Erişilebilirlik

Afganistan'da Yine Cami Saldırısı


Arşiv foto
Arşiv foto

Afganistan’ın güneyindeki Kandahar şehrinde Cuma namazı sırasında bir Şii camisine bombalı saldırı düzenlendi. Resmi haber ajansı Bakhtar'a göre şimdilik ölü sayısının en az 32, yaralı sayısınınsa en az 68 olduğu bildiriliyor. Ancak yetkililer sayının artabileceğini belirtiyor. Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Kandahar'da bir yerel gazetecinin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre görgü tanıkları, üç intihar bombacısından birinin caminin girişinde, diğer ikisinin de cami içinde üzerlerinde taşıdıkları patlatıcıları infilak ettirdiğini söyledi. Bölgedeki gazetecilerin sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda da çok sayıda kişinin cansız bedeninin cami içerisinde olduğu görülüyor.

Afganistan İçişleri Bakanlığı da saldırı haberini doğruladı.

Taleban özel güçleri olay yerinde güvenlik kordonu oluşturdu ve yerel halka yaralılar için kan bağışında bulunmaları çağrısı yaptı.

Saldırının Kandahar'daki İmam Bargah Camisi'ne düzenlendiği, bölgeden gelen bilgiler arasında.

Afganistan’ın komşusu ve bölgenin en büyük Şii gücü İran’ın Afganistan büyükelçiliğinden saldırıyı kınayan bir Twitter mesajı geldi. Büyükelçilik, mesajda, "Taleban liderlerinin bu şeytani terör eylemlerine karşı kararlı adımlar atmasını umuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Afganistan’da geçen hafta da kuzeydeki Kunduz'da yine bir Şii camisine düzenlenen saldırıda 50’ye yakın kişi hayatını kaybetmiş, 143 kişi de yaralanmıştı. Kandahar'daki bombalı patlamanın Kunduz’daki saldırıdan çok kısa süre sonra düzenlenmesi, Afganistan’da güvenliğin giderek daha belirsiz hale geldiğini ortaya koyuyor.

Geçen hafta düzenlenen saldırıyı IŞİD’in Afganistan kolu olan ve ISIS-K olarak bilinen örgütün Horasan kolu üstlenmişti.

Taleban yetkilileri, IŞİD’in oluşturduğu tehdidi şimdiye kadar önemsiz gibi gösterme taktiğine başvurdu. Ancak art arda düzenlenen saldırılar, Taleban’ın 40 yıllık savaş sürecinden sonra Afganistan’a barış getirdiği iddiasına gölge düşürür nitelikte. Afganistan’da Şii azınlığın bir kez daha şiddetin hedefinde yer alması, nüfusunun çoğunluğu Sünni olan ülkede etnik ve mezhepsel gerginlikleri körükleyebilir.

XS
SM
MD
LG