralel olarak takip edilebilecek. Yeni yasa, Almanya’da üniversitede okuyanların ya da mesleki eğitim için bulunan yabancıların oturma izinlerinin çalışma iznini de kapsayacak şekilde değiştirilmesi de kolaylaştırılacak.

Şimdiki genişletmeden önce geçen yıl yürürlüğe giren yasa ilk şeklinde, AB dışındaki ülkelerden yani Türkiye’den de nitelikli elemanların, herhangi bir iş sözleşmesi olmadan da çalışmak veya iş aramak için 6 aylığına Almanya’ya gidebilme hakkının önünü açmıştı. Geçerliliği süren yasaya göre, Türkiye’den Almanya’ya iş aramak amaçlı gidecek nitelikli elemanların iş aradığı sürece kendi geçimini ya da varsa beraberindeki aile üyelerinin geçimini sağlayacağını Almanya’ya gitmeden önce belgelemesi gerekiyor.


100’den fazla meslekte eleman açığı var

Kalifiye eleman eksiği Almanya‘nın yıllardır en büyük sorunlarından biri. Nüfustaki hızlı yaşlanma nitelikli iş gücü açığını her geçen gün artırıyor.

Demografik hesaplamalar 2050’li yıllara gelindiğinde her üç kişiden birinin 67 yaş üzerinde, yani emeklilik yaşında olacağını, önlem alınmazsa nüfustaki dengesizlikten bakım giderlerinin finansmanın çökeceğini ve toplumun refahının tehlikede olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmalara göre Almanya'da 100’e yakın meslek dalında nitelikli iş gücü açığı bulunuyor. Bu mesleklerin başında ise yaşlanan nüfusla bağlantılı, hemşirelik, hasta bakıcı, yaşlı bakımı gibi mesleklerle sağlık sektörü geliyor. İş gücü eksikliğinin en yoğun yaşandığı diğer meslekler ise klasik el zanaati meslekleri, ayrıca inşaat, metal ve elektronik endüstrisi meslekleri ile bilgi teknolojileri (IT) branşındaki meslekler olarak tanımlanıyor.

XS
SM
MD
LG