Erişilebilirlik

AKP Almanya’daki Referandum Etkinliklerini İptal Etti


Son haftalarda Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerde diplomatik krize neden olan AK Partili siyasetçilerin referanduma destek toplantılarının iptali konusunda sürpriz bir gelişme yaşandı. AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi’nin Köln’deki temsilciliğinden yapılan açıklamada, Almanya'da referandum kampanyası kapsamında 16 Nisan’a kadar planlanan tüm toplantı ve etkinliklerin iptal edildiği duyuruldu.

İki hafta önce Berlin’de meslektaşı Sigmar Gabriel ile biraraya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, referandumla ilgili planlanan 30 kadar toplantı ve miting konusunda Alman hükümetinin bilgilendirildiğini söylemişti. Son günlerde Ankara ve Berlin arasında karşılıklı olarak sertleşen açıklamalar sonrasında alınan iptal kararı Alman basınında “büyük sürpriz” olarak nitelendi.

AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi adına konuşan bir yetkili, iptal kararının Ankara’da alındığını ve planlanan tüm referandum etkinliklerini kapsadığını duyurdu. AK Parti’den bakanların bundan sonraki dönemde toplantılarda konuşmak için Almanya’ya gelmesinin zaten planlanmadığını belirten sözcü, bazı milletvekilleriyle sohbet ve bilgilendirme toplantılarının organize edildiğini, bunların yapılmayacağını açıkladı. Yetkili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da bir mitinginin baştan beri planlanmadığını da öne sürdü.

AK Parti’nin Avrupa’daki oluşumu olarak bilinen ve AK Partili siyasetçilerin toplantılarının organizasyonunda yer alan Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Başkanı Zafer Sırakaya da, iptal kararını doğrulayarak, "Türkiye’den siyasetçilerin katılımı ile toplantılar olmayacak. Yerel düzeyde bilgilendirme toplantıları yapacağız,” dedi. UETD Genel Sekreteri Bülent Bilgi ise, alınan kararın “iyi niyet” olarak yorumlanmasını ve iki ülke arasındaki gerilimi hafifletmesini umduklarını duyurdu.

AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi, Türk bakanların Hollanda'da referandum kampanyası yapmayacaklarını da açıklamıştı.

Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Almanya'daki referandum kampanya etkinliklerinin iptal edilmesi ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunu “Nazi uygulamalarına” benzetmesi nedeniyle geçtiğimiz günlerde gerilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazar günü yaptığı bir konuşmasında bir kez daha aynı benzetmeyi yaparak, Merkel’i “Nazi uygulaması” kullanmakla suçlaması sonrasında, Berlin-Ankara hattında gerilim daha da tırmanmış, geride kalan süreçte açıklama yapmaktan kaçınan Merkel, “Türk liderin Nazi kıyaslamaları son bulmalı” demişti. Merkel dünkü açıklamasında ilk kez, Türkiye’nin 16 Nisan referandumuyla ilgili Almanya’da düzenleyeceği etkinlikleri yasaklayabileceklerini de ifade etmişti. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise, Erdoğan’ın son sözleriyle “sınırın aşıldığını” belirtirken, "Nazi suçlamaları şoke edici. Bu nedenle Türk Dışişleri Bakanı’na burada sınırın aşıldığını açıkça bildirdim” ifadesini kullanmıştı. Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz da Erdoğan’ı sert sözlerle eleştirdi ve “NATO üyesi ve AB üye adayı bir ülkenin devlet başkanının uluslararası diplomasi kurallarını çiğneyemeyeceğinin Erdoğan’a anlatılması gerektiğini, ancak onun bir devlet başkanına yakışmayan tutumunu sürdürdüğünü” belirtmişti.

CDU’nun Türkiye kökenli milletvekili Cemile Yusuf ise, Erdoğan’ın Nazi suçlamaları nedeniyle Merkel’den özür dilemesi gerektiğini söyleyerek, Almanyalı Türkler arasında da bu tarz suçlamaların hoş karşılanmadığını öne sürmüştü.

Referandum nedeniyle Almanya'da 27 Mart- 9 Nisan tarihleri arasında 13 merkezde sandık kurulacak. Almanya'da yaşayan 1 milyon 400 bini aşkın Türk seçmen oy kullanabilecek.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG